hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2010. január 12. kedd   09:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Bonanza Banzai


  1987-ben Ákos és Zsolt benyújtja nevezését a Csillag születik tehetségkuató versenyre, melynek döntőjében, a szólista kategóriában, harmadik helyezést ér el Ede és a Bonanza Banzai.
  
  1988 május 28-án az első próba a végső felállásban: Kovács Ákos, Hauber Zsolt és Menczel Gábor. Majd a nyár folyamán további próbák és demofelvételek Balatonszemesen és a Master Voice stúdióban, többek közt a Nézz rám, az Induljon a banzáj és a Ladies from that house. Kora összel az első felépések illetve előszerződés a Ring kiadóval. November végén már az Induljon a banzáj vezeti a Petőfi csarnok toplistáját.
  
  1989 február 2-án szerződés köttetik a Hungaroton Starttal nagylemez kiadására és még ebben a hónapban a Popmeccsgálán a Bonanza Banzai-t választják meg az év igéretének. Ezek után május 25-én megjelenik az Induljon a banzáj nagylemez és kazetta és június 17-én megtörténik a lemez bemutatása is a KEK-en. Az augusztusi Popkorong listáján a TV-ben 6. helyen a nagylemez. Október 6-án pedig elindul az őszi ORI turné.
  
  1990 február hó 14-én szponzorálási szerződés megkötésére került sor a McDonalds-val és a Coca-val. Márciusban megtörténik a A jel előzetes bemutatója a KEK-en. Áprilisban országos turné. Május 18 a premierje a nagyközönség előtt A jel című második nagylemeznek. A nyár elején 3 éves exkluzív szerződés köttetik a Hungarotonnal. A jel 6. helyen debütál a Popkorong sikerlistáján. Majd még júniusban pontosan 26-án A jel Nr.1. helyezést ér el a rádió toplistáján.
  
  Augusztus 10-11-én az Alpok-Adria fesztivál a Cmon Start the Banzai nagy sikert arat. Az ősz végén megkezdődik a Megváltó című kislemez és az első Bonanza CD préselése és megkezdődnek a 3. nagylemez munkálatai. Decemberben egy Petőfi Csarnokbeli koncerten az első Bonanza Banzai CD bemutatója, amely koncert rekord volt a Csarnok addigi történetében hiszen ekkor fordult elő elöszor, hogy egy koncertre minden jegy elővételben elkelt. A bulin 3000 néző vett részt ami rekord volt a zenekar addigi történetében is. Az első CD a The Compilation címet kapta ami egyébként válogatást jelent, amely az első és a második nagylemez tételeit tartalmazza, több dalt új keverésben és a Ladies from that house című dal koncertfelvételét.
  
  1992 április 9-én egyezség születik a Televideoval a Bonanza Live Banzai koncertanyag megjelentetéséről, 14-én megjelenik a Bonanza Live Banzai CD, amely két nap múlva a Budapest-i boltokban már hiánycikk. 23-án megegyezés születik a Matávval az őszi Bonanza esemény szponzorálásáról. Május havában megkezdődik a tavaszi turné: 18-án teltház a pécsi Sportcsarnokban , 22-én fergeteges buli Székesfehérváron 3000 néző előtt, 23-án teltház a miskolci Egyetemi Sportcsarnokban , 24-én koncert Nyíregyházán a Bujtosi Sportcsarnokban 3000 rajongóval, 28-a Szolnok 4 éves születésnapi buli az ottani sportcsarnokban, 29-án újabb koncert ezúttal a győri Városi Sportcsarnokban ismét 3000 néző előtt. Június 13-án a TV-ben adásba kerül az elmúlt év BS-beli koncert felvétele , majd a hó tovább irészében megkezdődnek az új album felvételei a Tom-tom stúdióban. Júliusban nagyban folynak a stúdiómunkák a készülő nagylemezen.
  
