hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. szeptember 22. csütörtök   04:51
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
20 év Quimby
2011. november 12. Papp László Sportaréna – Budapest

  November 12-én a Budapest Sportarénában ünnepli huszadik születésnapját a Quimby. A hazai alterock-batyu legkedveltebb csapata elmúlt húsz évének minden korszaka visszaköszön majd a zenekar kedvenc dalain keresztül ígérik a fiúk.
  
  Egy szülinapi buli, olyan, mint az ünnepelt. Kisgyereknek zsúrja van, bölcs öreg embernek nosztalgikus, nyugodt, csendes, 18 évesnek frissen kiszabadult, balhékkal teli. Aki 20 lesz, az felnőtt, de ifjú, komoly is, kísérletezős is, odacsapós és őrült is.
  Ilyen bulit álmodott a Quimby magának és minden ünneplőnek november 12-re.
  
  Nem visszatekintős, korszakolós koncertre készülünk. Nem is a legmenőbb zenészismerősök vendégként való felvonultatásával akarjuk feldíszíteni. De az biztos, a legemlékezetesebb nagykoncertre készülünk. Vegyesen, minden korszakból a zenekar kedvencei fognak sorjázni. A ránk legjellemzőbb hangulatok simulnak egymáshoz.- mondta Varga Livius.
  Ünnepről lévén szó „ünneplőbe” bújnak és ünneplőbe bújtatják a színpadot is. Ágh Marci, a színházi világ elismert látványtervezője álmodta meg a díszleteket. Természetesen a fény és a hang szülinapi extrákkal készült. Hol egy vonósnégyes, hol fúvóskórus száll be majd a partyba. Lesz ritmikai elszállás, interaktív jam a publikummal, vattacukor, konfetti, aranyóra, vécélánc.
  Ahogy Livius összefoglalja: Egyetlen nagy elektromos ívet húzunk a Quimby-aparáttal!

  
  Quimbyográfia
  
  A Pentele nevű faluból növesztett iparváros (Dunaújváros) már rég nem viseli Sztálin nevét, ám még korántsem rendelkezik országos hírű futballcsapattal, amikor néhány helyi gimnazista Október néven feldolgozásokat játszó zenekart alapít. A Kiss testvérek (Tibor és Endre) köré épülő együttes a suli végeztével hamvába hal, hogy aztán az egykori tagok némelyikének útjai néhány évre rá budapesti albérletekben keresztezzék egymást. 1991. Megalakul a Quimby
  
  A tagság szolid fluktuációja és számos pesti kocsmakoncert után 1993-ra összeáll az a hatos (Kiss Tibor - ének, gitár, Kiss Endre - gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Molnár Tamás - szaxofon, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Medve Ákos - dob), amely rögzíti az angol nyelven éneklő zenekar első anyagát, amely kazettán jelenik meg és melynek címe Sip Of Story, azaz, Egy korty történet. A Sip Of Story megjelenése után egy évvel a zenekar - mely ekkor már az egyik legsikeresebb budapesti klubbanda - tagcserére kényszerül: az idősebbik Kiss-tesó, Endre távozik, a helyére azonban nem egy új gitáros, hanem egy fiatal, balatonfüredi születésű billentyűs, Balanyi Szilárd kerül. A zenekar 1995-ben ebben az új felállásban, (a legendás Főnix stúdióban) rögzíti új albumát, a Jerrycan Dance című lemezt, mely a Sip of Story-val ellentétben már CD-n, viszont magánkiadásban jelenik meg. A még ugyancsak angol nyelvű Jerrycan Dance már tartalmazza a Quimby-re mai napig is (persze újabb és újabb mutációkban) jellemző stílusjegyek egy szeletét - erős hangulatú, sanzonos, epikus hangvételű dalok, expresszív zenei világ és előadásmód.
  
  1995-ben a Quimby koncertjei már eseményszámba mennek, ám az év őszén a zenekar két kulcsembere Kiss Tibor és Varga Livius mégis úgy dönt, hogy New Yorkba utaznak friss levegőt szippantani. Három hónapot töltenek New Yorkban, aztán hazajönnek és a zenekar e rövid pauza után dönt úgy, hogy a továbbiakban magyar nyelvű dalokat ír. 1996 nyarán készül el a Quimby új lemezanyaga, a Majom-tangó, mely túlnyomórészt magyar nyelvű számokat, mellettük pedig 3 angol nyelvű dalt tartalmaz, ráadásul nem csak nyelvileg vegyes, hanem stílusában is enyhén eklektikus. A Majom-tangó a Quimby életének új kezdete, amely megváltoztatva megőrzi az „angol nyelvű” Quimby dolgait, ám, amely már közvetlen előzménye a zenekar mai kiforrott saját hangjának.
  
  Az, hogy a Quimby a Majom-tangóval magyar nyelven éneklő zenekarrá változik át, ugrásszerűen növeli a lemezkészítés előtti időszak óta immár Gerdesits Ferenc dobossal felálló együttes ismertségét és népszerűségét. A zenekar ekkor már megkerülhetetlen jelenség az alternatívnak nevezett színtéren, ám a Quimbyt igazándiból az 1997 decemberében megjelenő Diligramm teszi, ha úgy tetszik, ennek a színtérnek egyik igazán fontos zenekarává. 1998 tavaszán a magyar zenei szakma - láss csodát - a Diligrammot az év albumává választja. Nem is csoda, hogy az együttes új albumát, az 1999 novemberében megjelenő Ékszerelmére című albumot már komoly várakozás előzi meg. Az Ékszerelmére-album megjelenése után a zenekar megválik Molnár Tamás szaxofonostól, megüresedett helyére pedig hosszas keresgélés után az egykori Andersen együttesben muzsikáló Kárpáti József trombitás/billentyűs érkezik. A zenekar már ebben a felállásban lép fel 2000. augusztus 9-én a Sziget 2000 nagyszínpadán.
  
