hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. június 11. szerda   15:53
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Do Or Die, Caliban, Terror, Biohazard
2003 május 13, Petőfi Csarnok

  Do Or Die, Terror

  Hatalmas buli várt a magyar keményzene kedvelőire május 13-án a Petőfi Csarnokban. Két európai Do Or Die és Caliban illetve két amerikai banda Terror és Biohazard borzolta a kedélyeket.
  A korai kezdést, mint mindig most se vették túl sokan komolyan, és azon szerencsések” akik hozzászoktatták magukat a másfél órával kezdés után” érkezéshez most nagyot néztek. A belga Do Or Die a hivatalos kiírást követő tizedik percben elkezdte nyomni a kőkemény sziciliai” hardcoret. A banda fiatal kora ellenére 1999-ben alakultak mintegy project jelleggel már a harmadik korongot dobja a piacra. A legújabb a The Meaning Of Honor címet viseli, s ennek népszerűsítése végett látogattak el hazánkba is. Sajnos én is a késők” táborát gyarapítottam, de a CD-s anyag mindenképp arról ad tanubizonyságot, hogy nagyon durva oldskool elemekkel tűzdelt metalcoret küldenek az arcok, helyenként némi olaszos feelinget belevíve agresszív hangzásukba. Aki pedig hozzám hasonlóan lemaradt a koncertről, az próbálja megszerezni a Bella Famiglia videoklipjét. Iszonyat nagyot üt.
  Az általam leginkább várt Terror volt a második a sorban, s ők se teketóriáztak sokat, hamar beizzították a motorokat”. A Buried Alive és Carry On tagokból alakult csapat igazi fülbemászó” hardcore muzsikával kápráztatja el a közönséget. Nemrég megjelent Lowest Of The Low korongjuk ( a kiadó a Bridge Nine Records akik még jópár igéretes hardcore bandát promótálnak amerikaszerte ) a maga kilenc dalával és 16 és fél perces hosszával mindent elárul a csapatról. Brutális, agyszaggató zenéjük, gyors témáik és Scott dübörgő hangja olyan támadást indított a közönség ellen, hogy annak kénytelen volt mindenki megadni magát. A Dont Need Your Help, Push It Away, Life And Death dalcímek önmagukért beszélnek. Totális pusztítást végeztek fél óra alatt. A gitárosok és a basszer mindent megtettek azért, hogy a színpad egyetlen szeglete se maradjon kihasználatlanul, Scott pedig rendszeresen lenézett az övéihez”. Ami a témáikat illeti, az agresszió és utálat alapmotívumként vissza-vissza tér a szövegekben, de olyan elítélendő emberi viselkedéseket is kihangsúlyoznak a srácok, mint a szenvedélyektől való függőség, a mások utánzása illetve az egyediség, a SAJÁT értékek, érzések, gondolatok háttérbeszorulása. S ezekért, csak mi vagyunk a felelősek, s tennünk kell azért, hogy ne váljon teljesen egysíkuvá az egész világ. ( Im alone, no regrets, no shame.” ) Sajnos túl hamar vége lett a fellépésnek, de mindenképp figyelemreméltó amit a nyugati-partiak művelnek.

  Caliban, Biohazard

  A németek egyik a sok közül felfelé ívelő pályán lévő csapata a Caliban vehette át a porondot”. Gyakran emlegetik a csapatot úgy, mint a Slayer a Poison The Well és a Hatebreed közös megtestesítőjét, de szerintem ezt csak az igazi Caliban fanatikusok gondolják komolyan talán még ők sem -. Mindenesetre a maguk szintjén nagyon jó amit csinálnak. Erős, energikus metalelemekkel tűzdelt hardcore-jukat, egyre gyakrabban szakítják meg érzelgősebb” részekkel, s ezáltal nagyobb közönség számára teszik befogadhatóbbá dalaikat. Legújabb CD-jük harmadik a sorban - a Shadow Hearts már a címében sugallja azt az atmoszférát, dallamvilágot amit a csapat képvisel. A rengeteg koncert, amit elsősorban otthon nyomtak le a srácok, látszik a magabiztos fellépésen, a színpadon való mozgásokon. Andy témái helyenként igen meggyőzőek, s a többiek is remekül teljesítenek, de nekem hiányzott valami extra, valami plusz ami mondjuk az előző zenekarokban benne volt. Ettől függetlenül élvezetes volt a szereplésük, s lehet hogy csak az én izlésvilágommal van gond, hisz ha valaki olyan nevekkel koncertezett már együtt, mint a Slayer, Pantera, Machine Head, Morbid Angel akkor ott csak jó zenét hallhatunk. Persze az is lehet, hogy a Terror pusztítása és a várva-várt” Bio őrület valahogy feledhetőbbé tette a Caliban szereplését.
  
