hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2011. szeptember 16. péntek   04:51
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Véget ért az Európai Kulturális Kongresszus


  A 2011. szeptember 8-11. között megrendezésre kerülő Európai Kulturális Kongresszus eseményeit majd 200 ezren látogatták. A legkülönfélébb művészeti projekteket több mint 550 kurátor koordinálta, a programokon több száz újságíró is jelen volt. A rangos esemény interdiszciplináris rendezvényeinek száma száz fölött volt. A négy nap változatos és gazdag programjában kiállítások, koncertek, előadások, és filmvetítések is szerepeltek.
  Az lengyel EU-elnökség időszakában megrendezésre kerülő legfontosabb kulturális rendezvény négy napján, kilencvenezer négyzetméteren mintegy száz interdiszciplináris programra került sor A háromszáz, a világ különböző részéről érkező művészt és intellektualistát vendégül látó nagyszabású rendezvénysorozat meghívottjai között olyan nevekkel találkozhattunk, mint Zygmunt Bauman, Umberto Eco, Vaclav Havel, Wiktor Jerofiejew, Krystian Lupa, Dorota Masłowska, Amos Oz, Tadeusz Różewicz, Andrzej Wajda, (Radiohead), Brian Eno, Jan Fabre, Oliviero Toscani, Azra Akąamija, Mirosław Bałka, Aphex Twin, Stefan Kaegi, Wilhelm Sasnal, Lawrence Mark Larry Sanger, és Fatos Lubonja. A kongresszus kiemelt eseményének számított Krzysztof Penderecki két koncertje Jonny Greenwooddal és Aphex Twinnel.
  
  A négynapos, eseménydús program négy fő pillérre épült. Az előadások és panelbeszélgetések egy része azt a problémát boncolgatta, hogy milyen hatással van a kultúra a világban zajló társadalmi és gazdasági átalakulásokra. A kongresszus második napján, szeptember 9-én került sor a programsorozat legfontosabb politikai eseményére, arra az informális államfői csúcstalálkozóra, melyen az Európai Unió politikai elitje képviseltette magát. A társadalmi-filozófiai és politikai programok mellett koncertek, színházi előadások, performanszok, a design, építészet, film, vizuális művészetek körébe tartozó egyéb kulturális projektek gazdagították.
  
  Fontos programoknak számítottak továbbá az A Soul for Europe keretében megvalósuló panelbeszélgetések. Ez az európai hatókörrel működő állampolgári kezdeményezés a kultúra integrációteremtő, integráció-segítő szerepéről tartott vitákat, a Kultúra és gazdaság az európai fejlődésban, Európa Kulturális fővárosa mint kulturális modell, A kulturális programok szerepe, fejlődési iránya az Európai Unióban témáit járva körül.
  
  A kongresszus nyitóakkordja, s egyben kiindulópontja Zygmunt Bauman filozófus, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztérium felkérésére, külön erre az alkalomra írt, Angliában és Lengyelországban is kiadásra kerülő műve. A Kultúra a folyékony modernitásban című munka a jelen kor európai kultúrájának mibenlétével, lehetséges fejlődésének és jövőjének kérdéseivel foglalkozik. A nagyszabású kulturális esemény legfontosabb üzenete nyilatkozta a lengyel kulturális miniszter, Bogdan Zdrojewski prof. Zygmunt Bauman nyitó-előadásában hangzott el, mely a kultúrát az európai társadalmi tőke legfontosabb alkotóelemeként határozta meg.
  
  Az idei kongresszus fő témája, az „Art for Social Change” olyan művészeti vállalkozásokkal foglalkozott, melyek tudatosságra nevelnek, és növelik a társadalmi aktivitást. A kultúra, mint a civilizáció legdinamikusabban változó-fejlődő területe, az integráció eszközeként, társadalmi energiákat szabadít fel, növeli az állampolgárok kreativitását. A kongresszus tehát azt is vizsgálta, hogy milyen mértékben és módon lehet a művészet a társadalmi átalakulások előidézője.
  
  A digitális korszak újradefiniálja a kultúrát, melynek klasszikus európai értelmezése aktualitását veszti. A kultúrába vetett bizalom az alapja a társadalmi változásoknak hisz a kultúra kreatív gondolkodásra taníthat, ezért fontos, hogy már maga az oktatás szintjén jelen legyen a kulturális kompetencia fejlesztésére való törekvés.
  
  Az Európai Kongresszus tiszteletbeli bizottságát Jan Fabre koreográfus, Arvo Pärt és Krzysztof Penderecki zeneszerzők, Tadeusz Różewicz író, költő, Umberto Eco író, filozófus, Peter Sloterdijk filozófus, Andrzej Wajda rendező, Amos Oz író, Vaclav Havel író, politikus, és Alan Parker rendező alkották. A Kongresszuson több magyar vendég és látogató is részt vett. A szervezők felkérésére két magyar újságíró: Lévai Balázs és Mészáros Antónia voltak két szekcióülés moderátorai.
  A nemzetközi fórum nemcsak a kultúra problematikussá váló szerepével nézett szembe, de az elméleti reflexiókat ütköztette a kulturális gyakorlattal. A tanulságos és olykor nagy vitákat kavaró előadások egy speciális kiadványban kerülnek kiadásra.
  
  A gazdag eseménysorozatot Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter az esemény záró-rendezvényén a következő szavakkal értékelte:
  - Az elmúlt napokban nagy utazást tettünk, melynek kiindulópontja a kultúra, mint a modern európai tőke legfontosabb eleme, alap mely alkalmas rá, hogy felépítsük a jövőt, mely társadalmi, gazdasági változások előidézője lehet.
  A kulturális miniszter nyilatkozata szerint a kongresszus résztvevői felkavaró eseményeknek, őszinte, nehéz, de építő eszmecseréknek lehettek szemtanúi, melyekből nem hiányoztak a konfliktusok, és a vita sem.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a dog called ego    infected mushroom    rabbits    paradise lost    gotthard    predators    pelican    heaven and hell    bilocate    beyond the bridge    spielberg    the sherlocks    gifts from enola    alice in chains    for good    vdiámpark    jeff briges    ite missa est    dreadful peace    ÖrdÖg    phoenix    kerekes anna    nevergreen    acyl    edith piaf  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!