hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2010. október 26. kedd   13:40
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Change - 20 éves a rendszerváltás
2010. október 27-28., szerda-csütörtök 20:00., A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

  Október 27., szerda 20:00.: URH-Kontroll-Sziámi

  A rendszerváltás sokunk számára életünk legszebb napjaival esett egybe, sokunk számára kellemetlen emlék, sokunk számára a szabadság kiteljesedése, sokunk számára talajvesztés vagy küzdelmes, bizonytalan élet kezdete. Az A38 Hajó fesztiválja a rendszerváltás 20. évfordulója tiszteletére nem kíván állást foglalni. Pusztán megidéz egy korszakot, ami ma már egyértelműen történelem, és a hajó profiljának megfelelően a zene eszközeivel bemutatni, hogy mit jelentett a rendszerváltás az undergroundban és a rockzenében, többek között Müller Péter, Bárdos Deák Ágnes, a Beatrice, a Vasárnapi Gyerekek és sokan mások részvételével.
  
  A fesztivál két napja alatt az A38 Hajó étterme a szokásos étlapon kívül - speciális rendszerváltó menüsorral áll a vendégek rendelkezésére. A hiánygazdaság hagyományainak megfelelően az ételek csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.
  
  Az üldözött szamizdatterjesztő menüje
  Babgulyás
  Tejfölös lángos
  1290 Ft
  
  A puritán pártfőtitkár menüje
  Krumplileves
  Milánói sertésborda
  1590Ft
  
  2010. október 27., szerda 20h
  Müller Péter Sziámi és az Időtlen Zenekar - URH-Kontroll-Sziámi Best of, Bárdos Deák Ági és a Bardo, Vasárnapi Gyerekek
  Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.

  
  1980. szeptember 13. Az első URH (Ultra Rock Hírügynökség) koncert a Balatonnal zenekaröltve a Pszichiátriai Klinika nappali szanatóriumának udvarán. Még ugyanabban az évben az első Kontroll-Csoport-URH koncert Wahorn András pomázi pajtájában. 1981. A két zenekar valamelyest egyesül, majd megalakul az Európa Kiadó. 1984. A Kontroll felszámolja magát, a három énekesből kettő megalakítja a Sziámi-Sziámit. A szétoperálás után a Sziámi ulTrArOck-ban és az Ági és a Fiúk-ban folytatják külön. Költözés nyomán létrejön a Sziámi és az Első Osztályú Vidéki Srácok, majd, visszaköltözés nyomán 2000-ben ismét a fővárosi Sziámi. (Közben megszámlálhatatlan utódzenekar, valamennyi formáció szinte valamennyi tagja megcsinálja a maga tripjeit, többek közt: Balkán Futurist, Kampec Dolores, Trabant, Keleti Fény, Anima Sound System, Chrystal, Bardo, AZ, Irie Maffia, Isolated, Hétrét, Mr. Con and the Bioneers, Kistehén, Odett és a Go Girlz stb.) 2008 nyarán koncertezik párat az URH, a tél pedig elviszi Gasner Jánost, és evvel végleg megszűnik a Sziámi. 2009-ben a Kontroll időtlen koncertet ad New Yorkban. 2010. szeptember 12. Létrejön a villanásszerű Időtlen zenekar. Az URH, a Kontroll és a Sziámi zenekarok legjobb számait játssza.
  
  A zenekar tagjai:
  Bárdos Deák Ágnes: ének
  Müller Péter Sziámi: ének
  Markó Tamás: basszusgitár
  Polgár Péter: gitár
  Újvári János: szaxofon
  Horváth Bálint: billentyűsök
  Angler Ákos: dob
  
  +
  Odett: ének
  Frenk: ének
  Kirschner Péter: gitár
  
  A Bardo projekt kitüntetett pillanatok nem mindennapi összejátszásából született 2006-ban. A 80-as évek zenei undergroundjának nagyszerű énekesnője, Bárdos Deák Ági 50. születésnapjára kapta a sorstól, és természetesen jóbarátoktól a lehetőséget egy szólólemez elkészítésére. Az eredeti koncepció szerint az 56-os forradalom fél évszázados évfordulójára készülő lemeznek szomorú aktualitást adtak a budapesti utcai tüntetések, illetve a Gödör Klub megálmodója, Kakuk Judit halála. A Bardo motorja Ágin kívül Másik János és Gasner János volt azóta Gasner sincs már közöttünk. A nyolcvanas évek underground sanzonjainak feldolgozásait, illetve Bárdos Deák, Gasner és Másik Kemény István és Térey János szövegeire írt szerzeményeit tartalmazó lemez bemutatója éppen az A38 Hajón volt.
  
