hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
1 hozzászólás

szerző: Pjotr
Mága Zoltán


  Mága Zoltán nevét hamarabb ismerték külföldön, mint Magyarországon.
  
  A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekar/Budapest Gipsy Banddel bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarsággal kapcsolatos pozitív nemzeti sztereotípiákat. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus muzsikának is. A Lyoni Nemzetközi Jazzfesztiválon olyan világsztárokkal lépett fel, mint Didier Lockwood, Segan, Yochko Seffer, de játszott Bonnie Tylerrel és Chris Normannel is. 2003-ban elnyerte a mexikói Világzenei Fesztivál különdíját. Megszámlálhatatlan televíziós szereplése közül kiemelkedik a Magyar Állami Operaházban adott Karácsonyi koncert, amelyet huszonkét ország nézői élvezhettek.
  
  Egyedi, első hallásra azonnal felismerhető játékának kialakításában fontos lépcső volt a pesti Broadway legnagyobb múltú, legcsillogóbb szórakozóhelye, a Moulin Rouge. Egy New York-i vendégszereplésen érte a felkérés: legyen a mulató szólistája. Itt végre megvalósíthatta régi álmát: crossover stílusával megújította az autentikus cigányzenét. Néhány hetes vastapsos fellépés után zenekarvezető, nem sokkal később pedig művészeti vezető, showműsorok rendezője, producere lett. Művészi repertoárja a népzenétől a szimfonikus darabokon át musicalekig, jazzig, sőt könnyűzenéig terjed ám soha nem felejti el megemlíteni, hogy ezt a műfaji sokszínűséget magasan képzett állandó és alkalmi zenésztársai teszik lehetővé.
  Mindig megtiszteltetés számára exkluzív vendégkör előtt játszani. Elbűvölt már játékával királyokat, hercegeket, grófokat, politikusokat, közéleti személyiségeket. Többször játszott már VI. Mohamed marokkói király palotájában, azonban ugyanolyan fontos számára egy vidéki jótékonysági koncert Magyarországon, mint bármilyen nagyszabású külföldi előadóest.
  
  Az adakozás mindennél fontosabb a hegedűvirtuóznak. Nem kitalált image része ez. Úgy érzi, enélkül nem lenne teljes az élete. Koncertjeire rendszeresen meghív nyugdíjasokat, segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket. Rendszeresen fellép a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, támogatja az Aranyág Alapítványt, és számos mesterhegedűje kelt már el aukción. A bevételt mindig jótékony célra ajánlotta fel.
  Szolnokon született, rokonai még mindig a megyében élnek, jól ismeri tehát az ott élők helyzetét, problémáit. Így a tavaszi nagy árvíz személyesen érintette. Az általa szervezett Uránia nemzeti filmszínházbeli segélykoncerten jelentős összeg gyűlt össze, amellyel az otthonaikat, vagyonukat elvesztőket támogatta. Ekkor jelentette be az Aranyhegedű Alapítvány létrehozását, amely kuratóriumának elnöke. Az alapítvány legfontosabb karitatív célja közé a hátrányos helyzetűek segítése, a nehéz körülmények közt élő tehetségek felkutatása, és a nyugdíjasok támogatása tartozik. Itt mutatkozott be az általa alapított és vezetett Aranyhegedű Szimfonikus Zenekar, amelynek szólistája, hogy minél több jótékonysági koncertet adhasson, és minél jobban népszerűsítse a magyar zenei kultúrát világszerte. Hívó szavára azonnal igent mondott Boross Lajos Kossuth-díjas prímáskirály, Ungár Anikó bűvész és Fischl Mónika énekesnő is. Majdnem száz tonna élelmiszert osztott szét a rászorulóknak, és beállt a homokzsákot töltők közé a gátakra. A nehéz napok után örömkoncertet adott a kunszentmártoniaknak.
  
  Az ország legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába belép, egészen más hangulatba kerül. A csodálatos akusztika és atmoszféra számára inspirálóan, hallgatóira megnyugtatóan hat. Ilyen környezetben lélekhidak építhetők az emberek közé, a falak pedig leomlanak.
  Az elesettekkel való törődést a családi házban tanulta meg. Bár nehéz anyagi körülmények között éltek, soha nem utasították el azt, aki segítségért fordult hozzájuk. Az Aranyhegedű Alapítvány létrehozásában sem PR-cél, hanem kizárólag belső késztetés motiválta. Hálás a magyar embereknek, akiknek jóvoltából tanulhatott, utazhatott, akik biztatták, akiknek szeretete mindenhová elkíséri, és kötelességének érzi ennek törlesztését.
  
  Megtiszteltetésként érte a felkérés, hogy a Magyarország EU-csatlakozását népszerűsítő reklámfilmben komoly szerepet vállaljon. Kiváló kapcsolatainak köszönhetően a klip egy részét a Marokkói Királyság csodálatos, exkluzív épületeiben és tájain forgathatták.
  2004-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt, 2005-ben a Kisebbségekért Díj és a Máltai Lovagrend tagsága, 2006-ban a Vízügyi Minisztérium A vizek kártételei elleni védekezésért ezüst érdemérme csak néhány kitüntető cím, amelyeket a Mága Zoltán és az Angyalok album aranylemeze mellett őriz.
  
