hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2003. június 19. csütörtök   14:18
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
A Zene Ünnepe - ingyenes programok a Tabánban, Millenárison és az A38-on
2003 június 21, szombat

  Tabán - Tilos az Á Színpad

  Tabán - Tilos az Á Színpad:
  
  17:00 Lakatos Róbert and Ensemble (YU) - roma-world-etno-folk
  A szabadkai csapat zenészei elsősorban vendéglátós muzsikusként edződtek, de számos népzenei formáció tagjaként is megmérettettek az elmúlt években. A hegedű, dob, elektromos zongora, gitár felállás fergeteges bulit sejtet, ami nem meglepő, hisz közismert a balkáni bulik tempója, erőteljessége. Magukat a world-etno-folk műfaj képviselőiként aposztrofálják, de nyugodtan odabiggyeszthetjük még zenéjük mellé a jó értelemben vett ´lakodalmas´ jelzőt. Biztos, hogy Budapest új kedvenceivé válnak bemutatkozó koncertjük után.
  Robert Lakatos - violin, hegedű
  Roberto Ambrozió - drums, dob
  Kolompár ´Saci´ Sándor - electric piano, elektromos zongora
  Stojánovič Jovica - electric- acoustic guitar, elektromos- akusztikus gitár
  
  18.3O Parno Graszt (HU) - a hagyomány maga
  A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult Paszab községben. A több generációból álló együttesnek- melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidősebb tagja hetvenhét- mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér mint a tisztaság, a ló mint a szabadság szimbóluma vezérelte őket. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, brácsa, gitár, nagybőgő, tárogató, szájbőgő. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték. Az együttesen belül egy tíz tagú tánccsoport is működik, táncanyaguk a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc. Négyévi gyűjtőmunka eredményeként jelent meg 2002-ben a Rávágok a zongorára című lemezük a Fonó Records gondozásában, amely itthon és külföldön is óriási szakmai- és közönségsikert aratott. Ez a lemez meghozta a zenekar számára az ismertséget. A magyarországi zenekarok közül elsoként felkerült a hivatalos európai világzenei slágerlistára (World Music Chart Europe), aminek hatására a zenekar repertoárját az európai világzenei rádiadók folyamatosan játsszák.
  Oláh János: tambura, guitar, vovals - prímtambura, gitár, ének
  Balogh Géza: guitar, vocals - gitár, ének
  Jakocska János: guitar -gitár
  Oláh János: double bass - bőgő
  Németh István: water can, mouth harp - kanna, szájbőgő
  Balogh Mária: vocal - ének
  Váradi Mária: vocal - lének
  Horváth Sándor: vocal - ének
  valamint 4 táncos
  
  19:45 Lajkó Félix és Zenekara (YU) - Szabadka és csapata
  ”Hallottam, hogy Lajkót csodálat övezi a Balkánon, de nem voltam igazán felkészülve arra, hogy ilyen közelröl mire számíthatok, látva és hallgatva Őt. Inkább hasonlít egy fitt fiatal tenisz játékosra, mint zenészre, aki úgy támadja a hegedűjét, hogy minden számban szakadt szőrök repkednek a vonója körül. Van egy tendencia miszerint a balkáni zenészeket hajlamosak vagyunk kategóriakba zárni - roma, folk, klezmer meg egyebek, - de Lajkó hallhatóan feltalált egy saját stílust, bármely létező stílushoz sorolni Őt - tévút! Mindegyik instrumentális darabjának tiszta szerkezete volt, de mégis mindegyikben érezhető volt a nyitottság a pillanat szelleméhez. Szájtátva hallgattuk a két számot amit játszott és megkértük, hogy játsszon el egy harmadikat: megtette, miután megjavította a „zilált” vonóját.” - Charlie Gillett, a BBC London műsorvezetője Lajkóról (2OO3. május 24., Barbican, London - élő rádiós közvetítés)
  Lajkó Félix - violin, hegedű
  Brasnyó Antal - viola, brácsa
  Kurina ´Vörös´ Ferenc - double bass, bőgő
  http://www.lajkofelix.hu
  
