hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2011. november 10. csütörtök   04:46
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Iced Earth, White Wizzard, Fury UK
2011. november 24, Club 202

  Hosszú éveken keresztül zengtek a könyörgések, hogy az amerikai power metal kiemelkedő csapata, az Iced Earth végre fellépjen hazánkban. A 2008-as Sziget fesztivál óta viszont újra és újra felbukkannak nálunk, hol fesztiválon, hol klubkoncerten, szóval panaszkodni most már egyáltalán nincs okunk. A kacifántos életútjáról és tagcseréiről ismert zenekart most 2011-ben ismét új felállással láthatjuk, de ezen már talán meg se lepődik senki...
  
  A floridai Iced Earth az egyik legjelentősebb bandája annak a stílusnak, amit ma US-power metalnak nevezünk. Vagyis ami az európai irányzattal ellentétben nem csak a sebességlázra, hanem az összetettségre, némi monumentalitásra, epikusabb dalokra alapul. Az Iced Earth története Jon Schaffer gitáros köré épül, aki csapat főnöke és fő dalszerzője. Először Purgatory néven alakultak meg, aztán váltottak Iced Earth-re. Az első, azonos című lemez 1991-ben került kiadásra, Gene Adam énekével, Randall Shawyer-rel szólógitáron, Dave Abell-lel basszuson, és Mike McGill-el a doboknál. A felállás sűrűn válaltozott, Jon Schaffer újabb és újabb zenésztársakat próbált ki. A következő lemezen, az 1992-es Night Of The Stormraider-en már John Greely énekelt, akit néhány piszkos ügy miatt rövidesen kirúgtak a bandából.
  
  Az 1995-ös Burnt Offerings lemezen mutatkozott be Matthew Barlow, aki elődeihez képest minőségi cserét jelentett volt a frontemberi poszton. A hatalmas vörös sörénnyel megáldott Barlow képességei és kiállása (és persze Schaffer kiváló nótái) nagy szerepet játszottak abban, hogy a banda egyre nagyobb ismertségre tett szert.
  Az áttörést talán az 1996-os The Dark Saga lemez hozta meg, a legerősebbnek pedig általában a rá következő Something Wicked This Way Comes albumot tartják. A 2001-es Horror Show lemezre sikerült talán a legprofibb felállást összehoznia Jon Schaffer-nek, a basszusgitárt Steve DiGiorgio kezelte, a doboknál Richard Christy ült, szólógitáros pedig Larry Tarnowki volt.
  
  A 2001-es WTC elleni támadás olyannyira kihatott Matthew Barlow-ra, hogy 2003-ban elhagyta a csapatot, hogy a rendvédelem oldalára álljon. A helyére ugyan az adottságait tekintve képzettebb Tim „Ripper” Owens érkezett, sok rajongó azonban nem fogadta el az Iced Earth jellegzetes hangjának pótlásaként. 2004-ben egy kiváló lemezt szállítottak le Glorius Burden néven, majd pedig Schaffer úgy döntött, hogy megírja a legendás Something Wicked album folytatását, ami végül is két nagylemeznyi anyagot eredményezett. A Framing Armageddon (Something Wicked Part I) 2007-ben jelent meg Ripper hangjával, azonban egy váratlan húzással Matt Barlow visszakerült az Iced Earth soraiba, és a The Crucible Of Man (Something Wicked Part II) már az ő hangjával szólalt meg. Legutóbbi klubkoncertjük, a 2009-es Petőfi Csarnokos fellépésük a Saxon mellett kiválóan sikerült.
  Barlow azonban nem maradt sokáig az Iced Earth tagja, ismét a kilépés mellett döntött. Jon Schaffer-t viszont nem abból a fából faragták, hogy feladja, ezért új frontember után nézett. Végül sokak meglepetésére a kanadai Into Eternity zenekar énekesét, Stu Block-ot hívta meg az Iced Earth soraiba. A death metalos hörgésekben és a heavy-s sikolyokban egyaránt képzett dalnok érdekes lehetőségeket nyithat meg az Iced Earth zenei világában. Az ő tevékeny közreműködésével készült idei Dystopia lemez elnyerte a kritikusok nagy részének jóindulatát. Schaffer úgy tűnik, a két legutóbbi Something Wicket albummal kiadta magából a monumentális, filmzenés témákat, és újra egy rövidebb, direktebb, közérthetőbb dalcsokort állítottak össze, mint a banda fénykorában. Stu Block is jól teljesít, hiszen mind a Barlow-ra, mind a Ripper-re jellemző énektémákat magabiztosan hozza.
  A remekül sikerült friss album és az új frontember bemutatkozása lesznek a fő szempontok a november 24-i budapesti koncerten, a jól ismert korábbi slágerek mellett. Fellép még a tradicionális heavy metalt ápoló, a 2007-es megalakulás óta 2 nagylemezzel büszkélkedő amerikai White Wizzard és az Angliából származó Fury UK. Helyszín a Club 202, kezdés 19 órakor, jegyár pedig 6900 Ft-os árban kapható.


Kulcsszavak:
  iced earth     white wizzard     fury uk 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Club 202 - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Concerto Music

 kapcsolódó cikkek: 

Nem találják az amerikai hatóságok Jon Schaffer (Iced Earth) lakhelyét

Annihilator: Stu Block (ex-Iced Earth) fog énekelni a csapatban

Először nyilatkozott részletesebben távozásáról az ex-Iced Earth énekes Stu Block

Mindenki kihátrált az Iced Earth gitárosa mögül

Jon Schaffer (Iced Earth) is jelen volt a Capitol Hill-i tüntetők között
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
 kapcsolódó fotók: 

Iced Earth (USA) - 2011. november 24. Club 202

White Wizzard (USA) - 2011. november 24. Club 202

Fury UK - 2011. november 24. Club 202
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 destroy the carrot    nullus sum    ko ko mo    tom cruis    the bourne legacy    borknagar        the pills    christina aguilera    levi fantasy    emma stone    shyamalan    ektomorf    artweg    sunn o)))    30 seconds to mars    björk    gesztivál    harlem gospel choir     Ébredj velünk    h.power    sylosis    blind channel    civil war    daniel radcliffe  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!