hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2003. április 7. hétfő   14:39
nincsen hozzászólás

szerző: GD’S
Mystery Gang és Hank Kern
2003 március 15, Blues Alley

  Hungarian Rock ‘n Roll

  Egy kis ráhangolódást szeretnék kérni nemzeti ünnepünkön . Ki így- ki úgy tette a 15-ei ünnepet maradandóvá kokárdával vagy anélkül, felvonulva vagy otthon maradva bent a szívben megemlékezve. Egy kicsivel úgy 100 évvel később a tengerentúlról, a jenkik földjéről indult el a mai zenei műfajokat is meghatározó új lázadó stílus a Rock n Roll. Elvistől, Bill Haley-n keresztűl, Carl Perkins-ig, szinte mindenki. Addig itthon csak hosszúévek multán tudott begyűrűzni ez a műfaj. Lemezboltok hiányában remekül virágzott itthon a fekete „lemez” piac és csak néhány előadó tudta megmutatni, hogy mi az a tuti és a Hungarian Rock n Roll. Ők voltak Komár László és Hungária, és az a néhány szalmaláng életű jampicsapat Gunning dogs, Brillantin, Cadillac, akiktől szinte semmi vagy csak minimális hanganyag nem maradt fenn. Nem szeretnék a hazai Rockn Roll árnyoldaláról sem megfeledkezni, mert azért volt néhány előjárósága és vadhajtása is, mint pl: Szandi és Cherry is... . De van itt egy csapat, ami még nem kapta meg a megfelelő elismerést az itthon. Ez a zenekar pedig a Mystery Gang. Pedig akár hogy is akarunk nem tudomást venni róluk majd az egész világon méltó elismeréssel beszélnek róluk, hallgatják Európa, Japán és a Rockn Roll hazájában USA szerte.
  
  A Mystery Gang Rockabilly Trio, ahogy őket nyugatabbra ismerik: Tattooed Pete/Egri Péter - gitár, Tom Stormy/Fácán - dob és Les Thunders/Singer - Bőgő. A 1998-as alakulása után számtalan fellépésük volt az európai kontinens országaiban. Összesen három lemez boldog tulajdonosai Az első a Fly To The Moon(Hipstersound Records - USA), a második Hot ´n Wild Rockabilly Cuts (Revell Yell - Japán) és a jelenlegi utolsó a Dig That Rock!(Nervous Records - UK). Még egy kis adalék, hogy szeressük őket: a California-i Rock-It Radio adásában rendületlenül játszák a Rockabilly Star című dalunkat, valamint a Baby-Baby-Blue című számuk megjelent a Wild Men Bop Vol. 6 német rockabilly válogatás CD-n.

  Oroin űrhajó kalandjai és Mystery Gang

  Ezen az estén két jó dolgot tudtam megvizuálni a nőkőn kívül, az egyik az Orion űrhajó kalandjait” és a Mystery Gang és Hank Kern közös koncertjét a Blues Alley L” alakú pincéjében.
  
  Itt jó néhány százan tömörültünk össze ezen az ünnepen a színpad előtt, néhány asztalnál és széknél, és az egyetlen sörös pultnál, melynél két lomha felszolgáló állta a kérők rohamát. Este tíz felé már a szabad mozgástér annyira lecsökkent, hogy még a szárazon lévő naphalak is behúzták az egyébként is lapos hasukat és létező összes testrészüket... , nem hogy mi emberek... Vártunk, toporogtunk és izzadtunk. Sokan még nem sejtettük, hogy ott áll mellettük a színpad előtt, az est díszvendége Hank Kern (Bill Halley egykori bőgőse) és nem az öltőzőben húzza meg magát, mint néhány mega” zenész. A percek múlásával a színpadon is megindul az élet... és az esti koncert. A Mystery Gang trió belezendített dalaikba és jó néhány matuzsálemi korú klasszikusba. A terem hőmérséklete is arányosan megnövekedett. A látványosan bekapcsolt klíma a felforrósodott hangulatú estén megadta magát... A kicsapódó verejtékcseppek, akárhogy is nézzük lefelé csöpögnek, de nem volt megállás. A boogie ott volt mindenki lábában és alaposan megkopatta a cipőink talp(azat)át. Az első blokkot szimplán trióban és bőgővel nyomták végig, benne néhány klasszikus és sok-sok saját daluk a Dig That Rock! és a Hot ´n Wild Rockabilly Cuts albumukról.: Seven nights to rock (Moon Mullican), I´m so lonely, everyboy´s got a date but me, Rockabilly Star, Rocket-O, Ducktail, She´s got more rhythm than a 10 piece honky tonk band, Rockabilly Cuts, When the band is hot, Wiggle Baby, Blue Days, Black Nights (Buddy Holly), Diamond Ring, My baby´s got an Automobile, Wanna Make love. A kiadós első blokk után egy kis szusszanásnyi szünet következett. A koncert második részében már együtt Hank-el.

  Mystery Gang Rockabilly Trio és Hank

  Hank a vén zsivány, aki már túl van a 75. (élet)évén, játszott a legendás nagyokkal és sitten is ült. Kockás zakóban, kissé darabos mozgással is tudta az iramot diktálni az arányaiban nem koros hallgatóságnak. Gitározott, énekelt és söreit pedig ízes amerikás magyarsággal kérte Kerek egy jo hideg korso sort!”, . A táncparketten lévő táncoló női egyedeket jól láthatóan a matató ujjával hívta még közelebb... Hangjában felfedezhettük Bill, Johnny és Carl hangját is. Dalaiban pedig azokat az igazi 50-60s évekbeli népszerű klasszikusokat énekelte és keltette fel újra, melyek nemzedékeken át meghatározó volt. Red Hot ( Billy Emerson), Rock The Joint (Bill Haley), Matchbox ( Carl Perkins), Folsom prison blues (Johnny Cash), Mystery Train (Phillips-Parker), Blue Moon of Kentucky ( Bill Monroe), Long Tall Sally (Richard Penniman), Rock -A- Beatin´ Boogie (Bill Haley), Blue Suede Shoes (Carl Perkins), Freak Juvenile, Goin Down that road, Ooby Dooby ( Roy Orbison), Grab my girl, My baby wants to look like Bettie Page girl, Fly to the Moon, Rock, Rock, Rock(Jimmy Cavello), Jumpin´ Around... etc.
  
  Hank igazi társra talált a Mystery Gang tagjaiban. Mindent dalt hibátlanul és lelkesen prezentálták a táncoló és majdnem őrjöngő publikumnak. Ha nem a zenekartól volt hangos a helység, akkor tapstól és sikítástól. A showt néhány sablon elemmel is körítették. Bőgő fektetés, térden csúszás, hajlongás ezerrel és a nélkülözhetetlen beizzítom a közönséget a szólóimmal.... Mystery Gang sokadszor is remekül szerepelt, és állta a sarat mint quartettben Hank-el, mind trióban, ez tagadhatatlan. Ha valaki netán egy igazi rockabilly bulira vágyik, akkor célozza be a legközelebbi klubot, ahol fellépnek és érezze jól magát, mert biztos, hogy nem fogja megbánni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Mystery Gang honlap

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 distorted impalement    kovács attila    vhk    a titánok harca    roar    opera    diablo blvd    dordeduh    palya bea    lemez kuckó    papa roach    Árstíð    engel    taylor swift    death angel    kesh    hugo    jack    run for power    sacra arcana    the order of chaos    metrosection    varga zsuzsa    anneke van giersbergen    kevin bacon  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!