  Különös hangulatú, szomorú, ugyanakkor felemelő előadások a Bardo koncertjei sanzon, underground, költészet és történelem sajátos elegye, amit egyértelműen ural Bárdos Deák Ági nem mindennapi színpadi személyisége.
  
  A zenekar tagjai:
  Bárdos Deák Ági: ének
  Bujdosó János: gitár
  Rózsa István: tuba
  Horváth Bálint: billentyűsök
  Dudás Zsombor: dob
  
  A Vasárnapi Gyerekek nem egy átlagos zenekar. Mind szövegben, mind hangzásvilágban a mai megszokott sztereotípiáktól eltérő, új dimenziókat nyit meg. A nyolcvanas években fogékony ifjúkorban lévő zenészek egykori legnagyobb élményüket, a régi hazai legendás underground együttesek hitelességét és érzékenységét jelenítik meg a mai kor szellemében. Elsöprő erejű indulatokra támaszkodnak, és tiszta, jól érthető, kiforrott zenéjükkel a rock klasszikusainak elemi erejét megőrizve a művészi forma igényes és forradalmi megújítására törekednek. Produkciójuk célba talál, akárcsak a mai kor számos, de kevésbé felkorbácsoló zenei alkotása.
  
  Az együttes tagjai:
  Darvas Benedek: ének, billentyűsök
  Czitrom Ádám: gitár, ének
  Horváth Gábor: basszusgitár
  Dudás Zsombor: dob, ének

  Október 28., csütörtök 20:00., Beatrice, Lugosi László, Waszlavik Gazember László

  2010. október 28., csütörtök 20:00.
  Beatrice, vendég: Lugosi László; Waszlavik Gazember László - Válogatás a 80-as évek slágereiből
  Belépő elővételben: 2500 Ft, a koncert napján: 3000 Ft.

  
  Nehéz zenekart mondani a Kádár-korszakból, amely annyira összeforrott volna az ifjúsági lázadással, mint a Beatrice. Több évtizedes pályáját számos korszak szabdalta szét, de tény az, hogy a Beatrice, élén Nagy Feróval, a Nemzet Csótányával mindig a viták kereszttüzében állt. Az egykori beat-rock-diszkó lánycsapat újjáalakulva 1978-ban forgatta fel a konszolidáció állóvizét, és szinte pillanatok alatt a botránytudósítások és építőtáborbrigád-himnuszok főszereplőjévé vált. Babos kendő, farmer, bőrdzseki, a szakadtak-csövesek hangja, a csirkedarálás, bevont útlevél, betiltott nagylemez, majd a híres Fekete Bárányok koncert, közben turné az Omegával és az LGT-vel. 1980-ban az este másik fellépője, Waszlavik Gazember László is a Beatrice tagja lesz.
  
  Később feloszlások és újjáalakulások sorozata következik, miközben a frontember-zenekarvezető tovább járja kopromisszumokat nem ismerő, öntörvényű útját. Politikával kacérkodik, de közben, a számos tagcsere ellenére a Beatrice sikere töretlen. Az elmúlt rendszer és a rendszerváltás egyik kultikus és legnagyobb társadalmi hatású együttese az A38 Hajón megújult tagsággal, de klasszikus koncertet ad, amit mi sem bizonyít jobban, hogy vendégként az Ős-Beatrice legendás gitárosa, Lugosi László is fellép.
  
