hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. december 14. kedd   04:50
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Helmet, Shapat Terror
2010. november 28., Budapest, Dürer kert

  A novemberi hónap utolsó napjaira sem enyhült a koncertdömping, sőt a hónap utolsó vasárnapján két kiváló rendezvény közül lehetett választani. A Petőfi Csarnokban a Stratovarius és a Helloween adott heavy metal ünnepélyt, a Dürer kertben pedig a két éve már nálunk járt Helmet adott egy zúzós metal bulit.
  
  Számomra nem volt kérdéses, hogy a két évvel ezelőtti kiváló A38 hajós koncert után ismét a Helmet-et választom, és nem is kellett csalódnom Page Hamilton bácsi bandájában. Előttük még a szintén színvonalas zenét játszó egri Shapat Terror lépett színpadra. A 2002-ben alakult banda tavaly adta ki debüt albumát Mentés másként... címmel, melynek remek számait élőben is meggyőzően vezették elő. Igazi stoner riffek gördültek elő a hangfalakból, kellemes Kyuss életérzést árasztva, amelybe Sohajda „Sohi” Péter éneke révén némi finom grunge hatás is bekúszott. Remek hangzással dörrentek meg a nóták, és feelingesen prezentálták a muzsikusok a fogós dalokat a rendelkezésükre álló háromnegyed órában. Korábban nem gondoltam volna, hogy magyar nyelven is lehet jó stoner nótákat írni, de erre a Shapat Terror rendesen rácáfolt. Ígéretes banda meggyőző színpadi jelenléttel és jó számokkal!
  
  Az 1989-ben alakult Helmet munkássága sok más banda fejlődésére komoly hatással volt, ami nem is csoda az olyan időtlen mesterműveket illetően, mint az 1992-es Meantime és az 1994-es Betty. Ugyan igaz, hogy Page Hamilton később már nem alkotott ilyen horderejű és minőségű lemezeket, de a 21. századi kiadványok is korrektre sikerültek. Az idei turné apropója a nemrég megjelent Seeing Eye Dog című új nagylemez, de az őszülő Hamilton apó természetesen egy hamisítatlan best of szettel zúzta meg a Dürer kert nagy színpadát. Nem egy túlbonyolított muzsika a Helmet zenéje, de olyan pozitív erővel és lüktetéssel bír, hogy élőben lemasszírozza az ember arcbőréről a ráncokat. A két évvel ezelőttihez hasonlóan most is izmos, kiváló hangzással dörrentek meg a fogós dalok, Hamilton gitárjából különös tisztasággal és erővel gördültek elő a riffek és a zseniális szólók. A fiatal zenésztársai (Dan Beeman gitáros, Dave Case basszer és Kyle Stevenson dobos) is értenek hangszerükhöz, és emellett beleéléssel, jókedvűen szolgáltatták a zenei alapot a mesterúr keze alá. Feszesen játszották végig a 75 perces programot, a három-négy nótás blokkok utáni rövid pihenőknél szólalt csak meg Hamilton, hogy pár kedves szót szóljon az egybegyűltekhez. Rendkívül szimpatikus a figura, és a hozzászólásai is poénosak. Bemutatta nekünk az őt kísérő barátnőjét is, a koncertet a keverőpulttól végignéző nagyon csinos Robin Tunney-t, akit egyébként ismerhetünk is pár sikeres sorozatból (Prison Break, The Mentalist). A hangulattal tehát nem volt gond, a zenekar számait láthatóan jól ismerő közönség élvezettel hallgatta a hibátlan hangzással megszólaló muzsikát, sőt néhányan még stagediving-ra is ragadtatták magukat. A fellépés végén még Hamilton-t is berángatták egy kezeken történő úsztatásra, amit élvezett is az öregedő riffgyáros. Az eljátszott nótákat tekintve kaptunk újakat és régieket is. Érthetően a klasszikus 90-es évek eleji dalokra volt a legnagyobb örömujjongás, de az újabb keletű nótákat is jól fogadta a közönség. Hallhattuk a So Long, a Seeing Eye Dog, a Welcome To Algiers és az In Person című számokat az új lemezről, a Size Matters-ről pedig a Throwing Punches és a fogós refrénnel ellátott See You Dead került megidézésre. Az Aftertaste-ről a Birth Defect-et és a Crisis King-et játszották, a Betty-ről pedig a Wilma´s Rainbow-t, a Speechless-t, és a Milquetoast-ot. A Meantime-ot a zseniális In The Meantime mellett az Iron Head, a Give It és az Unsung képviselte, a Strap It On című debütöt pedig a Blacktop.
  
  Egy újabb zseniális koncerttel örvendeztette meg a magyar rajongókat a Helmet, és bizony ebből a fellépésből is abszolút érződött, hogy a hazai rajongók szeretik a zenekart, és ez az érzés kölcsönös Hamilton-ék részéről. Reméljük a következő európai turnéjukon is útba ejtenek minket!


Kulcsszavak:
  helmet     shapat terror 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Helmet myspace oldala

A Shapat Terror myspace oldala

 kapcsolódó helyszín: 

Dürer Kert - Budapest

 kapcsolódó szervező: 

Skalar Music

 kapcsolódó cikkek: 

Helmet, Cavalera és Persefone koncertek rövidesen a Live Nation-től

Új albumával turnézik a Helmet

New Beat: HELMET - Betty 20th Anniversary Tour

Karma To Burn, Shapat Terror

Gorezone Party a Dürer-Kertben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 360° at the rose bowl    dolhai attila    apocalyptischen reiter    daedelus (usa) live    szabad akarat    kiss    the man-eating tree    makám    sorbon sexual    enforcer    arvas    apey and the pea    overcast    underworld 4    buena vista social club    constants    snow white and the huntsman    tátrai band    faster    adept    budapest    dog eat dog    stain the canvas    sevenfield    tűzkerék  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!