hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. június 2. hétfő   10:25
nincsen hozzászólás

szerző: Anna
Visual Kei avagy a látszat néha csal
Eve of Destiny 2003 május 15, Marco Polo Club

  Fél 9 tájban érkeztem le a MPC pincehelységébe, ahol a kíváncsiságtól feszülő, közepes méretű tömeg már közepes hangerővel zsongott. A kellemes hangulatú, kovácsoltvas, tégla és fa design-ú hely régóta ad otthont a dark-industrial-goth-electro stb. zenéknek és közönségüknek. Számos sikeres koncertet és klubrendezvényt hord már hátán a hely, és a május 15-ei volt a következő a sorban.
  
  Várakozással teli néztem szét a goth ruhákban feszítő emberektől morajló pincében, majd hamarosan megpillantottam az első hús-vér, eredeti Visual Kei japán porcelánbabákat, a híres Eve of Destiny - szintén japán, elecrto-goth zenekar előszeleként. Néhányuk a koncertteremben szorosan a színpad elé betonozta magát, és mint később kiderült, a koncert végéig semmi sem mozdíthatta őket el onnan. A hölgyek úgy általában duzzadtak a csipkétől, PVC-től, fodroktól, barokk hangulatú ruháktól, kosztümöktől és hajdíszektől, ám nem csak feketében, hanem rózsaszínben, lilában vagy más élénk színekben egyaránt.
  
  De hová is csöppentünk?
  Az EoD egy japán Visual Kei banda, melynek alapító tagjai Haruhiko Ash, a The Zolge nevű
  punk zenekarból és Közi, a jóval ismertebb Malice Mizer J-rock bandából. Az EoD 1998-ban
  jelent meg a zenei égbolton, mikor első nagyközönség számára rögzített hanganyaga a Cleopatra The Black Bible albumára Desperado néven felkerült. Ez időre visszatekintve Haruhiko-ék számára nem az „élőben hódítás” volt a cél, mégis, mikor a 8. Wave Gotik Treffen-en felbukkantak, előadásuk igen kedvező visszhangra talált. 2002 tavaszán aztán az EoD megismételte sikerét a 11. WGT-n és az Easter Goth Valley-n, ám ekkor Haruhiko oldalán már nem más, mint a super-visual J-rock Malice Mizer tag, Közi gitározott. E rejtélyes kombináció mind az EoD, mind a M.M. rajongókat meglepte, akik egész Európából Németországba sereglettek, és nem csalódtak abban, amit láttak.

  De ugorjunk vissza kicsit az időben...
  A Visual Kei a 80-as évek elején alakul ki, kb. az X-Japan együttessel. Elsősorban férfidominancia jellemzi, de a V.K. bandák egyes tagja(i) női szerepben jelennek meg, a megtévesztésig nőnek vagy porcelánbabának öltözve, mások futurisztikus vagy kifejezetten androgün külsővel, melyet mindkét esetben hasonló viselkedés kísér. 1992-től a leghíresebb japán V.K. zenekar, a Malice Mizer egyes tagjai japán hadviseletben és a Harlequin babák stílusában öltözködnek, 17. századi kosztümjeik, barokk, csontfehér, fűzős babaruháik a dekadencia minden jegyét magukon viselik.
  
  De vajon a gondosan kivitelezett külső hasonló belső tartalmat takar? Nos, a Visual Kei, nevéből adódóan, elsősorban küllemre utal, kevésbé zenére. Bár a goth-punk-electro-industrial zenék fúzióját a növekvő szubkultúra művészei egyénivé teremtik, folyamatosan újradefiniálják, így a Visual Rock tűnik a leginkább állandóan változónak az összes ázsiai zenei stílus közül, mégis, ez a stílus a Cospaly-ért (Costum Play) azaz a kosztümhordásért él(-hal). Nem meglepő hát, hogy a J-Rock rajongók túlnyomó többsége lány, az együttesek tagjai pedig vonzó - azaz androgün - külsejű férfiak, vastag sminkekkel és póthajakkal, minimum 10 centis emelt talpú cipőkkel valamint egyéb kiegészítőkkel.
  
  De kanyarodjunk vissza aktuális Visual Kei élményünkhöz...
  A MPC-ben fél 10-et ütött az óra, mikor a kíváncsi tömeg erőteljesen a koncertterem felé kezdett áramlani. Elöl az EoD rajongók, határozott céllal, kiket a dark-goth zenében járatos, ám japán téren hiányosságokkal rendelkező, de azért még mindig tudatos közönség követett. A termet a bejáratig pedig a szintén nem csekély számú kíváncsi vendég töltötte meg, részben laikusan, tágra nyitott szemekkel az egészen új élmény befogadására, részben kritikusan, merthogy milyen is lehet egy banda, amit egy porcelánbaba meg egy punk alkot?!

  10 óra körül megtudtuk: először Haruhiko frontember lépett színpadra üdvrivalgás közepette,
  akit a gitáros Közi követett, persze utóbbit fogadta nagyobb taps és fütty, ne lepődjünk meg tehát, ha az elkövetkezendő időkben a stílust befogadó helyeken fehérre sminkelt, PVC inges-gatyás-nyakkendős srácokkal találkozunk - a magyar Közi-utánzatokkal. Az EoD a Nervous and Innocence -al kezdett, a Promo CD mind a 4 számát eljátszotta és a nem több mint 45 perces műsorból nem maradt ki a híres Desperado sem, valamint még néhány dal a készülő új albumról. Az első döbbenetéből ébredő tömeg egy része nagyon élvezte a bulit, minden szám után lelkesen fütyült és tapsolt, mások inkább csak füleltek A srácok elég egykedvűen játszottak, hűen az elecrto-goth stílusjegyeihez, agresszív, feszes tempóban ledarálták a fent említetteket, megtoldották még egy csöpp ráadással, majd az utolsó szám lendületével leugrottak a színpadról és eltűntek a színfalak mögött. Megszólalt a clubzene, és a tömeg oszlani kezdett
  
  Egészében véve a MPC fennállásának egyik legérdekesebb és élménydúsabb koncertjében lehetett részünk, s nem utolsó sorban (legalább) egy tapasztalattal lettünk gazdagabbak: aki Visual Kei koncertre indul, jobban teszi, ha a szemét kerekíti s nem a fülét hegyezi, mert a látszat néha csal.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Eve of Destiny fotógaléria

 programajánló: 
2024. október 13.
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja: A holland Skanza Kvartet koncertje a MERITA projekt keretében
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Northlane, Novelists, Ten56. - A metalcore újjászületése a Dürerben
Quimby a Budapest Parkban
Overkill, Angelus Apatrida, One Machine
Havok, Dust Bolt
Ignite és Rise Against a Budapest Parkban
Metalcore műfajok találkozása az Akváriumban: The Amity Affliction és Emmure
Lenny Kravitz az Arénában
Rockmaraton 2024 (2. rész)
Rockmaraton 2024 (1. rész)
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 therion    air    dave gahan    tolcsvay lászló    evil invaders    poem    claps for caroline    adrian smith    pogues    heidenfest 2010    the picturebooks    barabás lőrinc eklektric    a vadon törvényei    fuck your pride    czank ninetta    nicia    xandria    corb lund    horse the band    a gyűrűk ura    god is an astronaut     született feleségek    the picturebooks    cynic    csejtey  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!