hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2010. szeptember 17. péntek   11:31
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Kutatók éjszakája Aquincumban
2010. szeptember 18. - 24. Aquincumi Múzeum – Budapest (III. Szentendrei út 135.)

  2010. szeptember 18.
  
  11:00. Fazekasság Aquincumban
  Vámos Péter régész vezetéssel egybekötött előadása

  
  Az ókorban az egyik legkönnyebben és leggyorsabban égetett agyagból tudtak elkészíteni olyan használati tárgyakat is, melyeket később megfelelőbb anyagból állítottak elő. Ebből kifolyólag sokkal szélesebb körben alkalmazták, így a fazekakon, tálakon, tányérokon kívül például hombárokat, serpenyőket, poharakat, szűrőket, tintatartókat, perselyeket, bélyegzőket stb. is készítettek kerámiából.
  
  Szerencsés módon Aquincum környékén a természetes agyag (az úgynevezett kiscelli agyag) előfordulása és a megfelelő vízellátás kitűnő feltételeket biztosítottak a kerámiakészítéshez: Az egykori római település tágabb (Lágymányos és Békásmegyer közti szakasz) területén mintegy 21 fazekasműhely és több mint 70 égetőkemence mutatható ki.
  
  Kezdetben a bennszülött kelta fazekasok kisebb kapacitású műhelyeikben részben még a saját fazekas hagyományaikat követve, részben pedig már az új (Itáliából és a nyugati provinciákból érkező) divatirányzatoknak megfelelően készítették termékeiket.
  
  Ennek egyik legszebb példája az úgynevezett Pannoniai szürke (pecsételt) kerámia. A kisebb műhelyeket fokozatosan felváltották a nagyipari jellegű, tömegtermelésre berendezkedett manufaktúrák, ahol már jórészt egységesebb, az egész birodalomban elterjedt típusokat állítottak elő.
  
  A legnagyobb kiterjedésű fazekastelep a polgárvárostól keletre (az egykori Gázgyár területén), a Duna partján, mintegy 15 hektáron terület el. Itt a konyhai edények, mécsesek, lepénysütő-minták, fogadalmi szobrocskák és épületkerámia mellett a korszak luxuskerámiájának számító terra sigillata gyártásával is foglakoztak, amit az itt talált edénytöredékeken kívül a számos, napvilágra került ép formatál is bizonyít.
  
  2010. szeptember 24.
  
  16:00-17:30 Magunk közt vagyunk
  Őszinte szavak egy római padlómozaik helyreállításának dilemmáiról

  Előadó: Balázs Miklós Ernő DLA - Podmaniczky-díjas mozaikművész, restaurátor előadása
  
  A szakcikkek obligát módon didaktikus, informatív hangvétele helyett ezúttal a szubjektivitást sem mellőzve, őszintén szeretném a szakmai közönség elé tárni azokat a dilemmákat, melyekkel restaurátori, műemlék felújítási munkáim során újra és újra szembesülnöm kell. Miközben minden szakterület a maga szempontjai szerint vizsgálja a jelenségeket, hiteles, átfogó kép csakis termékeny eszmecseréjük révén alakulhat ki. A mai tudományos intézményrendszer és hierarchikus tagozódás azonban akadályokat görget ez elé. Célom, hogy szintézisteremtő szakmaközi párbeszédet kezdeményezzek a hivatal, a múzeum, a régész, a művészettörténész, a restaurátor és az alkotó kézműves-művész között.
  
  Bátran megteszem az első lépést. Leplezetlenül bemutatom restaurátori munkánk sajátos szempontjait és gondolkodásmódunkat. Mozaikos műhelyünk minden titkát feltárom, és igyekszem szakmánkról valódi képet festeni. Szóval még az is lehet, hogy bakancsban és sisakban jövök
  
  17:30- 19:00 Állatsorsok Aquincumban
  Előadó: Alice M. Choyke archeozoológus

  
  19:00- 20:00 Az aquincumi helytartói palota újrafelfedezése - élménybeszámoló egy készülő doktori munkáról
  Előadó: Havas Zoltán régész
  
  1951 és 1956 között egy közvetlen szovjet irányítás alatt álló hadiüzem területén, az óbudai Hajógyári-szigeten jelentős feltárásokra került sor, egy csaknem tízezer négyzetméteren elterülő nagyszabású és gazdag palotaépület bontakozott ki, melyben Pannonia Inferior tartomány római helytartójának palotáját ismerhették fel a kutatók. A lelőhely hamar nemzetközi hírnévre tett szert, az innen származó mozaikpadlók, és más leletek állandó elemeivé váltak az Aquincumi Múzeum kiállításainak. Az ásatók időközben elhunytak, és az eredmények mellett súlyos adósságot hagytak maguk után. A lelőhely monografikus feldolgozása sosem történt meg, a dokumentáció részletein több adattár osztozott. Az előzetes közlésként publikált elméletek és tények évtizedes, máig lezáratlan tudományos vitát generáltak. Az 1990-es években újabb kutatások arra is fényt derítettek, hogy a palota egy nagyobb, hét hektáros épületegyüttes része, mely még jobbára feltáratlan.
  
  2005-ben a palotakomplexum feltárásából származó, jobbára katonai alakulatok bélyegét magán hordó téglák vizsgálatával kapcsolódtam be a lelőhely kutatásába. Doktori munkámban ennek az anyagfeldolgozásnak a kiegészítése mellett a fennmaradt dokumentáció kiértékelését is célul tűztem ki, különösen a palota periodizációja tekintetében. A kérdés csak az, mit árul el több száz oldal ásatási napló, csaknem ezer fényképfelvétel, ásatási rajz, és persze az is, hogyan bírhatók szóra ezek a dokumentumok. A klasszikus tereprégészeti kérdésekre ezúttal 60 év távlatából, számítógép előtt ülve keresem a válaszokat.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. május 8.
Joe Satriani - 2020.05.8. Budapest, Barba Negra Track
Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
2020. június 8.
Black Veil Brides a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Kosovo mon Amour – háborús trash hat részben
Derkó 2020 - Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Haydn, Beethoven és Chopin művei Alekszej Vologyin zongoraestjén a Müpában
Kozmosz-szösz
Új bemutató a Centrál színházban
N É Z Ő P O N T O K - Telek Balázs kiállítása
Rost Andrea, Vigh Andrea és Kelemen Barnabás koncertje a Zeneakadémia Nagytermében
Nagy kedvencek és igazi kuriózumok a Régizene Fesztiválon
 kiemelt 
Carl Palmer’s ELP Legacy az A38-on
  
Carl Palmer, minden idők egyik legnagyobb elismerésnek örvendő dobosa küldetésének tartja, hogy újabb és újabb generációkkal ismertesse meg azt a komplex és különleges progresszív rockzenét, amit egykori zenekara, az Emerson, Lake & Palmer alkotott

Joe Satriani a Barba Negra Track-ben
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
Pineapple Thief- 2020. 11.10.
HOBO 75
 friss hozzászólások 

Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Legéndy Jácint: Földalatti Oltár (Kalligram Kiadó, 2019) (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kiske    kelet underground    keith richard    martin scorsese    sanctuary    the jet-sons    péterfy bori és a love band    lion twin    darkest hour    die hard    szenteleki gábor    ankh    steam engine    arany    in flames    jon hamm    efott    julian sas    kylesa    carpathian forest    the dark knight rises    ozzy osbourne    helstar    sherlock holmes 2    of earth  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!