  Térjünk is rá a Brooklyn-i istenekre”. Rég jártak hazánkban s azóta sokmindenen keresztül ment a csapat, de most újra itt voltak, s újra élőben hallhattuk a klasszikusokat”. Nem túl sok olyan bandát ismerek, akik koncertjeiken rendre előveszik régebbi szerzeményeiket, de a Biohazard egyike ezeknek, s most sem aprózták el a dolgot szerencsére -. Az 1992-es hihetetlen mennyiségben értékesített Urban Discipline, Shades Of Grey dalával indították a bulit, majd a 94-es What Makes Up Tick következett. Billy már az elején kitett magáért, volt, hogy a kordon tetején a rajongók által biztosítva” pengette a húrokat, időnként hatalmas ugrásokkal próbálta melegen” tartani izmait. De ami a legdöbbenetesebb volt az a közönség. Rég volt már, hogy ennyien ilyen kitőrő lelkesedéssel tomboljanak - a szó szoros értelmében zenére kis hazánkban. Nem is tudom, hogy bírhatta a strapát a Pecsa, mert ekkora súlyos, feelinges bulit rég nem hallhatott. Őrületes erő volt mindenkiben, s nem akadt olyan aki ezt takargatta volna. Egyként mozgott a tömeg és hangosan énekelte Evan-nel a szövegeket.

  Biohazard

  A Tales From The Hardside még a legamatőrebb Biohazard rajongók által is jól ismert hardside-jének” éneklése gyökereitől pusztította a kedvességet mindenkiben. Persze az új albumot sem felejtették el a fiúk, a Kill Or Be Killed zárószámát a Beaten Senseless-t küldték le negyediknek. Tömör, rövid és kegyetlenül brutális. Következett a tizenhárom (13!!!)éves Victory, legalábbis azt hihettük, ugyanis hamar átváltottak a valamivel fiatalabb Urban Discipline-re. Azt hiszem koncertkezdésnek nem volt semmi, az eddig felvonultatott szerzemények listája, de az igazi zúzda még hátra volt.
  
  Evan gátlástalanul szídta a zeneipar nagyjait”, s mindenkit arra buzdított, hogy igenis töltse le a számokat a netről, s hallgassa örömmel és ingyen mindazt amit a Biohazard nekik írt és alkotott. Ők nem azért zenélnek, hogy a multik megszedjék magukat, hanem azért, hogy eljuttassák hozzánk zeneszeretőkhöz az üzeneteiket. Mindezt a Business-szel verte bele végleg az agyunkba. Sajnos a magyar fiatalok” nincsenek teljesen tisztában a stage diving” fogalmával, s rendszeresedett a tömeg jelenléte a színpadon. Szerintem k...szott égő, hogy az egyik legnagyobb amerikai zenekar tagjainak kell elmagyarázniuk a magyar közönségnek -, hogy miről is szól ez náluk Amerikában és megkérnek minket is arra, hogy próbáljuk megtanulni” a dolgokat. Persze a mi fiainkat” sem kell félteni, tanubizonyságot téve arról, hogy egy szót nem beszélnek angolul, gátlástalanul folytatták a felmászkálásokat, helyenként magukat a tagokat zavarván a zenélésben. Szégyen.

  Biohazard

  Inkább térjünk vissza a koncert zenei részéhez. Hallhattuk a Bad Religion feldolgozást, a Were Only Gonna Die-t, majd két State Of The World Address slágert”, a Down For Life-ot és a Love Denied-ot. Az új album kapcsán, Evannek mindig akadt mondanivalója a közönséghez, s a Never Forgive, Never Forget előtt a terrorizmus áldozatairól és a szőrnyűség elkerülhetetlenségéről szólt. Mellékesen nagyon kellemes táncoltatós” zenéjének köszönhetően ez a dal is rendesen megmozgatta a népet. Nem hagyhatták ki a szavaltatós a CD-n a Panterás Phil vendégszereplésével rögzített - Hate, Fuck, Fight, Kill-t sem. Mellesleg itt megemlíteném, hogy a Biohazard igen csak szókimondó szövegeire egy remek példa a H.F.F.K. egyik sora: ...For sex, drugs, our sadistic needs we live and die so selfishly...” ( a színpadramászkálók kedvéért needs:szükségletek, selfish:önző ). Leküldtek még az új albumról két nótát, a pörgős Kill Or Be Killed-et - albumcímadó dal melyben többek között elküldi Evan a gyávákat a halálba”, majd ha jól emlékszem a Heads Kicked In-nel zárták a normál” programot. Természetesen a ráadás nem maradhatott el, bár a Punishment-et egy kisebb zűr megzavarta ( történt ugyanis, hogy valaki a durvuló tömegben megsérült és megpróbált felmászni a színpadra, erre a kultúr security-s visszalökte a srácot, mire Evan kökeményen elküldte a biztonságist oda ahova kell ilyenkor és leintette a számot ) melyben tökéletes példáját láttuk annak, hogy ez a mi” Evanünk és vele együtt a Biohazard nem csak beszél a nagyvilágba, hanem ha kell tényleg kiáll értünk. Zárásképp felinvitált mindenkit a frontember a színpadra, s a Do Or Die, Terror és Caliban tagok a Biohazard-del közösen játszották el a Hold My Own-t (92-ből!!!).
  
  Úgy gondolom igazi hardcore örömünneppé nőtte ki magát az esemény, az oldskool régi arcok együtt tomboltak a fiatal keresgélőkkel” s a Biohazard mindannyiunknak fantasztikus élményeket tudott szerezni. Köszönjük!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Petőfi Csarnok

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 d.r.i.    apocalyptischen reiter    pál utcai fiúk    wien    rotting christ    acyl    shinedown    zslenszky    kelet underground tehetségkutató    five finger death punch    tolcsvay lászló    within the ruins    scarify    datarock    roots of death    corey taylor    i divine    kings of leon    volumefeeder    poisonblack    herman frank    war is the answer    rhcp    metalforce    overload  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!