hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [program]  2010. november 2. kedd   13:52
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Armel Operaverseny és Fesztivál - Nívós operák, tehetséges fiatalok, különleges rendezések a Duna Televízióban


  A Duna Televízió 2010-ben is fő médiatámogatóként áll a nívós operákat, tehetséges fiatal énekeseket és különleges rendezéseket bemutató Armel Operaverseny és Fesztivál mellett, melynek döntőjére Szegeden, november 3-17. között kerül sor. A versenyben lévő öt opera között van az Alföldi Róbert rendezte Veslefrikk, a Juronics Tamás által színpadra álmodott La Traviata és a Harangi Mária által rendezett A sirály is, három magyar fiatal Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt pedig a Legjobb Férfi Előadó címéért versengve áll majd ki a zsűri és a közönség elé. Az előadásokra a Duna Televízió nézői is szavazhatnak a www.dunatv.hu/operaverseny oldalon. A döntőbe került operákat a Duna Televízió nézői november 5-16. között felvételről láthatják, a november 17-i döntőt pedig élőben közvetítik majd.
  
  Ámon Betti, a Duna Televízió Művészeti Műsorainak főszerkesztője büszke arra, hogy a Duna Televízió közvetítésével öt földrész magyarságához jutnak el a különleges produkciók. Fantasztikus előadások születnek ezen a versenyen! Mivel én szeretem a kortárs zenét, boldogság számomra, hogy kitűnő rendezésekben láthatok új operákat. És tudom, hogy nem vagyok egyedül, hiszen akik alázattal viseltetnek a műfaj iránt, és nyitottak az újra melyek majd klasszikusokká válnak velünk tartanak a képernyők előtt is! Másrészt rendkívülinek tartom, hogy a külföldi és hazai énekesek, valamint a szerzők Magyarországon, Szegeden mutatkoznak be. Az ősbemutatókat, a versenyprodukciókat pedig a televíziós közvetítésnek köszönhetően a világ 70 országában láthatják a nézők. Ebben nagy megtiszteltetés közreműködni- mondta Ámon Betti.
  
  A versenyző operák és művészek:
  
  Knut Vaage: Veslefrikk A
   Den Nye Opera (Norvégia) produkciója Ősbemutató
  Rendező: Alföldi Róbert. Versenyszereplők: Iulia Vacaru, Alekszandr Polkovnyikov
  
  Marco Tutino: A lakáj
  A Divadlo Josefa Kajetána Tyla (Cseh Köztársaság) produkciója Magyarországi bemutató
  Rendező: Luděk Golat. Versenyszereplők: Camille Dereux, Peter Furlong, Alekszej Bogdancsikov
  
  Giuseppe Verdi: La Traviata
  A Szegedi Nemzeti Színház (Magyarország) produkciója
  Rendező: Juronics Tamás. Versenyszereplők: Maria Pakhar, Balczó Péter, Sergio Foresti
  
  Thomas Pasatieri: A sirály
  A Dicapo Opera Theatre (USA) produkciója - Európai bemutató
  Rendező: Harangi Mária. Versenyszereplők: Molly Mustonen, Haja Zsolt, Beverly ORegan Thiele
  
  Szergej Prokofjev: A tüzes angyal
  A Csokonai Színház (Magyarország) produkciója Magyarországi bemutató
  Rendező: Silviu Purcărete. Versenyszereplők: Christina Baggio, Cseh Antal
  
  November 17-én tehát kiderül, hogy a neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri tagjai Raymond Duffaut, a zsűri elnöke, valamint Gabrielle Babin Gugenheim, Stefan Baldursson, Daniele Borniquez, Fabrizio Melano, Nicholas Payne, és Horváth Ádám melyik előadást tartják a legjobb produkciónak, és azt is megtudjuk, ki lesz 2010 legjobb női és férfi előadója. A Duna Televízió ismét kíváncsi nézői véleményére is, akik a verseny ideje alatt a www.dunatv.hu/operaverseny weboldalon voksolhatnak a legjobb előadásra. Szintén a döntő napján derül majd ki, szavazatik alapján melyik előadás kapja meg a Duna Televízió Közönségdíját.
  
  
  Az Armel Operaverseny és Fesztivál
  
  Egyedi Koncepció
  
  Az Operaverseny és Fesztivál nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, melyet a szakma és a nemzetközi sajtó annak legelső percétől fogva hatalmas érdeklődéssel kísér.
  A verseny páratlan koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel párosul, mely nem csak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel versenyzőitől. Ilyen koncepcióra épülő verseny a világon máshol nem létezik.
  
