hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2011. április 20. szerda   02:13
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tudományos ismeretterjesztő előadások az Aquincumi Múzeumban -Dr. Fényes Gabriella: Lerántjuk a leplet Leonardoról – avagy feltalálók és találmányok az ókorban
2011. május 1., 11h, Aquincumi Múzeum - Budapest (III. Szentendrei út 135.)

  Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a technika csodáinak bemutatása. Ha ezek a kiállítások, könyvek, kiadványok a technika történetével is foglalkoznak, legjobb esetben is csak a reneszánsz koráig nyúlnak vissza, egészen pontosan a nagy géniusz, Leonardo munkásságát ölelik fel. Divattá vált Leonardot a nagy felfedezőnek és újítónak tekinteni, holott ebben a vonatkozásban egy volt a reneszánsz újítóinak sorában, gondoljunk például a Firenzei dóm kupoláját megépítő Brunelleschire, vagy a laikusok között kevésbé ismert Francesco di Giorgio Martinire, aki jó barátságban is volt Leonardoval, és könyve nemcsak Leonardo birtokába került, hanem ő azt széljegyzetekkel is ellátta. Arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a reneszánsz feltalálók, ha szabad így fogalmaznunk mérnökök sokat merítettek az ókor tudósaitól, elsősorban Vitruviustól és Herontól, akiknek könyvei ismertek voltak a kor Itáliájában is. Néhány ókori tudós, a már említetteken kívül például bizánci Philon munkái részben vagy egészben ránk maradtak, mások, például Ktesibios írásai elvesztek, Archimedes alakját ellenben népszerű legendák örökítik meg. Találmányaik azonban sokszor az ismeretlenség homályába vesznek.
  
  Az előadás során ezeknek a találmányoknak a nyomába eredünk, hogy felfedezzük az ókori technika csodáit és ezek későbbi továbbélését, például leonardói rajzait. Egyszerű kísérletekkel megmutatjuk, hogyan jött rá Ktesibios és Philon, hogy a levegő is anyag és ebből milyen találmányok eredtek. Megismerjük Heron néhány automatáját, így a templomajtó nyitó szerkezetet, az oltár körül táncoló alakokat, a vízmelegítő edényt vagy az oltárra italáldozatot bemutató figurát. Hogy ezek mennyire nem földtől elrugaszkodott ötletek, mi sem bizonyítja jobban, minthogy utóbbi elvén működik a konyháinkban megtalálható kotyogó kávéfőző. Aki a Műegyetemre járt nyilván hallott Heron labdájáról, amit sokan, jogosan vagy jogtalanul a gőzgép előfutárának tartanak. Aki ezek után arra gondol, hogy az ókori találmányok csupán játékok voltak, téved. Ókori találmány a vízkerék, a vedersoros láncos vízemelő, az ún. archimedesi csavar, különböző daruk és emelő szerkezetek, de még a dugattyús szivattyú is.
  
  Az ókori találmányok közül nagyon kevés eredeti darab maradt az utókorra, de épen ezek egyike, az aquincumi orgona múzeumunknak az egész világon egyedülálló lelete. A vízorgona a Kr. e. 3. században élt alexandriai Ktesibios találmánya volt, a római korban kedvelt hangszerré vált, közösségi ünnepeken, amphitheatrumi játékokon használták, de gazdag magánházakban is megtalálható lehetett. Az aquincumi darabot feliratos táblája szerint Kr. u. 228-ban Gaius Iulius Viatorinus adományozta a tűzoltással is foglalkozó posztósok egyesületének, amelynek székházában állt, és amelynek leégésekor került földbe. Ezen kívül csak a svájci Avenchesban és a görögországi Dionban található egy-egy alkatrész, amelyet ókori orgonák töredékeinek tartanak. Ez a rendkívüli lelet késztet minket arra, hogy csokorba szedjük a látogatónak az antik találmányokat és elkalauzoljuk őt a pneumatika és a hidraulika ókori világába.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. szeptember 23.
Tony MacAlpine
2020. október 18.
Axel Rudi Pell: jubileumi lemez, 2020-ban koncert
2020. október 19.
Helloween United - 2020-ban a Sportarenaban (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ingyenes kiállítás nyílik Montse Valdés képeivel
Hobo: Halj meg és nagy leszel - Nyárzáró est
SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás
Kihirdették a Central European String Quartet
II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
Derkó 2020 | Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Szabadjáték
Kosovo mon Amour – háborús trash hat részben
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 piramis    inhalator    jorn lande    nasum    beastie boys    tegnapután    nervecell    striker    zsikla mónika    fészer    war is the answer    perihelion    simon pegg    ihsahn    juliette lewis    weöres sándor    kerecsen    windfall    etnoklub    feszt.hu    ite missa est    intimtorna illegál    laime pilniga    nile    gaza  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!