  A zenekar tagjai:
  Nagy Feró: ének, szaxofon, szájharmonika
  Magasvári Viktor: gitár, vokál
  Laczik Fecó: basszusgitár, vokál
  Nagy Hunor Attila: dob, vokál
  Lugosi László: gitár
  
  A nyolcvanas-kilencvenes évek undergroundjának egyik legkarakteresebb, teljességgel egyedülálló és utánozhatatlan alakja Waszlavik Gazember László, akinek ha csak az idők során felvett művészneveit felsorolnánk, betelne ez az oldal. Akinek dalaiban békésen megfér maró önirónia és átszellemült sámánizmus, punk és tangóharmonika, analóg barkácsszinti és balkáni népzene. Az eredetileg számítástechnikus, műszaki fordító és orosz tolmács Waszlavik 1979-ben a Bizottság zenekar alapítójaként tűnt fel az undergroundban, de hamar átigazolt a Beatricébe, és közben a Vágtázó Halottkémekkel is fellépett. Később megalakította CsigaBiga nevű punkzenekarát.
  
  Szólistapályára 1982-ben lépett, a kultikus tisztelet övezte Halló, itt Budakalász! anyaggal, majd szinte követhetetlen tempóban követték egymást a Kelet-Európai Rocksámán demói-albumai, szórakoztató-avantgárd műsorai mindegyik egy-egy zenei-szövegi gyöngyszem. Hihetetlen újhullámos dobgépek, mulatósok, asszonykórusok, mindehhez olyan szövegek, mint például: küldjétek a sárkányokat Disneylanden át. A rendszerváltásnak pedig a Jó szerencsét, új Magyarország! Lemezzel állít emléket, rajta utolérhetetlen klasszikusokkal, mint például a Hier ist mein Auto vagy a Gyere te is művésznek!
  
  Waszlavik Gazember ezúttal ezt a csodás időszakot idézi meg, Válogatás a 80-as évek slágereiből című retrospektív koncertprogramjával.
  
  Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve az összes ismert jegyirodában.


Kulcsszavak:
  kontroll     sziámi     beatrice     deák bárdos     Ági és a fiúk     lugosi lászló     waszlavik      gazember lászló 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

A38 Hajó - Budapest

 kapcsolódó előadók: 

Waszlavik Gazember László
Kontroll Csoport
Ági és a Fiúk
Beatrice
Sziámi

 kapcsolódó cikkek: 

LIVING-LOVING - Müller Péter Sziámi életHű koncertje

Beatrice: új videó a 40 éves DVD-ről, júliusban nagykoncert egy különleges vendéggel

Fekete Lyuk-időutazás a Nulladikkal és a Sziámival

Müller Péter Sziámi AndFriends TESTBŐL TESTBE ráadáskoncert

Nagy Feró életműkoncert - Beatrice 40
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A művészet mindenkié – rendhagyó adventi kalendáriumába december 1-jétől mindennap új meglepetést rejt a Müpa
Netes matekmémek: miért nem tudjuk megoldani őket?
Jövő héten online jelentkezik a HÉTTORONY FESZTIVÁL!
CSEREPES: The Big Slalom
Karinthy és Kosztolányi barátságát idézi meg karácsonykor a Libri
Online rendezi meg a Háború utáni és kortárs művek aukcióját a Virág Judit Galéria
Haza, haladás, Estöri – Indul a történelmet szeretők újabb viadala!
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum aktuális
A Zene Világnapján kezdődik a 3. Orosz Zenei Fesztivál
Budapest Ritmo feat. WOMEX- Két Budapest Ritmo!
Fazil Say helyett Bogányi Gergely szólóestje a Müpában
 kapcsolódó fotók: 

Beatrice - 2010. június 4. StarGarden
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Interjú Kalapács Józseffel (2)
Insomnium, The Black Dahlia Murder (1)
Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 izegrim    strike anywhere    after crying    dav    smárton trio    jay chou    honnan tudod    cante  diem    utolsó rapszódia    impro school    kitty in a casket    dark wave    omega lithium    william hurt    palya bea    public image ltd.    lake of mind    amd    a thousand suns    motörhead    senses fail    fast five    hegyalja    g3    the sharon tate  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!