hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2011. október 14. péntek   06:00
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
Illdisposed, Raunchy, Arcadia, Memorial
2011. október 9., Budapest, Club 202

  A dán Illdisposed nem kevesebb időt, mint húsz évet tudhat immáron a háta mögött, melyet az északi death metalos arcok egy kiadós európai turnéval, köztük első magyarországi fellépésükkel igyekeztek méltóképpen megünnepelni. Ha bár nem a Club 202-es buli jelentette a habot a tortán, azért a Raunchy, a Memorial és az Arcadia által kísért Bo Summerék hozták a várt színvonalat.
  
  A Club 202 ürességtől kongó termébe érkezve a dán Memorial zúzott a színpadon. Az 1998-ban alakult kvintett meglehetősen egykedvűen hegesztette a groove orientált thrash metal nótáit. A zenekar idén adta ki második nagylemezét Shatter The Art címmel és azt kell, hogy mondjam, nem véletlenül cseng ismeretlenül a Memorial neve mindenkinek. Abszolút másodvonalas muzsikát szállítottak északi barátaink, amely a sablonossága és egysíkúsága révén az örökös bemelegítő banda szerepére van kárhoztatva a koncertesteken.
  
  Az utánuk a húrok közé csapó olasz Arcadia sem kápráztatta el a nyugisan ücsörgő maréknyi koncertlátogatót. Eredetileg egyébként az osztrák Lost Dreams szerepelt a koncertplakátokon, ám valamilyen oknál fogva a talján srácok kaptak lehetőséget a bizonyításra. Az 1996-ban alakult banda tavaly jelentkezett Roy Philip Nohl című negyedik albumával, és nu metal hatásokkal bőven meghintett metalcore muzsikát tolnak a figurák. Az énekes Michele vörös-fekete színben pompázó rasztás hajával egyből kiérdemelte nálam a tiszteletbeli Pumukli hasonmás díjat, bár szenvedős énektémái után lehet, hogy inkább megvonnám tőle ezt a megtisztelő titulust. A jó 30 perces koncert alatt is már borzasztóan unalmassá vált a divatosnak szánt, ám fogós, kerek nótákat teljesen nélkülöző produkció. A két alsó kategóriás elő banda után mindenki a két dán főzenekartól várta a megváltást, amely a mai este során sajnos csak nem érkezett meg
  (Barna)
  
  A Raunchy neve nagyon jól cseng a mai metal zenei piacon, hiszen a Kasper Thomsen vezette dánok zenéje remek átmenetet képez a mai modern hangzásvilág és a reszelősebb trash zúzda között. Az egyetlen hiba ott van, hogy Thomsen nélkül közel nem tudják azt a szintet hozni élőben, mint amit például anno az Azfeszten, vagy az idei Hegyalján produkáltak. Beugró énekesként az a Mikkel Larsen segítette ki a csapatot, aki Helhorse nevű bandájával egyébként egész kellemes dalokat készít, ám az is érződik: a Raunchy-t nem az ő hangszálainak találták ki. Azon, hogy néha iPodról szólt a dallamos ének, már csak azért sem érdemes fennakadni, mert Kasperrel is hasonló volt a helyzet, de a különbség még így is óriási kettejük között. Mikkel mellett amúgy a gitáros poszton is helyettesítésre szorult a csapat, így Lars Mayland segítette ki őket. A setlistre egyébként nem lehetett különösebb panasz, hiszen a Remembrance, Nght Prty, Join The Scene, Curse Of Bravery és a The Devil mellett a két kihagyhatatlan sláger, a Watch Out és a Warriors úgy szint felcsendült. Ha nem is volt egy kirobbanó buli, azért annyi mindenképp jól eshetett a koppenhágai srácoknak, hogy a magyar közönség többségében inkább rájuk és nem az Illdisposed-ra volt kíváncsi. Igaz, 20 főt nem nagy dicsőség felülmúlni.
  (Toki)
  
  A fülvájóan hamis énekhanggal megvert beugró énekes által tönkretett Raunchy koncert után már csak az Illdisposed-ban bízhatott a pár megjelent veterán koncertlátogató. Nos, a súlyos hangzás és a nóták terén nem csalódhattunk az 1991 óta működő Aarhus-i alakulatban. Egymás után döngölték el letaglózó erővel a középtempóban lüktető death metal nótáikat a bandát alapító Bo Summer énekes vezényletével. A legnagyobb gond a hangulattal volt, amelyre igencsak rányomta a bélyegét a színpad előtt mindössze 10-15 fő körüli, (pár kivételtől eltekintve) nyugodtan figyelgető közönség. Bo arcáról már az első pillanatban le lehetett olvasni a csalódottságot, később már csak a belenyugvással ráboruló apátia ült ki a sokszor elég erőtlen hörgéseket közvetítő frontember fizimiskájára. Ettől függetlenül persze profin elnyomták a jó egy órás szettet, de az először Magyarországra jutó zenekar ennél többet érdemelt volna. Főleg, hogy jó 5 évvel ezelőtt egy nagyságrendekkel jobb bulin láttam őket hazai pályán. Az eljátszott dalokat illetően új és régebbi dalokat is elővettek a dán arcok. Az idei There Is Light (But Its Not For Me) albumról a Your Own Best Companion, a Heaven Forbid, az As The Day Rottens és a Rape hangzottak el, a 2008-as The Prestige-ről a Let Go-t, az A Child Is Missing-et, a Weak Is Your God-ot és a The Key To My Salvation-t játszották. A 2006-os Burn Me Wicked-ről a Case Of The Late Pig-et és a Throw Your Bolts-ot idézték meg, az eggyel korábbi 1-800 Vindication-t pedig a Dark és az I Believe In Me képviselte. A koncert végére egy igazi régiségként a brutális Purity Of Sadness-t kapták elő a Submit című második nagylemezükről. Ebből a középtempóban döngölő muzsikából már kicsit sok volt az egy óra és a monotónia érzése a fásult, egykedvű előadás miatt bizony hatványozottan telepedett rám a fellépés második felében.
  
  Sajnos nem sikerült túl jól a két dán banda budapesti koncertestje, amelynek egyik oka a nagyon szerény nézőszámból adódott. Remélem a jövőben nem csak a metalcore, deathcore, hardcore bulikra és az ismert nagy bandákra látogat el a hazai közönség, mert ennek komoly következményei lesznek a kisebb, de annál értékesebb bandák koncertjeit illetően.
  (Barna)


Kulcsszavak:
  illdisposed     raunchy     arcadia     memorial 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Illdisposed weboldala

A Raunchy myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Illdisposed, Raunchy, Lost Dreams, Memorial

A Raunchy és az Ill Disposed Budapesten

Underground Magazin Évértékelő 2010

Death Feast Open Air 2010

Groove Armada a Hegyalja Nagyszínpadán
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

Illdisposed (DK) - 2011. október 9. Club 202

Raunchy (DK) - 2011. október 9. Club 202
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  natalie portman    csakazértis    spirit blue    guardista    nailed to obscurity    harloch    szalay péter    puf    abbie cornish    carlos santana    beast in black    almanac    mayhem    szeg    coreleoni    jeff briges    the flaming lips    full of hate    mesevilág    just go with it    queens of the stone age    másnaposok 2.    karst    iron man 2    the bourne legacy  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!