  A győztes három forduló során kerül kiválasztásra.
  Az operaénekesek a verseny során létrehozott operaprodukciók főszerepeiért küzdenek, majd végül, a döntő során a produkciók versenyszerepeiben mérik össze tehetségüket, képességeiket.
  
  A harmadik forduló azaz a döntő maga - a 2010. november 3. és 17. között zajló Armel Operafesztivál, mely során bemutatásra kerülnek a versenyprodukciók, főszerepekben a döntős énekesekkel.
  
  Minden produkció kizárólag a fesztivál keretében látható Magyarországon - két alkalommal, de a darabokat a Duna Televízió és az ARTE Live Web is közvetíti.
  
  Nemzetközi kooperáció
  
  A verseny minden évben 5 különböző ország 5 operaházával koprodukcióban valósít meg különleges és kortárs operaprodukciókat, ezen darabok főszerepeiben versenyeztetve döntős énekeseit, akik két korábbi forduló során kerülnek kiválasztásra.
  
  Különleges bemutatók
  
  Az operaverseny első három évadjának (2008, 2009 és 2010) keretében bemutatásra került három ősbemutató, két európai bemutató, hét magyarországi premier és három további opera egyedülálló adaptációja - hét ország tíz különböző operaházának produkciója.
  
  Hatalmas nemzetközi érdeklődés
  
  A három év során a versenyre jelentkező operaénekesek száma túllépte az ezret, a versenyzők 48 országból jelentkeztek.
  
  A produkciók közvetítései
  
  A nézők a korábbi két év során verseny keretében létrejövő előadásokat nem csak a Fesztivál során tekintethették-hallgathatták meg, hanem a Duna Televízió, a Magyar Televízió, a Mezzo Televízió, a Szegedi Városi Televízió valamint a Bartók Rádió Műsorán találkozhattak velük.
  
  Döntnökök:
  
  Raymond duffaut- a zsűri elnöke

  
  A nemzetközi operavilág elismert alakja számtalan intézmény vezetője: a Chorégies dOrange Fesztivál igazgatója, az Avignon-i Opera és a Massy Opera művészeti vezetője, valamint az Auditorium Du Vaucluse Jean Moulin főigazgatója. Igazgatja a CFPL-t (Centre Français de Promotion Lyrique), alelnöke a franciaországi Operák Szövetségének (Réunion des Opéras de France), ügyvezetője az Operaigazgatók Szakmai Kamarájának (Chambre Professionnelle des Directeurs dOpéras) és a Francia Fesztiválok tiszteletbeli elnöke.
  
  Gabrielle Babin Gugenheim
  
  Az Editions Christian Bourgois könyvkiadónál kezdte pályáját. Később a Francia Produkciós Társaságnál a zenei kiadványok kommunikációs felelőse, és Pierre Vozlinsky mellett besegít a Radio France zenei programszerkesztésébe. 1987-től a Radio Classique igazgatója. Egy évvel később saját fordításában kerül kiadásra Arnold Schönberg naplója. Csatlakozik az Erato Productions-höz, 1991-től pedig az ARTE előadóművészeti programjaiért felelős. 2 évvel később az Előadóművészeti Programok Igazgatójává nevezik ki, 2008-tól az ARTE Kulturális és Művészeti igazgatója.
  
  Stefan baldursson
  
  Az Izlandi Opera Művészeti- és Főigazgatója az elmúlt három évtizedben több mint 80 produkciót állított színpadra, melyekkel a hazai és a nemzetközi szakma elismerését egyaránt kivívta. Darabjai Izlandon, Dániában, Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban kerültek bemutatásra. 1980 és 1987 között a Reykjavik Színházi Társulat, 1991 és 2005 között az Izlandi Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. Rendezései között a klasszikusok mellett izlandi ősbemutatók is megtalálhatók, ezek közül legkiemelkedőbb Steinsson A Brief Respite-ja és Sigurdsson Day of Hope című műve.
  
  Daniele borniquez
  
  A milánói Scala-ban működő akadémia zenei vezetője valamint a IV. és V. Leyla Gencer Nemzetközi Énekverseny igazgatója. Rendszeresen közreműködik olyan nagyszabású énekversenyek zsűrijében mint a Francisco Vinas Barcelonában, a Renata Tebaldi San Marinoban, a Competizione dell´opera Drezdában vagy a Giacomo Pucciniról elnevezett énekverseny Cittŕ di Lucca-ban.
  