  Agusztus már ismét „mozgalmasabb” hónap volt: 4-re elkészül Némethy Vető Katalin festménye az Elmondatott című dal témájára. 7-én szponzori szerződés a Roland cég magyarországi képviselőjével az Intermusica Ltd-vel; 10-én turnérajt, minden eddiginél nagyobb és látványosabb (2 kamionnyi) technikai felszereléssel; nyitó koncert a debreceni Nagyerdei Színpadon, 15-e Siófok szabadtéri színpada a színhelye az újabb nagysikerü Bonanza koncertnek, 17-én turnézárás a balatonfüredi szabadtéri színpadon. A hó végén, pontosan 31-én, a Vari Lite cégtől 36 darab kompjuterlámpa megrendelése a novemberi Bonanza koncerthez. Szeptember első hetében megkezdődik a Bonanza reklámfilmjének forgatása a BS körül és 10-én már látható a TV-bven a koncertreklám. 17-én már kész vannak a november 14-i koncert jegyei, rá két nappal megkezdődik az árusítás is. 21-én elkezdődik az új album, az Elmondatott gyártása a Hungaroton Gong cégnél.
  
  Október elején elkezdődik az Elmondatott című videoklip forgatása is, amelyet Rohonyi Gábor rendezett, és 4-re el is készül. 5-én elfogynak a november 14-i koncertjegyek, így elhatározás születik mégegy koncertnap rendezésről, két nap múlva a jegyirodákon át meg is történik ennek a kinyilatkoztatása. Erre a koncertre szóló jegyek is elfogynak 27-én. November 3-án nagyszabású Bonanza sajtótájékoztató a Budai várban, a régi levéltár dísztermében, itt kerül sor a Bonanza Live Banzai aranylemez átvételére is. Feszített tempójú technikai előkészületek és beszerelések a koncert előtt. November 13: a Bonanzások Világtalálkozójának első menete, fergeteges teltházas koncert a BS-ben.
  
  Majd 14-e, amely napról most idézet következik a Bonanza Füzet 3-ból , ahogy Fábián Tibor a menedzser látta:
  
  ”A délelőtti órákig pihenő a teljes technikai stáb számára. A csarnokban néhány színpadtechnikai elemet újra átpróbálunk. A televiziós kameraállásokat és a közönség megvilágításának programját átértékeljük. Dacára a szemerkélo esonek a tömeg már a kora délutáni órákban sürüsödni kezd a csarnok körül. Miként elözo nap, így ezúttal is csapatostul érkeznek a különbuszok az ország legkülönbözobb pontjairól és az országhatárokon túlról is, különösen a Felvidékrol.Oly hatalmas a nyomás a külso kordon elott, hogy fél 6 után meg kellett kezdeni a beengedést. A terem már fél hét körül zsúfolásig telve zászlókkal transzparensenkkel fölszerelkezett, teljes Bonanza-díszbe öltözött rajongókkal, egészen fiataloktól szilaj tinédzsereken át, felnott huszonévesekig.
  
  Biztonságtechnikai okokból némi késedelmet szenved a kezdés, de úgy 8 óra magasságában elsötétül a terem, egetrengeto ováció közepette megkezdodik a Bonanzások Világtalálkozójának második menete. Az egész aréna jó két órán át egy emberként és önfeledten tombol, énekel, tapsol, követel ráadásokat, élvezi a technikailag is gigantikus Bonanza ünnepet. A záróakkordok után a rajongók még hosszú percekig énekelnek régebbi Bonanza melodiákat. A terem kiürülte után zenekarunk a színpadon pezsgos háziünnepség keretében köszönti a teljes technikai stábot, megköszönve a nagyszerü közös munkát. Ezek után átvonulnak az emeleti protokollfogadásra, ahol az 5éves jubileumi torta bontásával véget ér a Bonanzások Világtalálkozója. Kora hajnal van, mire mindenki nyugovóra tér és a sportcsarnokban is befejezodik a teljes technikai leszerelés.”

  
  
  December 20-án a TV-ben adásba kerül a Bonanza Banzai Ünnep, amely a sportcsarnokbeli Bonanzások Világtalálkozóját örökíti meg.
  
  1993 február 2-án a öszi Bonanza koncertsorozat lefixálása okt 28-29-30-ára a BS-ben. 20-án Bravo Otto díjjal tüntetik ki a Bonanza Banzait, amely első eset a magyar könnyűzene életében, hogy a nemzetközi mezőnyben magyar csapat dobogóra jutott, amelyet a közönség szavazatai alapján állítottak össze. 28-án megegyezés B. Tóth Lászlóval, hogy a Poptarisznya soros válogatás albumán az Elmondatott című dal koncertfelvétele is szerepel majd. Márciusban a tavaszi turné előkészületei.
  
