hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2011. szeptember 8. csütörtök   04:47
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Polish Focus - 2011 JazzForum Budapest
2011. szeptember 8-10., Művészetek Palotája, Trafó, Budapesti Jazz Club -Budapest

  A jazz-rajongók számára igazi csemegének ígérkezik a 2011. szeptember 7-10. között megrendezésre kerülő Jazz Forum Budapest, Magyarország egyik legfontosabb jazzfesztiválja, melynek keretében a Polish Focus programjában egy egész koncertciklussal jelentkeznek az élő lengyel jazzlegendák: Marcin Masecki, a Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Sextet, Krzysztof ¦cierański, Piotr Wojtasik, hogy csak néhányat említsünk a kiváló előadók sorából. A lengyel zenészek nemcsak önálló produkciójukkal lépnek a közönség elé, a Művészetek Palotája, a Trafó és a Budapesti Jazz Club reprezentatív helyszínein, de tradicionálisan az idei fesztivál is teret ad a művészi párbeszédnek, az improvizatív lengyel-magyar zenei fúziók jóvoltából.
  
  Program:
  
  Szeptember 8., 20:15h: Trafó - Budapest, IX. Liliom u. 41.
  Marcin Masecki
  Jacek Kochan/Dominik Wania/Piotr Lemańczyk/Tóth Viktor
  
  Szeptember 8., 22:15h: Budapest Jazz Club - Budapest, VIII. Múzeum u. 7.
  Krzysztof ¦cierański
  
  Szeptember 09., 22:15h, Budapest Jazz Club - Budapest, VIII. Múzeum u. 7.
  Soundcheck
  
  Szeptember 10., 19:00h, Trafó - Budapest, IX. Liliom u. 41
  Grzegorz Karnas /Lukács Miklós
  
  Szeptember 10., 22:15., Budapest Jazz Club - Budapest, VIII. Múzeum u. 7.
  Modern Art Orchestra/ Piotr Wojtasik/Kuba Stankiewicz
  
  A Jazzforum Budapest és benne a lengyel fókusz nyitókoncertjét a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában, szeptember 7-én 19:30-kor egy mindössze 27 éves zongorista, Paweł Kaczmarczyk és zenekara adja. „Az Audiofeeling Band a vezető, fiatal lengyel jazz-zenekar” - írta a neves angol szaklap, a Jazzwise még két évvel ezelőtt. S ha tovább megyünk vissza pár évet az időben, akkor azt látjuk, hogy Paweł Kaczmarczyk hazájában már 2005 óta sorra nyeri az év tehetségének (háromszor választották meg zsinórban egymás után), illetve később az év jazz-zenészének járó díjakat. Alig múlt húsz, mikor a KBD trióval Live című lemezükért megkapták az „Év albuma” címet, 2007-ben pedig ugyanezt az elismerést a legrangosabb lengyel jazzmagazintól az első saját neve alatt futó lemezért (Audiofeeling) nyerte el. 2009-ben a helyi sikereket egy nagyobb formációval, az Audiofeeling Banddel váltotta nemzetközire, ekkor jelent meg a Complexity in Simplicity című albuma. A külföldi áttörés meghozásában nagy szerepe volt az egyik legnagyobb presztízsű európai jazzkiadónak, a németországi ACT-nek.
  
  Zenekar tagjai:
  Paweł Kaczmarczyk zongora
  Hovik Hovanisian duduk
  Marek Pospieszalski szaxofon
  Maciej Adamczak - nagybőgő
  Dawid Fortuna dob
  Jose Manuel Alban Juarez ütőhangszerek.
  
  Grzegorz Karnas az egyik legkülönlegesebb fiatal lengyel jazzénekes, aki elnyerte a neves francia fesztivált és énekversenyt, a Crest Jazz Vocalt, eddig három saját lemeze jelent meg, különböző formációival (játszik trió, kvartett és kvintett felállásban), bejárta már a nagyobb európai fesztiválokat, többek között a London Jazz Festival kényes ízlésű közönségét is sikerült levennie a lábáról.
  
  ”Akár szöveget énekel, akár scattel, Karnast sosem a show érdekli. Az énekesek a többi hangszeres muzsikusnál talán hajlamosabbak elcsábulni egy kis ´csillogásért´, bármi is legyen az ára, de Karnast nem vonzza a rivadalfény. Ő csak zenélni akar.” - írja róla a lengyel Jazz Forum.
  