  Fabrizio Melano
  
  A nemzetközi operavilág meghatározó egyénisége. 1970 óta a New York-i Metropoliten Opera főrendezője. Több évtizedes pályafutása során állandó vendégrendezője volt többek között a Lyric Opera of Chicago-nak, a New York City Opera-nak, a Houston Grand Opera-nak, a Florida Grand Opera-nak, a Washington National Opera-nak, az Opera Company of Philadelphia-nak, a torinói Teatro Regio-nak, az Opera de Monte Carlo-nak és az English National Opera-nak.
  
  Nicholas Payne
  
  Az Opera Europa igazgatója évtizedek óta dolgozik az opera világában. A Covent Garden 1968-ban alkalmazza David Webster-Georg Solti korszakának utolsó két évében. A 70-es évek elején pár évet Nagy Britannia Művészeti Tanácsában tölt, az ezt követő 27 év során pedig különféle brit operatársulatoknak dolgozik. Gazdasági igazgató a Wales-i Nemzeti Operában, a Leeds-i Opera North ügyvezetője, a Covent Garden igazgatója, majd az Angol Nemzeti Opera igazgatója.
  
  Horváth Ádám
  
  A Magyar Állami Operaház Miniszteri Biztosa operaénekesi tanulmányait New Yorkban, Kaliforniában illetve Ausztriában végezte, diplomáit a Graz-i Zeneművészeti és Előadóművészeti Egyetemen szerezte. 2006 óta a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze. Fellépései során bejárta Németországot, Ausztriát, az USA-t, Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot. Számos CD-felvétel közreműködője.
  
  A verseny magyar döntősei
  
  Balczó Péter (tenor) Alfredo Germont / Traviata
  
  Balczó Péter másodízben szerepel az operaverseny döntősei között, a tavalyi évben a svájci Theater Biel Solthurn produkciójának főszerepeit alakította.
  
  1983-ban született, Debrecenben. Hét évesen kezdett el hegedülni. 2006 -tól énekel a debreceni Csokonai Színházban, elsősorban lírai szerepeket. 2009 májusában diplomazott a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Zeneművészeti Karának magánének szakán. A 2009-ben megrendezett Operaverseny és Fesztivál döntőjében Gonzalve-t alakította Ravel Pásztoróra című egyfelvonásos operájában. 2010 februárjától Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjében Szu-Csong hercege szerepét énekli a Miskolci Nemzeti Színház produkciójában. Több nemzetközi énekversenyen és kurzuson vett részt.
  
  Cseh Antal (basszus) Inkvizítor / A Tüzes Angyal
  
  Cseh Antal is megfordult a korábbiakban az Operaverseny produkcióiban, igaz tavaly még csak egy versenyen kívüli szerepet énekelt a Csokonai Színház 2009-es produkciójában, a Nadine Duffaut által rendezett Egy halálraítélt utolsó napjában.
  
  A magyar basszista a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaszakán tanult Andrejcsik István valamint Andor Éva és Kovalik Balázs növendékeként. Részt vett Hamari Júlia, Csengery Adrienne, Halmai Katalin, Roberta Ropa, Polgár László, Renato Bruson, Jevgenyij Neszterenko, Vásáry Tamás, Mitsuko Shirai és Marton Éva mesterkurzusain. Számtalan verseny díjazottja, első helyezést ért el a VI. Nikola Cvejics Nemzetközi Énekversenyen (2003) és a IV. Országos Simándy József Énekversenyen (2004). Fontosabb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Escamillo (Bizet: Carmen), Háry János (Kodály: Háry János), Ferrando (Verdi: Trubadúr) és Ping (Puccini: Turandot).
  
  Haja Zsolt(bariton) Constantine / Sirály
  
  Haja Zsolt első alkalommal nevezett a versenyre, a Sirály című produkció Kosztyájaként ugyanakkor már mivel a darab premier előtti előadására New Yorkban már szeptemberben sor került a New York Times elismerő kritikáját is bezsebelhette.
  
  2002-ben végzett a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában szolfézs-zeneelmélet és egyházzene szakon, ezután iratkozott be a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Konzervatóriumába. Tizennyolc éves kora óta tanul énekelni, mestere a mai napig dr. Mohos Nagy Éva. 2006-ban megnyerte a szegedi Simándy József Énekversenyt, 2007-ben a Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekversenyt. A debreceni Csokonai Színházban 2005-ben debütált a Végzet hatalmában, Melitone szerepében. A következő évadban bemutatkozott a Manon Lescautban Lescaut őrmester- és a Lammermoori Luciában Enrico szerepében. A Magyar Állami Operaházban G. Bizet Carmen című operájában Escamillo szerepében állt színpadra először.
  
