hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
magazin [blog]  2011. szeptember 26. hétfő   04:45
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Európa bezöldül: Környezettudatos épületek az új zöld gazdaságban


  A zöld építés létfontosságú a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erőforrás-hatékonyság növelésében - mondta Janez Potočnik, Európai Környezetvédelmi Biztos a Környezettudatos Építési Világhét keretében. A brüsszeli eseményen a szakpolitikus hangsúlyozta: az épített környezet területén a fenntarthatóság a legfontosabb tényező rámutatva, hogy Európa épületeinek zöldebbé tétele háromszoros előnnyel jár, mind a Föld, annak lakói, és a gazdaság szempontjából egyaránt.
  
  Épületállományunk zöldebbé tétele páratlan lehetőséget biztosít, nem csak a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, de a különböző anyagok kitermelésének és a víz felhasználásnak csökkentésére is. Nem véletlen tehát, hogy a Bizottság e héten elfogadott Erőforrás-hatékony Európa ütemtervének lényeges része az építészet éppen ezért nagyon örülök, hogy részt vehetek az idei Környezettudatos Építési Világhét ünnepségsorozatán. Szükségünk van a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának ötleteire és tapasztalatára, továbbá tagjainak munkájára, hogy megvalósítsunk egy erőforrás-hatékony világot. A hálózat növekedése jól mutatja, hogy az európai cégek komoly lehetőséget látnak a környezettudatos építésben, és az általa nyújtott jelentős gazdasági és munkaerő-piaci növekedésben.
  
  A brüsszeli eseménysorozat célja, hogy összehozza Európa minden országából a Környezettudatos Építési Egyesületek képviselőit, a fenntartható építés főbb szereplőit, valamint az európai kormányhivatalnokokat, azzal a céllal, hogy megismertessék őket a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa Európai Hálózatának munkájával közösen megvitatva, miképpen lehet a legtöbbet kihozni a környezetünk zöldebbé tétele során jelentkező lehetőségekből.
  
  A WorldGBC Európai Hálózatának elnöke, Paul King, az Egyesült Királyság Környezettudatos Építési Tanácsának ügyvezető igazgatója a következőket mondta:
  A WorldGBC Európai Hálózata a régió üzleti együttműködésének egyedi eszköze, melynek fő célja az európai épített környezet fenntarthatóságának javítása. Remek lehetőség az iparágnak, hogy proaktív módon működjön együtt a kormányokkal, hogy az építési szokásaink radikális átgondolása által nyújtott jelentős üzleti nyereséget kiaknázzák.
  
  Adriana Ticau, az Európai Parlament tagja, és az épületenergetikai direktíva (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) átdolgozásáról szóló javaslat (az úgynevezett EPBD Recast) megbízottja a következőket nyilatkozta:
  Az építőipari szektornak jelentős befolyása van az európai lakosság életminőségére, ezért a már meglévő és a később elkészülő épületek energiahatékonyságára kell a leginkább fókuszálnunk. Elszántak vagyunk a klímaváltozás elleni harcban: kitűzött céljainkat 2020-ig teljesítjük. Emiatt már most kell cselekednünk, hiszen az építőipari szektor felelőssége hatalmas a szén-dioxid kibocsátás és az energiahatékonyság kérdésköreiben. Az állami szerveknek jó példával kellene elől járniuk: meg kéne valósítaniuk, hogy energiahatékonyabbak, vagy akár közel zéró-energiásak legyenek épületeik. Az építőipari szektor energiahatékonyságának fejlesztéséhez a tagállamok helyi és regionális szervezeteinek ki kellene használniuk a meglévő európai forrásokat - különösen azt a rugalmas mechanizmust, ami lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az Európai Területfejlesztési Alap (ERFA) nemzeti eloszlásának 4%-át a lakásszektor energiahatékonyságának növelésére fordítsák. Ezeknek a forrásoknak a hatékony felhasználása az egyetlen lehetőség arra, hogy felhatalmazzon minket a 2014-2020 pénzügyi tervből további források igénylésére az építőipari szektor energiahatékonyabbá tételéhez.
  
  Lindsey Parnell, az InterfaceFLOR EMAI elnök vezérigazgatója azt mondta:
  Az eddig soha nem látott nyersanyagigény mellett az erőforrás-hatékonyság fontosabb, mint valaha. Ha sikerül bezárnunk a rést a termékek előállításnál, azaz meg tudjuk változtatni a folyamatokat az újrahasznosítás égisze alatt, akkor rálépünk egy olyan útra, ami révén csökkenthetjük Földünkre rótt terheinket. De ez csak az első lépés. Az üzletben semmi sem segíti úgy az innovációt, mint a konkurencia, ami elhozza azokat a szükséges radikális változtatásokat, melyek biztosítják a fenntartható jövőt mindannyiunk számára.
  
  A WorldGBC Európai Hálózatáról
  
  Noha kevesebb, mint két éve alakult a hálózat, gyorsan növekszik, a 27 EU tagállamból 20-at tagjai közt tudhat. A tagok között hazánkat a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) képviseli. A Hálozat több mint 3500 európai építőipari cég érdekképviseletét látja el. A WorldGBC Európai Hálózatának célja, hogy erős kapcsolatokat építsen ki az EU és a tagországok kormányaival, előremozdítsa és támogassa az iparág átalakulását egy fenntarthatóbb épített környezetért, továbbá aktív részese legyen az alapkövetelmények és a környezettudatos építészet-oktatás legjobb gyakorlatainak megállapításban, valamint, hogy bizonyítsa: a szektornak megvannak a képességei, hogy elhozzák a fenntarthatóbb világot.
  
  A Környezettudatos Építési Világhétről
  
  A Környezettudatos Építési Világhét évente kerül megrendezésre annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egészségesebb, fenntarthatóbb épületek és közösségek létrehozásának és üzemeltetésének fontosságára. Így minden év szeptember harmadik hetében a Környezettudatos Építési Egyesületek Világtanácsa (WorldGBC) és tagszervezetei hazánkban a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) rendezvényekkel és különböző tevékenységeik összehangolásával mutatják meg, mit jelent számukra a fenntarthatóság és ennek viszonya a speciális épített környezethez. Dél-Afrikától Szingapúrig, Brazíliától Ausztráliáig a zöld épületek kerülnek rivaldafénybe, a környezettudatos politika kerül megvitatásra és elismerik a legjobb megoldásokat. Idén a Környezettudatos Világhetet szeptember 19-23 között tartják, témája pedig: Környezettudatos épületek az új zöld gazdaságban.
  
   Környezettudatos Építési Világhét eseményei globálisan :
   Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zagar    seven kingdoms    mothica    coheed and cambria    uzipov    joseph gordon-levitt    botanica     natalie portman    justin sullivan    diamondeyes    sepultura    nyírség táncegyüttes    the slayerking    nyughatatlan    adrian brody    enter shikari    ralph fiennes    isomnium    neaera    ÖrdÖg    teurgia    kalan mikla    magna cum laude    alvin és a mókusok    destroy the carrot  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!