  Zenésztársai között találjuk csellón Adam Olest, aki már a Ballads for the end of the world című utolsó lemezén is lenyűgöző érzékenységgel kísérte, a doboknál pedig az Michal Miskiewicz ül, akit a fesztivál közönsége 2006-ban már láthatott Budapesten a Tomasz Stanko Quartet tagjaként. A lengyel formációhoz egy zseniális magyar művész, Lukács Miklós csatlakozik szeptember 10-én, este hét órakor a Trafóban.
  
  A fiatal és nonkonformista lengyel zongorista és wurlitzer-virtuóz Marcin Masecki 12 évesen már saját trióval lép fel rendszeresen hazája leglátogatottabb zenei helyszínein. Az Alchemik zenekarral akivel 4 CD-t rögzítenek és számos európai turnén vesznek részt 16 évesen arat sikereket a rangos Jazz Hoeilaart Competitiont Belgiumban, miközben elnyeri a legjobb szólistának járó elismerést. Közben párhuzamosan végzi a jazz és a klasszikus tanszakot, szintén 16, amikor Rahmanyinov 2. zongoraversenyével koncertezik.
  
  18 évesen felveszik a bostoni Berklee-re, a diploma után visszatér Varsóba, ahol az improvizatív színtér aktív szereplője lesz, Tomasz Stankótól kezdve szinte mindenkivel játszik, megválasztják „a lengyel jazz jövőjének legnagyobb reménységévé”; 2005-ben megnyeri a Nemzetközi Jazz Zongoraversenyt Moszkvában. Időközben egy időre kiköltözik Londonba, jelenleg pedig argentin származású felesége okán Buenos Aires és Varsó között ingázik. A lengyel zenei színtér egyik legizgalmasabb művésze szeptember 8, 20.15-kor ad koncertet a Trafóban. Érdemes maradni, mert 21:30-kor négy kiváló előadó lép együtt színpadra. A Jazzforum Budapestre érkező kvartett többszörösen kipróbált együttes: Tóth Viktor, a 2010-es év hazai „jazz személyisége” most lép fel hatodszorra Kochannal, de a többiekkel is játszott egy idei varsói koncertsorozaton. A zenekar zongoristája, Dominik Wania még nincs harminc, de a szaksajtó már szuperlatívuszokban beszél róla. A nagybőgős Piotr Lemanczyk is a lengyel színtér kiemelkedő alakja, közel tucatnyi produkció kulcsfigurája.
  
  Jacek Kochant, Lengyelország talán leghíresebb dobosát igen nehéz kategorizálni, ugyanis tényleg majdnem mindent játszott már több mint harminc éves pályafutása során. Elég sokat elmond róla, hogy már honlapjának nyitó oldalán két részre, jazzre és kortárs-kísérleti zenére válik szét munkássága, s mindkét részen belül tíz-tíz különböző, többnyire manapság is létező formációt találunk.
  
  Kochan a ´80-as évek elején hagyta el hazáját, pár éves New York-i tartózkodás után következett Montreal és Toronto, ahol olyan nevekkel játszott, mint John Abercrombie vagy Kenny Wheeler. 1995-ben tért vissza Európába, s a partnerzenészek illusztris névsora azóta csak tovább bővül: Dave Liebman, Eddie Henderson, Joey Calderazzo, Palle Mikkelborg, Eric Vloeimans, Nguyen Le, Eivind Aarset, Greg Osby, Lars Danielsson, Uri Caine, Iva Bittova, hogy csak néhányat említsünk, és kicsit összezavarjuk azokat, akik ebből szeretnék „belőni” Kochan zenéjét. (17 lemezt jegyez zenekarvezetőként és még többön játszik sidemanként.)
  
  Krzysztof Scieranski már számtalanszor járt Magyarországon, nem csak a számtalan együttese valamelyikével, de még lemezt (fekete bakelitet!) felvenni is jött ide a Baross utcába. Csak a magyar koncertjeit felsorolni kevés lenne egy oldal, nemhogy ¦cierański karrierjét részletesen taglalni. (Azért hadd ajánljunk egy youtube-videót ízelítőül a régmúltból, tessék rákeresni a ´91-es nagykanizsai Alpok-Adria Jazzfeszvitálra, Solti Jánossal és Tóth Gyulával a zenekarában.)
  