  A legnagyobb boldogságot családja jelenti számára. Felesége, Annamária, aki mindenben támogatja őt. Tízéves kislánya, Jennifer, aki a zenei vénát édesapjától, tánc iránti rajongását anyukájától örökölte. És másfél éves kisfia, Zoltán, aki vonóval született, és akin már látszik a rendkívüli muzikalitás.
  
  Hívták már a királyok prímásának, a zene nagykövetének, emberek közötti hidak építőjének. Mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában. A kivételes tehetségű és emberségű Mága Zoltánnak azonban sikerült.
  
  Mága Zoltán azon művészek közé tartozik, akik image-e egyöntetűen pozitív megítélésű. Személyiségéből, játékából sugárzik az elegancia. Hatalmas repertoárján megtalálhatók klasszikus művek, film- és musicalslágerek, valamint a legismertebb tánc- és szalonzenei szerzemények, világslágerek. Mindezekkel a zenekedvelők legszélesebb rétegeit éri el, koncertjein több korosztály élvezi a muzsikát.
  A hegedűművész életében fontos szerepet kap a jótékonyság, amelyet ma már az általa létrehozott Aranyhegedű Alapítvány keretei között gyakorol. Az Aranyhegedű Alapítvány célja anyagi eszközökkel támogatni a hátrányos helyzetben élő emberek megsegítését, ezen belül a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek felkutatását, tehetségkutató versenyek szervezését, taníttatását; támogatni továbbá kórházakat, a beteg fogyatékos gyermekeket, időseket, nyugdíjasokat, ténylegesen rászorultakat; elősegíteni a kisebbségben élők és határon túliak integrálódásának elősegítését; továbbá létrehozni egy alapfokú zeneművészeti és tánctagozatú szakiskolát. Az alapítvány szervezésében jött létre az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Segélykoncert az árvízkárosultakért, továbbá számos templomi jótékonysági koncert, és több, mint 100 tonna élelmiszert szétosztása. Jótékonysági munkájáért számos kitüntetést kapott, a karitatív tevékenységet nagy médiavisszhang (írott és elektronikus sajtó) övezte.


Kulcsszavak:
  Mága Zoltán 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 ADRIENN 2011. március 27. 18:15  #1
TISZTELT MŰVÉSZ ÚR!ANNYI SZÉPET OLVASOK NAP MINT NAP ÖNRŐL!MINT HA A BIBLIÁT OLVASNÁM,PEDIG EZ CSAK EGY BÁTOR,ÖNFELÁLDOZÓ,HATALMAS SZÍVŰ,SZERETETBEN GAZDAG,EMBER SZAVAI,NEKEM MÉGIS KÖNNY SZÖKIK A SZEMEMBE,MIKOR ÖNRŐL OLVASOK!TISZTELT MŰVÉSZ ÚR!MÁR PRÓBÁLTAM MAGÁVAL FELVENNI A KAPCSOLATOT,AZ IWIWEN,DE NEM SIKERÜLT!URAM FÉLEK!!HOSSZÚ LENNE LEÍRNOM PROBLÉMÁMAT,DE NAGY SZÜKSÉGEM LENNE A SEGÍTSÉGÉRE!ÁRVEREZIK A HÁZAMAT!KÉREM NE GONDOLJON ROSSZAT RÓLAM!IGAZAT ÍROM ÖNNEK,HA SZERETNÉ VELEM FELVENNI A KAPCSOLATOT,TEL:0620-351-47-54 tisztelettel ADRIENN

 kapcsolódó cikkek: 

Világsztárok Mága Zoltán IX. Budapesti Újévi Koncertjén - Ramón Vargas

Az ötödik elem című kultikus film operadívája Mága Zoltán újévi gálaestjén

Hordozható diagnosztikai készüléket adományozott Mága Zoltán a pécsi gyermekklinikának

VII. Budapesti Újévi Koncert - Mága Zoltán, Zakhar Bron, Saimir Pirgu is fellép a grandiózus gálaesten

A Világ Magyarságáért-díjjal tüntették ki Mága Zoltánt

 programajánló: 
2019. június 26.
Dead Can Dance 2019-ben Budapesten (Papp László Budapest Sportaréna)
2019. június 30.
Noisem, Corrupt Moral Altar (Dürer Kert - Budapest)
2019. július 5.
Suppression (USA), The Migraines (UK)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
Over My Dawn
Egy másik zenekar
Hó Márton és a Jégkorszak
Elefánt
 kiemelt 
Mathcore/djent őrület a Frontierer-rel a Dürerben
  
A harmadik júliusi tukker buli is nagy dobásnak ígérkezik, hiszen ezúttal a világ legzajosabb mathcore bandáját nézhetitek meg immáron másodszorra kis hazánkban

Suppression (USA), The Migraines (UK)
Noisem, Corrupt Moral Altar
Beast In Black & Myrath - From Hell With Love Tour 2019
Kowalsky meg a Vega az Arena-ban
 friss hozzászólások 

A rock ötven árnyalta - The Dead Daisies (2)
Satyricon, Suicidal Angels (3)
Könyvtárban forgatott klipet az Emma Undressed (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 stereomilk    a kutya vacsorája    illdisposed    kings of leon    church of misery    kassák lajos    eric bana    amanda seyfried    elm street    mission: impossible ghost protocol    psycroptic    gyöngyössy bence    korog    illúzió    the elijah    heboidophrenie    jack nicholson    dirty dogs    negura bunget     natalie portman    omnium gatherum    matthew macfadyen     j.j. abrams    hupikék törpikék    könnyedén  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2019 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!