hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
magazin [könyv]  2010. december 10. péntek   10:04
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A nagy dobás – A Wall Street tartja a tétet


  Michael Lewis korunk legkiválóbb történetírója.
  Malcom Gladwell
  
  Hogyan juthat egy szegény mexikói szamócagyűjtő egymillió dolláros hitelhez? Michael Lewis legújabb sikerlistás könyve erre is választ ad. A nagy dobásban (The Big Short) a világot megrengető pénzügyi válság és a Wall Street rejtelmeibe kapunk betekintést, megismerhetjük a válságot kirobbantó kétes pénzügyi konstrukciókat, és azt is, hogy hogyan kaszáltak milliárdokat azok, akik időben észrevették, hogy a király meztelen. Egy válságban sokan rosszul járnak kevesen azonban nagyon jól. Ők azok, akik időben a piac ellen fogadtak és nagyot kaszáltak. Róluk szól a könyv, amelyből hamarosan filmet is forgatnak Brad Pitt főszereplésével.
  
  Az olvasmány nem csak bankárok, tőzsdeguruk vagy pénzügyi szakemberek számára, lehet élvezetes, hanem mindenkinek, akit érdekel a mai világunk és az, hogy milyen okok miatt került a gazdaság ebbe a helyzetbe. Michael Lewis nem tankönyvet írt, hanem ironikus humorú portrékon keresztül vezeti be az olvasót a Wall Street világába. Egy maroknyi teljesen valószerűtlen figurából gyúrt össze egy lenyűgözően szokatlan történetet. Napjaink gazdasági válságának történetét olyan szereplők, konkrét emberek szemszögéből ismerhetjük meg, akik megértették, de legalábbis sejtették, hogy mi folyik a háttérben, s igyekeztek profitálni is belőle közben pedig értetlenül figyelték, ahogy mások (köztük neves hitelminősítők is) elsiklanak a közelgő veszély jelei felett.
  
  Az amerikai pénzügyi válság mindannyiunk életére kihat, még akkor is, ha nem került bajba a munkaadónk, nem volt részvénybefektetésünk, nem vettünk fel devizahitelt és nem volt nyugdíjpénztári megtakarításunk. Ha viszont az előzőekből akár csak egyhez is van (volt) közünk, akkor a saját pénztárcánkon is érezhetjük, hogy elég nagy a baj.
  
  Régi gondolat, hogy a piacokat a kapzsiság és a félelem irányítja, és kapzsiságból nem volt hiány az ezredforduló utáni Amerikában (sem). A pénzbőség idején a bankok fűnek-fának adtak hitelt a könyvben példaként szerepel egy szegény mexikói szamócagyűjtő, aki csaknem 1 millió dollárnyi hitelt kapott, vagy egy jamaikai dada, aki már a hatodik lakását vette meg a bank pénznén. Minimális önrész, maximális hitel, aztán lesz ami lesz gondolták ők is. Ezzel nincs is baj, amíg folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, ha viszont egyszer megtorpan a piac, akkor nagyon mélyre lehet zuhanni.
  
  A modern itt a piros, hol a piros
  
  A hitelnyújtók nem igazán kockáztattak, a hitelekből kötvényeket alkottak (ez az értékpapírosítás), majd az így keletkező kötvényeket így-úgy csoportosítva újabb, CDO-knak nevezett konstrukciók születtek. Ha valakinek ez a folyamat nem teljesen világos, akkor ne érezze rosszul magát, a piacon forgó befektetési eszközöknek már kevés köze volt a valós kockázatokhoz, gyakran azok sem tudták, hogy valójában miből állnak, akik kereskedtek velük. Ezek hasonlítottak az itt a piros, hol a piros játékra. Az elején még mindenki tudja, hogy van egy piros lap és van két nem piros (vagy a játék konzervdobozos változatát ismerőknek: az egyik doboz alatt még tényleg ott a papírgalacsin). Aztán addig kevergetik a lapokat (dobozokat), gyakran átverve a játékosokat, hogy a végén már senki nem tudja, hogy mi hol van. A pénzvilágban ez azt jelentette, hogy a szereplők már nem tudták, valójában milyen vagyon is áll egy befektetetés mögött és mekkora annak a tényleges kockázata.
  
  Fogadni a Wall Street ellen
  
  Néhány kivételes ember azonban látta a jövőt: a pénzügyi rendszer össze fog omlani és egy évtizedek óta nem látott válság közeleg. Ekkor már nem arról volt szó, hogy akkor lesz válság, ha az ingatlanárak leesnek, hanem a túlzott hitelezés miatt már akkor is nagy lesz a baj, ha a korábbihoz képest már csak egy kicsit emelkednek tovább. Páran felismerték az ingatlanárak mögötti kockázatot és a kétes jelzáloghitelekből kreált újfajta értékpapírok piacra zúdításának veszélyeit.
  
  A piac össze is omlott, addig stabilnak hitt bankok sora ment tönkre, milliók veszítették el a munkájukat. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábban soha nem látott bankmentő csomagja kellett ahhoz, hogy csak ekkora legyen a válság, ami így is a legnagyobb a hajdani 2933-as gazdasági világválság óta.
  
  A szerzőnek nem ez az első nagy dobása
  
  Michael Lewis a pénzügyi szektorban kezdte a pályafutását, de hamar elege is lett belőle. A munkája a sikerei és kudarcai alapján írta meg az első sikerlistás könyvét a Brókerpókert, amelyik a téma egyik alapkönyve lett. Azóta több újabb sikeres könyvet is írt. A nagy dobás tavasszal jelent meg Amerikában, ahol több hónapon át vezette az eladási listákat. A könyvből Brad Pitt főszereplésével film is készül.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A nagy dobás Facebook oldala

Az Alinea Kiadó Facebook oldala

Az Alinea Kiadó weboldalán

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nick mccarthy    wamp    negativeart.hu    sisters of mercy    my dying bride    trafó    ivan reitman    sahg    dying fetus    van canto    nightland    hans zimmer     bourne    revamp    my small community    joe strummer    butcher babies    30 seconds to mars    dystopia    mr. bean    random deeds    fatal error    u.d.o.    the secret    harry potter  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!