  A lengyel jazzzenész szeptember 8-án, 22:15-kor egy kivételes műsorral lép fel a fesztivál Jazz Club-béli helyszínén, hiszen nem nagyon tudunk olyan produkcióról, ahol szóló basszusgitárral adnak teljes estés koncertet. Valójában persze Scieranski „elektromos űr- vagy térgitárra” keresztelt hangszere mellett számos kiegészítő technikai eszköz - samplerek, dobgépek, komplett pedálarzenál stb. - segíti a hangzás kiteljesedését, magyarán olyan élményt ad a közönségnek, mintha az egy komplett zenekart hallana. Néha olyat, amellyel idő- és térutazást tehet a világ legkellemesebb, legegzotikusabb helyeire, máskor meg olyat, amely felér egy C4-es robbanásának vagy egy vulkánkitörésnek az erejével.
  
  ”Azonnal lenyűgözött zenéjük szépsége és dinamizmusa, a hihetetlen érzés és érettség a játékukban. Itt ez az ifjú zenekar a lengyel jazz arcvonalában, amely széles körű nemzetközi elismerést érdemel.” - jellemzi a Soundcheck zenekart Mike Chadwick, az angliai Jazz FM-től. Hasonló méltatásokat olvashatunk az együttes promóciós anyagában olyan neves honfitársaiktól, mint például Zbigniew Namysłowski vagy Adam Pierończyk.
  
  Nem kell túlzott járatosság a jazzben ahhoz, hogy a fentiekből kitaláljuk: a Soundcheck egy modern mainstream zenét játszó kvartett, a zenészek a harmincas éveiket tapossák és ki-be járatosak a műfaj kincsestárába. Maciej ´Kocin´ Kociński, az együttes szaxofonosa maga is szívesen citálja Micheal Breckert és Kenny Garretet inspirációként, de az analógiák további keresése helyett inkább egy nüansznyinak tűnő, ám mégis fontos momentumra hívnánk fel a figyelmet. Tehát van egy 2003 óta együtt muzsikáló csapat, nyertek egy rakatra való versenyt és fesztiváldíjat, kiadtak három igen lelkes kritikai fogadtatású lemezt. Az utolsó albumukat (Druglum, 2010) a mérvadó polish-jazz.blogspot.com recenziójában a cikk írója a fentebb már említett Pierończykéhoz méri, helyesebben mindkettőt az év legjobb lengyel jazzlemezei közé sorolja, továbbá arról áradozik, hogy egy 48 órás autóutazáson mennyire nem akaródzott neki kivenni a CD-játszóból a korongot. A Soundcheck-kel szeptember 9-én, 22:15-kor, a Budapest Jazz Club színpadán találkozhat a magyar közönség.
  
  ”A lengyel jazz ´igazi revelációjának´ tartott Wojtasik vendégszereplése a Jazzforum Budapest tervei szerint a fesztivál következő évi lengyel fókuszának előfutára.” latolgatták a szervezők a tavalyi műsorfüzetben a Szabó Dániel Trió és Piotr Wojtasik közös fellépése kapcsán. Idén a fesztivál újra vendégül látja, ezúttal új zenei környezetben, a legendás lengyel trombitást, aki a magyar big band muzsika kulcsfigurájával és egyben a Modern Art Orchestra szellemi atyjával Fekete-Kovács Kornéllal és együttesével, valamint visszatérő fellépőtársával, Kuba Stankiewicz zongoristával lép színpadra szeptember 10-én, 22:15-kor, a Budapest Jazz Clubban.
  
   BMC
   Lengyel IntézetSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. október 18.
Axel Rudi Pell: jubileumi lemez, 2020-ban koncert
2020. október 19.
Helloween United - 2020-ban a Sportarenaban (Papp László Budapest Sportaréna)
2020. október 25.
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ismét együtt a hazai rock szupergroupja! – Először lép fel a Müpában a Tátrai Tibor vezette Magyar Atom
Emlékirataiból mesél történeteket Karácsony James az LGT-ről
Duel új lemezzel debütál az ILF rendezvényén
Alpárfeszt 2020
Szerdán startol a Fekete Zaj Fesztivál
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
2021-es beköltözőnapot kapnak Lovasival, Kispállal, Beck Zolival es Bérczesi Robival, akik nem kérik vissza a Fishinges bérletük árát
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tim owens    elyose    macbeth    smárton trio    mutiny on the bounty    machine head    kampec dolores    radics béla    chris pine    robert downey    wass albert    harlott    sean paul    ivan &the parazol    sólstafir    hawtwhore heights    bin-jip    ministry    soundmirror    queen    cool head klan    barabás lőrinc eklektric     király!    sofitel    beneath  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!