  Június-július hónapban zajlik az új Bonanza album felvétele immár az Utópia studióban. Majd októberben megjelenik Régi és új címmel. az album érdekessége , hogy az első felén régi Bonanza dalok találhatók új hangszerelésben, míg a második fele már egy teljesen új album mind zeneileg , mind szövegileg. Az eredetileg 3 naposra tervezett koncertsorozat két napos lett. Október 29-30-án volt a Bonanza Banzai Ünnep, amely talán az eddigi leglátványosabb és megtervezettebb koncert volt, bár ez elmondható az összes előző koncertről is! Az eseményről készített videofelvételt a Duna televizió adta le a tél folyamán két részletben.
  
  1994 első felében kiadásra kerül a 93-as koncertfilm, és a zenekar összes klippje a Televideo gondozásában, amely kazetta még most is vezeti a Televideo összesített eladási listáját. Az év további része nagy változásokat hoz a zenekar életében. A BMG két további lemezre szerződtette le a Bonanza Banzai-t egy stúdió albumra és egy koncertlemezre. A nyáron elkezdődnek , mint később kiderült , az utolsó studióalbum munkálatai, amely során a zenekar visszatér a Tom-tom stúdióba.
  
  Szeptemberben 27-én. kedden - megjelenik talán az első cikk a Blikk című napilapban a Bonanza Banzai feloszlásáról, amit egy hónapon át követ sorra a többi hasonló tartalmaú cikk a különböző médiákban. Október közepén megjelenik az új Bonanza Banzai album Jóslat címmel. Ákos az új albumról:
  
  ”Végül is egy összefoglaló lemezt tarthat majd a kezében az, aki megvásárolja ezt az anyagot. Én így érzem. Nagyon sok minden benne van, a sok küzdelem, a sok-sok siker és az , hogy talán sikerült valamit létrehozni, ami nem azonnal porlad szét.”
  
  Az albumról leforgatják a Kezemet nyújtom címu klippet. November 12 este 19.30 - Bonanza Banzai Búcsúkoncert. Természetesen zsúfolt, telt ház előtt zajlott le. 8 óra tájban kialudtak a fények és Liszt Les Prelude-je után az volt hallható: Hát induljon a Banzáj! És elindult! A koncert két és fél órán át tartott, ami alatt 33 zeneszám volt hallható, több új feldolgozásban, s bár fénytechnikailag elmaradt ez a koncert az előzőektől, mégis igazi ünnep volt, ahol a közönség a zenekart, a pedig a közönséget ünnepelte meg, megköszönve egymásnak az elmúlt és együtt eltöltött 7 évet.
  
  Ez a koncert sokkal több volt mint egy fiatalok hatalmas tömege által követett zenekar búcsúkoncertje. Arról nem is szólva , hogy a Bonanza Banzai volt Magyarország egyetlen kultuszzenekara. 1995 márciusában megjelenik az utolsó Bonanza Banzai album a Búcsúkoncert, kiadnak még egy klippet a Barátom című dal koncertfelvételéről, amelyen furcsa módon nem a koncerten rögzített hang hallható...
  
  Még annyi hogy a Búcsúkoncertről készült TV felvételt soha egyetlen TV csatorna sem adta le és hozzáférni is lehetetlen. Hét év alatt körülbelül 400 000 eladott hanghordozó, tíz országjáró turné, hat koncert a Budapest Sportcsarnokban összesen 65 ezer nézővel.


Kulcsszavak:
  Bonanza Banzai 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

weboldal

 kapcsolódó cikkek: 

Jubileumi DVD a Bonanza Banzaitól

Húszesztendős a Bonanza Banzai! - Bonanza Banzai ’87-’92 DVD-videó

Ákos és az ex-Bonanza Banzai tagok közös koncertje a Kisstadionban

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
Over My Dawn
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 in-dock    sebkha-chott    a titánok haragja    presidance: hungarythm    tatu18    abhorrence    hol van ilyenkor a rendőrség?    marigold hotel    thyrfing    hangmás    lourdes    rocktogon    sonar    living dead army    képregény    élek és szeretek    rock napja    progness    lancer    szilvási gipsy folk band    dead end path    masters of rock    mitch lucker    sinister    wamp  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!