hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2011. január 6. csütörtök   04:41
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Etnoklub a Gázsa zenekarral
2010. január 8., szombat 12.35h, Duna Televízió

  Idén új lendülettel folytatódik a Duna Televízió nagysikerű zenei műsora, az Etnoklub: január 8-án, szombaton 12.35-kor ismét a magyar népzene egyik meghatározó előadóját és zenekarát ismerhetik meg a nézők. Katona Erika műsorvezető vendége ezúttal Papp István Gázsa, az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója és a Gázsa zenekar lesz.
  
  A szombati adás különlegessége, hogy ezúttal a műsor szerkesztője, Könczei Árpád is részt vesz a beszélgetésben.
  Ha annyit mondunk: Kolozsvár, erdélyi táncház, Bodzafa együttes, Budapest Táncegyüttes, Gázsa zenekar, akkor minden népzeneszerető tudja, hogy csakis Papp István Gázsáról lehet szó, aki az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója volt, a 90-es évek elején telepedett át Erdélyből Magyarországra, majd 1993-ban megalakította saját zenekarát.
  
  A pesti táncházmozgalom beindulását követően, 1977-ben került sor az első olyan városi táncházra Kolozsvárott, ahol többnyire zeneiskolai képzettséggel rendelkező városi fiatalok játszották az autentikus magyar népzenét, s tanították a táncokat az érdeklődő fiataloknak. Az első ilyen táncházban a Bodzafa együttes muzsikált, amelynek hamarosan tagja lett Papp István. Néhány éven belül már valószínűleg ő volt Erdély legismertebb táncházi prímása. A nyolcvanas évek második felében, a romániai diktatúra legsötétebb időszakának beköszöntével azonban az erdélyi népzenészek sorra az ország elhagyására kényszerültek. Papp István Gázsa volt az, aki a vezető zenészek közül talán legtovább kitartott, a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák együttes zenekarának vezetőjeként. A kilencvenes évek elején aztán ő is elhagyta az országot, korábbi zenekari társa, Kelemen László meghívására a Budapest Táncegyüttes prímása lett, s ezt a rangos pozíciót a mai napig tartja.
  
  A Gázsa zenekar, amely hagyományos vonószenekari felállásban játssza Erdély és Magyarország különféle tradicionális muzsikáit, alapítótagjáról kapta a nevét. Papp Istvánt a mai napig mindenki csak Gázsaként ismeri. Ezt a ragadványnevet magyarszováti nagyapjától örökölte, akit a helybéli cigányok neveztek el gádzsó-nak (idegennek), mert sokszor mulatott velük annak idején. A Gázsa zenekar a hiteles népzene tolmácsolójaként egyfajta kultúrmissziót teljesít, Papp István és zenésztársai abban hisznek, hogy a népzene régebbi korok zenei stílusaként a 21. században is értéket jelent. Ezt a nézetet képviselik Európa- és világszerte tartott gyakori koncertjeiken is.
  
  A január 8-ai Etnoklubban itt lesz Papp István Gázsa néhány régi barátja és zenésztársa is: találkozunk Kelemen László folkloristával és népzenésszel, Orza Calin koreográfussal, és nem utolsó sorban Könczei Árpád szerkesztővel, aki a kezdetektől együtt dolgozott a prímással.
  
  Január 8-án, szombaton 12.35-kor is várja Önöket az Etnoklub csapata: Lukács Gabriella rendező, Könczei Árpád szerkesztő, és a műsorvezető, Katona Erika.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 machine head    avatarium    eluveitie    trafó    the hives    inhale me    lowest creature    morcheeba    die apokalyptischen reiter    piggy d    manegarm    grindrise fest vi    dolor    chuck schuldiner    musica moralia    szemtől szembe    zoroaster    your demise    bad religion    milarepa    no omega    tomi koivusaari    cruel hand    salt    tobias sammet  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!