  
  21:00 A Csodálatos Zamfir és Barátai (RO) - a pánsíp királya köszönti Budapestet
  Az Ember és Hangszere... a pánsíp egy hatezer éves hangszer. Gheorghe Zamfir tangoharmonikán kezdte zenei karrierjét, de amint kiderült, hogy a pánsíp született mestere, váltott és áttért a pánsípra. Vonzalma az eredeti hangokhoz arra vezette, hogy új utakat keressen a hangszer hangzásvilágának kiteljesítésében. Így lett az eredeti 2O sípos hangszerből először 22, majd 25, 28 és végül 3O sípos hangszer. Az alsó regiszter megváltoztatásával lehetővé vált, hogy Zamfir szélesebb repertoárt legyen képes lejátszani hangszerén. Így lett a hangszer alkalmas arra, hogy román népzenét, altatót, balladát vagy akár az emberi hang bizonyos hangzásait is megszólaltassa. Zeneesztétaként, személyesen választja ki a bambuszt a hangszeréhez, amelyet Ő maga készít el. A sípokat méhviasz aprólékos adagolásával hangolja be. A hangzás így válik egyedülállóan varázsossá és megindítóvá. Az ember és hangszere ezáltal egymásra talált és kezdődhet a csoda. A csodálatos Gheorghe Zamfir barátaival, hattagú zenekarával köszönti Budapestet a Zene Ünnepén, június 21-én este, a Tabánban.
  http://www.gheorghezamfir.ro

  Millenáris Park és az A38-as Hajó

  Millenáris Park Nagyszínpad:
  
  17.00 Krysztof Scieranszki
  A világ egyik legjelentősebb basszusgitárosa mindig elkápráztatja hallgatóságát szóló koncertjeivel, amiken egyedül képes teljes zenekari hangzást produkálni félelmetes technikájával.
  
  18.15 Kimnowak
  Novák Péter fantasztikus zenekarának csak jót tettek az évek: energikusabbak, mint valaha. Koncertjük új lemezük bemutatója.
  
  19.30 KFT
  A nyolcvanas évek kezdetén feltűnt zenekar ismét koncertezik, reméljük, nagy örömet szerezve rajongóiknak.
  Laár András - gitár,ének, Lengyelfy Miklós - basszusgitár, Márton András - dob, Bornai Tibor-billentyűshangszerek, ének
  
  20.45 Ragoos Gratoons
  A francia előadóművészet e különös és beskatulyázhatatlan nomádjai egyedülálló műfajt képviselnek, amelyben vidáman keveredik Jamaika, a kelta Bretagne, valamint a mazurka, a ska, a cajun, a dub és a 70-es években kedvelt „perlimpinpin folk” hangzásvilága.
  
  22. 15 Les Yeux Noirs
  A Zene Ünnepének fő fellépőjének hitvallása, hogy úgy lehet minél több emberhez eljuttatni a hagyományos, ősi zenei képleteket, ha modern zenei környezetbe helyezzük azokat, kibontjuk ősi gubójukból s kicsit átformálva, aktualizálva kínáljuk a közönségnek. Ők a cigány zene elemeit házasították a klezmer alapokkal, s hogy még pikánsabb elegyet kapjunk, francia szövegvilágba helyezték ezt az egzotikus, egyszerre érzéki és érzékeny zenei kevercset. Meglepő zenei utazás, egy energikus fesztiválzene, mely a miután mélyen a lélekbe ért, mozdítja a testet, táncra, kommunikációra invitál.
  
  A38-as hajó (21:00 órától):
  A leghosszabb nyári napot a leghosszabb jammeléssel ünnepeli a hajó. Összes zenészbarátot és azok zenészbarátait is arra bíztatják, hogy hozzák el hangszereiket, lemezeiket, torkukat, s éltessék az alkalmat, hogy van zene, van nekünk ez az anyagtalan gyönyörűség, amely képes belőlünk szinte bármit kihozni. Többek között fellép a Kistehén formáció, a Korai Öröm néhány tagja, a Szilvásy Gipsy Folk Band, Gasner János (Sziámi), Farkas Zoli (Kontroll Csoport), T. Bali és vendégei (Gordiusi Como), Újvári János (Kontroll Csoport, Új nem), Lehoczky Karcsi (Kontroll Csoport), DJ Marcipán, DJ Soulrise és még sokan mások.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris

Tabán - Tilos az Á Színpad

 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 360° at the rose bowl    garagedays    noah & the whale    dark moor    jolie    prostitute disfigurement    isten kezében    pulzus tehetségkutató    koncert    e-force    stetl    civil sziget    arkona    krúbi    platon karataev    civet    jesu    ticketexpress    junkies    koszorúslányok    james sullivan    hupikék törpike    kanada káosz    rózsaszín pittbull    winter  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!