  2001. tavaszán aztán hazai pályán rendhagyó hangzóanyaggal jelentkezett a Quimby. Megjelent a Morzsák és szilánkok című új album, mely egyaránt tartalmaz remixeket, - melyeket nem a hazai szcéna már tuti befutói, hanem tehetséges és kreatív fiatal remixelők készítették.
  
  A zenekar beszédes címmel ellátott 2002-es Káosz Amigos című albuma sem okozott csalódást. Igaz, hogy a 43 perces, 10 dalt tartalmazó Quimby-album a zenekar addigi „legszűkszavúbb” nagylemeze volt, ám ez esetben a klasszikus bakelitalbumokra emlékeztető játékidő fordítottan arányos a lemez izgalmas pillanatainak mennyiségével. A Káosz Amigos színes, izgalmas és élvezetes zenei hullámvasút, ráadásul ismételten bizonyítja, hogy bizony-bizony lehetséges olyan emlékezetes számokat írni, melyek még holnapután is izgalmasak lehetnek.
  
  A Quimby A Káosz Amigos albumot ugyan még megkoncerteztette az országban, ám a lemez megjelenése után néhány hónappal főként, mert úgy tűnt: a frontember Kiss Tibornak szüksége van egy nagyobb, szellemi és fizikai feltöltődéssel teli pihenésre a zenekar úgy döntött, hogy hosszabb lélegzetű szünetet tart. Az előre nem tisztázott időtartamú szünet 2004. nyarán ért véget. Intenzív próbaidőszak és egy szívmelengető titkos visszatérő koncert után a zenekar tiszta erőből robbant be ismét a hazai zenei életbe. Teltházas, felfokozott közönségreakcióktól kísért budapesti és vidéki koncertek, egy sikeres tavaszi Est Invázió-turné, táblás házak előtti fellépések, a legfontosabb nyári fesztiválokon és a Szigeten a Quimby tulajdonképpen ott vette fel a fonalat, ahol két éve lerakta, sőt, fokozzuk: sokak szerint a zenekar sosem volt olyan príma formában, mint abban az évben. És aztán a hab a tortán: 2005. októberében megérkezett az új Quimby-lemez.
  A Kilégzés-album a zenekar történetének talán legfontosabb munkája. Érdekes mérföldkő, hiszen nem csak művészileg, hanem praktikusan is korszaknyitó (ráadásul egy kicsit korszakzáró) munka.
  
  Aztán hogy elrepült az a pár év! 2006-ban hirtelen 15 éves lett a zenekar. A rendes kamaszkorba lépett együttes meg is adta a módját az ünneplésnek. A Quimby a jeles jubileumot egy különleges, szubjektív módon összeállított válogatás-CD-ből és legalább annyira sajátosan dokumentarista DVD-ből összepakolt dupla válogatáslemezzel - Family tugedör -, egy, a Katona József Színházban megrendezett dupla színházi koncerttel indította, egy emlékezetes, táblás ház előtt lezajlott Petőfi Csarnok-koncerttel folytatta, majd egy január 1-i különleges fellépéssel, varázszenével tetőzte be.
  
  2009-ben az együttes mely ekkorra már kérdés nélkül az ország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, telt házas csarnok-, klub- és színházi koncertekkel, zsúfolt fesztiválbulikkal két hanghordozóval is jelentkezett. Tavasszal boltokba került az Ajjajjaj című számot tartalmazó ötszámos maxi+, decemberben pedig kijött a dupla Lármagyűjtögető, melynek egyik lemeze CD, három új számmal és több régi dal átdolgozásával, másik korongja pedig koncert-DVD. S, hogy a Quimby-rajongók immár ne maradjanak összefüggő dalcsokor nélkül sem, 2010. decemberében, öt esztendős szünet után megjelent a Quimby legújabb stúdióalbuma, a tizenhét számot tartalmazó Kicsi ország című nagylemez. A várakozásra és az azt követő sikerre csak egy bizonyítékot varázsolnánk elő: a lemez a Mahasz lista élén várta karácsonyt.
  
  ... és elérkezett 2011, a zenekar születésének 20. évfordulója. Február 26-án egy igen impozáns ajándékkal lepte meg kiadója a zenekart: nem csak az első aranylemez átadására került sor, de rögtön a második, harmadik, sőt negyedikre is! És hogy kerek legyen a kép, lett egy platina is. Ajjajjaj! Májusban Európa nagyvárosait járta körbe a csapat, októberben Erdélyben tesz egy nagy kört s november 12-én egy óriási koncerttel az Arénában teszik fel az i-re a pontot. Pont ott.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dead men tell no tales    mesevilág    heroic    brujeria    nemes nagy ágnes    ingmar bergman    blu-ray    revolution renaissance    petrás jános    neck sprain    ian gillan    my dying bride    vulcano    snow white and the huntsman    incubus    ticketportal    kanada káosz    aetarnam    wien    nervosa    thyrfing    trial    lucifer    incubus    calico island  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!