  
  A Nemzetközi zsűri által odaítélt díjak:
  
  - Legjobb Produkció
  - Legjobb Női Előadó
  - Legjobb Férfi Előadó
  
  A Legjobb Női Előadó és a Legjobb Férfi Előadó 10-10.000
  eurós pénzjutalomban is részesül.
  
  Közönségdíjak:
  
  - A Duna Televízió nézőinek közönségdíja Legjobb Produkció
  - Az Arte Live Web nézőinek közönségdíja Legjobb Produkció
  
  Szavazás:
  
  A szavazás az Duna Televízió és az ARTE Live web internetes odalán zajlik, melyek a Fesztivál időtartama alatt elérhetőek lesz az Armel Operaverseny és Fesztivál hivatalos weboldaláról is.
  
  A 2010-es évben a Fesztivál fő médiapartnere ismét a Duna Televízió, nemzetközi koprodukciós partnerei pedig Európa legjelentősebb kulturális csatornái, az ARTE France, az ARTE Live Web és a Mezzo Televízió.
  
  Fontos, hogy a tavalyi nagyon sikeres együttműködés után is, ismét öt kontinens magyarjaihoz jusson el a verseny és fesztivál - fogalmazott korábban A. Szabó Magda, a Duna Televízió ügyvezető alelnöke a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, a Duna Televízió aulájában. Az alelnök asszony kiemelte, hogy az ARTE, a Mezzo és a Duna Televízió együttműködésének segítségével kívánják támogatni az opera műfajának népszerűsítését, így teremtve értékes tartalmat a nézőik számára.
  
  Ámon Betti, a Duna Televízió kulturális főszerkesztője is büszke az intézmények között évek óta meglévő jó kapcsolatra. Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója 2008-ban jelezte, hogy szeretné, ha a Duna Televízió lenne a fő médiapartnere a versenynek. Nem volt szükség ezernyi megbeszélésre, azonnal tudtam, hogy különleges élményt nyújthatunk a nézőknek. Persze a lelkesedésem kevés lett volna; nagyon fontos, hogy a Televízió vezetése is hasonlóan gondolkodott, így könnyűszerrel és izgatottan látott munkához a nagy csapat, akik megvalósították az előadások felvételeit és közvetítéseit mondta Ámon Betti, akitől azt is megtudhattuk, tavaly a Mezzo Televízió többször is kifejezte elismerését a közös munka kapcsán. Ahhoz ugyanis, hogy a Mezzo nézői láthassák az operákat, a Duna felvételeire volt szükség.
  Az együttműködés idén tovább bővült, hiszen idén az ARTE France is csatlakozott az európai kulturális televíziókhoz. Az ARTE France műsorai pedig, csakúgy, mint a Duna Televízió több műsora, idén megkapta az UNESCO - A Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve emblémát hívta fel a figyelmet a különleges elismerésre Ámon Betti.
  
  A Duna Televízióban az alábbi időpontokban láthatják az előadásokat:
  
  Knut Vaage: Veslefrikk
  2010. november 5.
  22:10
  
  Marco Tutino: A lakáj
  2010. november 8.
  21:45
  
  Giuseppe Verdi: La Traviata
  2010. november 11.
  20:40
  
  Thomas Pasatieri: A sirály
  2010. november 14.
  22:30
  
  Szergej Prokofjev: A tüzes angyal
  2010. november 16.
  21:05
  
  Díjátadó Gála (élő)
  2010. november 17.
  20:30
  
  A Duna Televízió minisite-ján további információkat, fotókat és videókat találnak az Armel Operaverseny és Fesztivállal kapcsolatban. Ha lekéstek a közvetítésről, itt megtekinthetik a versenyző műveket, valamint szavazhatnak kedvenc előadásukra is:
  
  Tartsanak velünk, és élvezzük együtt e különleges komolyzenei élményt!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Armel Operaverseny

Armel Operaverseny

Duna Televízió

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sam worthington    nemes nagy ágnes    life of pi    mnemic    kip winger    crazy town    we are the ocean    paradise lost    black spiders    pro-pain    the horibillies    war without end    michael fassbender    suicidal angels    leleményes hugo    bloody roots    black gives way to blue    special providence    flotsam    desultory    kaltenbach    twenty-eight ways to bleed    the jet-sons    szesztay dávid    wave goodbye  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!