hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [dalszöveg]  2011. február 17. csütörtök   04:45
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Etnoklub a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaival és tanáraival
2011. február 19, szombat 12.35h, Duna Televízió

  Február 19-én, szombaton 12.35-től ifjú tehetségekkel, lelkes tanárokkal és hamisítatlan népzenével várja a Duna Televízió nézőit Katona Erika, az Etnoklub műsorvezetője. Vendégei ezúttal az első állami támogatású zeneiskola, a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, valamint oktatói. A tanári gárda egyik főoszlopa, a műsor meghívottja Blaskó Csaba tanár, népzenész is, aki többek közt az Aranytíz Kultúrház visszatérő muzsikusa.
  
  Egy különleges tanintézmény képviselői látogatnak el a Duna Televízió Etnoklubjába február 19-én, szombaton 12.35-kor: nézőink megismerkedhetnek a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolával, amely az ország egyik legszebb részén, a Dunakanyarban, Vác városában működik immár 23 éve. Az iskola legfontosabb feladata és kötelessége a zenei tehetséggel megáldott növendékek felfedezése, tehetségük fejlesztése, és olyan közegbe való segítése, ahol a leginkább megvalósulhat és kibontakozhat hivatásuk.
  
  Az intézmény névadója, Pikéthy Tibor zeneszerző, karnagy 1884-ben született, egy olyan korszakban, amikor az oktatás minőségét elsősorban az egyház határozta meg. Pikéthy nevéhez fűződik az első állami támogatású zeneiskola alapítása Vácott. Itt nemcsak népzenével foglalkoznak, de a komolyzene és a dzsessz oktatása is fontos. Az alapítás mérföldkőnek bizonyult a magyar zeneoktatás történetében, hiszen a példán felbuzdulva több hasonló tanintézet is létre jött.
  
  De vajon miért fontos a gyerekeknek megismerkedni a népzenével? Mennyiben kortársunk a 21. században a hagyományos muzsika? Mennyire van átjárás a műfajok között, és hogyan működik maga az iskola? A válaszokat megtudhatjuk dr. Bednarik Anasztázia igazgatótól Bobár Zoltántól és Blaskó Csabától a népzene tanszék hegedű tanárától, aki iskola népzene tanszakának oszlopos tagja a magyar népzenei élet egyik prominens alakja, és egyben rendszeres muzsikusa az Aranytíz táncházainak. Ő az oktatói-muzsikusi kettős szerepkörről, a népzene aktualitásáról vall az Etnoklubban. Tőle ugyanakkor mindent megtudhatunk egy nagyszerű kezdeményezésről, az országos népzenei tanulmányi versenyről, ahol fiatalok mérik össze tudásukat.
  
  A műsor főszereplői azok a középiskolás korú fiatal muzsikusok lesznek, akik autentikus erdélyi népzenével, etno-alapú dzsesszel és Bartók Béla népzenei feldolgozásával mutatják meg: a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában magas fokon tanítják a zenét.
  
  Február 19-én, szombaton 12.35-kor a Duna Televízióban várja önöket Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető: Katona Erika.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 turbonegro    nova rock    tina fey    aeverium    ladánybene 27    bognár szilvi    mustasch    king diamond    hammer barlang    leander    szakonyi balázs    slaughter to prevail    szexhead    the legend of the guardians    sodom    kalála    gojira     bourne    wave goodbye     natalie portman    újhold    zagar    vinnie moore    srecna mladina    wrath  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!