hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2011. június 24. péntek   04:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Mizu – Víz: Japán - magyar képző és iparművészeti kiállítás az A38 Kiállítóhelyen és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben
2011. június 30 – július 19. A38 és Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény - Budapest

  Mindenki tudja, aki egy kicsit figyel, hogy nem a folyó folyik át a városon, hanem éjszakánként a város, ez a hatalmas hajó, megindul: a kötelességtudó, csöndes matrózok felhúzzák a horgonyokat, csörömpöl a sok ormótlan, nagy szemű lánc, és aztán előbb csak lassan, nehézkesen, majd egyre lendületesebben megindul a város, vele hajóznak a környékbeli dombok is, roppanva meghajolnak a fák, megremegnek a tornyok, utazunk, csak a felhők és a csillagok bírják tartani az iramot.
  Irány Japán
.
  (részlet Kőrösi Zoltán megnyitószövegéből)
  
  A víz a témája annak a kiállításnak, melynek gondolata 2005-ben a kyotói Suzuki Galériában született meg: tíz magyar és tíz japán képző- és iparművész munkáinak bemutatása, kiknek életművében a víz meghatározó, központi elem.
  2008-ban, a A kultúrák közötti párbeszéd európai évé-ben sikeresen valósult meg első kiállítás Tatán, a Vármúzeumban. A helyszín megválasztása is a téma jegyében történt, hiszen egykor vizek városá-nak nevezett Tata, vízi várának különböző tereiben kerültek elhelyezésre a kortárs művészeti alkotások. A kultúrák találkozása, a helyhez-időhöz kötött itthoni kulturális kontextus olyan helyszínt adott a művészeknek, ami lehetővé tette a különleges légkörű kiállítás megalkotását.
  
  E kiállítással igazolást nyert, hogy a kultúrák közöttiség, a globalizált sokrétűség, az elfogadás és a sokszínűség képes egy sajátos esztétikai minőséget és kontextust létrehozni, amiben életre kelnek akár teljesen különböző munkák is. Ebben szerepet játszott a tematika, ugyanis a víz mint téma alapvetően arra a gondolkodásmódra épít, mely nem a kultúrák közötti áthatolhatatlan különbözőségre, hanem az átjárhatóságra, egy feltételezett közös nyelv irányába mutat.
  
  A közös munka tehát nem egy lezárt, befejezett jelenséget, hanem továbbgondolásra alkalmas, folytatható struktúrát eredményezett. Ennek keretében a következő lépés a magyar és japán képzőművészek Japánban megrendezett kiállítása volt. (2010. április Kobe, Kitanozaka Gallery, május Kyoto, Art Center, november Par-Art Gallery, Kyoto). A tematika változatlan, csak a kulturális kontextus az, ami gyökeresen megváltozott, s alakította magukat a munkákat is. Az első kiállításhoz hasonlóan ennek a vállalkozásnak sem szándéka a reprezentatív teljességre való törekvés, hanem az együttműködés eredményeinek felmutatása
  Kiemelendő, hogy egy ilyen földrajzi távolságokon átívelő, kiállításokat mint végső produktumot eredményező közös szervezési és művészi tevékenység rendkívül érdekes és jelentős szakmai kihívás mindkét fél számára. Mondhatni, a több hónapos, több éves előzetes munkának ugyanolyan jelentősége van, mint magának a közönség elé tárható végső látványnak. Mindez tulajdonképpen a mű részének tekintendő; az említett kultúrák találkozása végül is már itt elkezdődött.
  
  Mint a víz, a kiállítás helyszíne és a kiállító művészek névsora is állandóan változik, és minden alkalommal új művek is születnek.
  
  2011-ben Budapesten mutatkozik be a MIZU kiállítás-sorozat. A kiállítás június 29-én két helyszínen, a Duna két partján nyílik meg. A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben és az A38 Kiállítóhelyen, melynél nem is lehetne ideálisabb bemutatóhelyet találni ennek a nem mindennapi anyagnak.
  
  A megnyitóünnepség 18 órai kezdettel a IX. kerületben egy gyönyörűen felújított Ybl-palotában kezdődik (Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, 1092 Budapest, Ráday u. 18. Telefon: +36-1-218-7420), ezután kirándulóhajóval szállítjuk (19-20 h-ig) a közönséget az A38 hajóra, ahol az ottani kiállítást is megnyitjuk, illetve Sáry László Kiváló Művész és fia, Sáry Bánk, Erkel-díjas zeneszerző előadásában meghallgathatjuk az erre az alkalomra komponált Halpapucsok vándorlása című művüket.
  Figyelem! A kiállítás anyaga július 10-én helyet cserél, és átszállítva a Dunán az addig az Ybl által tervezett falak között bemutatott anyag a XXI. századi A38-on mutatkozik be, illetve fordítva. Ezzel az érdeklődő közönség négy kiállítást tekinthet meg, és megtapasztalhatja, ugyanaz az anyag hogy működik két különböző helyen kiállítva.
  
  Részt vevő művészek:
  
  Asztalos Zsolt festőművész
  Borkovics Péter üvegtervező művész
  Brückner János képzőművész
  Dörögdi Orsolya fémműves formatervező
  Fujiwara Kazuko festőművész
  Fujiwara Masaki képzőművész
  Giczy Kristóf grafikus
  Hatsuda Hisashi festőművész
  Hibana Haruko képzőművész
  Iwasawa Arimichi festőművész
  Kinugasa Taisuke festőművész
  Kizima Chikako festőművész
  Krulik Ábel fotográfus
  NoguchiChitose képzőművész
  Pásti Nóra grafikus
  Simon Viktória fémműves formatervező
  Simon Zsolt József porcelántervező művész
  Szilágyi Erzsébet szobrász, ötvösművész
  Tsuchihashi Akira porcelántervező művész
  Watanabe Miwako porcelántervező művész
  
  Megnyitó zene: Sáry László Kiváló művész és Sáry Bánk Erkel-díjas zeneszerző erre az alkalomra komponált új műve és annak előadása.
  
  A kiállítások megtekinthetők:
  A38 Kiállítóhely (A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő):
  Vasárnap kivételével minden nap 11-18 óráig
  
  Kérjük, látogatás előtt egyeztessen a következő telefonszámon: +36 1 464 39 40!
  
  Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Budapest, Ráday u. 18. Telefon: +36-1-218-7420): keddtől péntekig 12-18 óráig, szombaton 10-14 óráig



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paul gray    ronnie james dio    vicky sunday    sonar    rockpart    thornwill    tesla    off with their heads    dust bolt    bőrgyári capriccio    buried in verona    lajkó félix    a legszebb dolog    saturnus    rhapsody of fire    az erő krónikája    colorstar    untsoppable    a.m.d.    protest the hero    kick ass    jennifer aniston    slash    dalai láma    led zeppelin  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!