hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [dalszöveg]  2011. július 21. csütörtök   01:07
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Új Liszt CD jelent meg a jubileumi Liszt év alkalmából
Warner

  Liszt Ferenc -
  Les Préludes
  Magyar fantázia
  Amit a hegyen hallani
  
  Farkas Gábor, zongora
  Nemzeti Filharmonikus Zenekar
  Vezényel: KOCSIS ZOLTÁN

  
  Warner Classics 2564-66722-6 CD Koncertfelvétel
  
  A felvétel a magyarországi Liszt Év nyitóhangversenyén készült 2011. január 22-én a Művészetek Palotájában, amely hangverseny egyben a Művészetek Palotája Liszt! Minden Tekintetben című, az egész éven végigvonuló eseménysorozatának első programja volt. A MÜPA programsorozata Liszt Ferenc változatos életútját, művészi sokoldalúságát hivatott bemutatni.
  
  Liszt 2011 - a Liszt Év referencia CD-felvétele.
  
  A felvételen hallható három Liszt-kompozíció mindössze hat év alatt keletkezett: 1848 és 1854 között. Ez a hat esztendő azonban sorsdöntő volt Liszt zeneszerzői pályáján. E három mű ugyanis szinte pillanatfelvételként rögzíti azt a folyamatot, melynek során a Glanzperiode brilliáns zongora-fantáziáit és improvizációit rögzítő virtuóz pianistából új formai megoldásokkal kísérletező, saját hangját kereső, tudatos szimfonista válik. (részlet a CD ismertető füzetéből; Kaisinger Rita)
  
  
  A Les Préludes Liszt méltán legismertebb szimfonikus költeménye, amely ösztönzőjének Alphonse de Lamartine Költői elmélkedések című művét tekinthetjük. A kompozíció zenei alapjául egy eredetileg négytételes férfikari ciklus szolgált. A darabban a szerző az előremutató romantika valamennyi újítását felhasználja. A mű bemutatója 1854-ben volt.
  
  A Magyar fantázia több részből álló egytételes zongoraverseny. Közeli rokonságot mutat a 14. rapszódiával, maga az átdolgozás azonban a 21. magyar rapszódiából készült. A mű bemutatója 1853-ban volt a Nemzeti Színházban, a szólót Liszt tanítványa és majdani veje, Hans von Bülow játszotta, a zenekart Erkel Ferenc dirigálta.
  
  Az Amit a hegyen hallani című zenemű Liszt első szimfonikus költeménye. Irodalmi forrása Victor Hugo azonos című költeménye volt. A kompozíció egyetlen összefüggő tétel, melynek filozófikus programja az ember és a természet kapcsolata. A weimari ősbemutatót 1857-ben a zeneszerző vezényelte az Udvari Színházban.
  
  Mind a Les Préludes-ből, mind a Magyar fantáziából számtalan lemezfelvétel készült magyar és külföldi művészek közreműködésével egyaránt. Az Amit a hegyen hallani azonban ritkán játszott és lemezfelvételen még ritkábban rögzített zenemű.
  
  A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Magyarország egyik leghosszabb múltra visszatekintő zenei együttese. Az általa képviselt magas művészi színvonalnak és az állandóan megújuló repertoárjának köszönhetően a zenekar nemcsak a hazai zenei élet meghatározó szereplője, de nemzetközi fórumokon a világszerte elismert magyar zenekultúra emblematikus követe.
  
  Farkas Gábor az új pianista nemzedék legígéretesebb művészei közé tartozik. Számos zenei verseny győztese, szólistaként és kamaramuzsikusként egyaránt a koncertpódiumok gyakori szereplője. Bemutatkozó lemeze amelyen Liszt-műveket játszott szintén a Warner kiadásában jelent meg 2008-ban, jelentős hazai és nemzetközi siker kíséretében. A felvétel elnyerte a Liszt Társaság Lemez Nagydíját.
  
  A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes Művész, az együttes főzeneigazgatója vezényli.
  
  A lemezfelvétel a Művészetek Palotája és az mTon együttműködésében született.
  A hangfelvételt a Művészetek Palotája Stúdió készítette, zenei rendező: Matz László. A rangos helyszín is méltán hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi mércével mérve sikeres kiadvány szülessen.
  
  A kiadvány elkészítését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
  
  A CD-t Magyarországon az mTon Kft., külföldön pedig a Warner Music terjeszti. A digitális formátumban történő értékesítést szintén a Warner Music végzi. Az mTon Kft. 2010-ben átvette a Warner Music Hungarytől a Warner Music katalógus magyarországi terjesztését. Korábban a Warner korábbi leányvállalata, a WM Hungary gondozásában, magyar művészek közreműködésével számos klasszikus és jazz kiadvány készült, amelyek bekerültek a Warner Classics & Jazz katalógusába. Az mTon Kft. e CD kiadásával folytatja a hagyományt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 chaos of disorder    yellowcake    marco mendosa trio     josh brolin    kate hudson    chaos of disorder    muzsikás    konflikt    short sharp shock    mary elizabeth winstead    szabó balázs    invader    ite missa est    tolcsvay lászló    björk    golden globe    friendly fires     amorphis    bridge & tunnel    status quo    alter bridge    cradle of filth    batman    fallenintoashes    eddie murphy  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!