hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [botrány]  2010. szeptember 8. szerda   10:31
nincsen hozzászólás

szerző: MU.Hu
Zárolt évad – A MU Színház közleménye


  Ahogy már mindenki értesült róla, a kormány a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak működésére kiírt pályázat keretösszegének 34%-át zárolta. A MU Színház működési támogatása a 2010. évre, a kuratórium döntése alapján 76.000.000 forint. A zárolás miatt, jelen pillanatban, ez az összeg közel 26.000.000 forinttal csökkent. Ennek következtében a színház nem tudja vállalni a teljes évad lebonyolítását, működtetését. Jelen összeg nem alkalmas a MU Színház pályázatában ígért, tervezett feladatok végrehajtására és az intézmény működtetésére. A rendelet következtében a színház az évadot zárolja. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az évad kilenc hónapjából kettőt elhagyni kényszerülünk. Ez így is, a rendelettel ellentétben, mindössze 23%-os zárolást jelent, ami azt is mutatja, hogy a történtek ellenére is erőnkön felül próbálunk teljesíteni. Természetesen abban a pillanatban, mihelyt a zárolás feloldódik, a MU Színház is tovább folytatja a működését az évadban.
  Ahogy a Magyar Színházi Társaság Elnöksége írta, a MU Színház is elfogadhatatlannak és törvénybe ütközőnek tartja a VI. kategóriába sorolt, független társulatok és más előadó-művészeti szervezetek 2010. évi finanszírozása ügyében történteket. A zárolást indokolatlannak érzi, annak ellenére is, hogy a pályázat későn lett kiírva.
  
  Ezzel szemben a MU a Magyar Teátrumi Társaság által megfogalmazott és szakmainak nevezett, az alternatívokat támadó érvek jelentős részét elutasítja. Azt gondoljuk, hogy a Társaság nem rendelkezik kellő ismerettel a független színházak működésével kapcsolatban. A Társaság elnöke nyilatkozataiban jelezte problémáikat, hangsúlyozva, hogy nem érzelmekkel, hanem érvekkel szeretne vitázni. Egyetértünk. Együttműködésre és párbeszédre van szükség, nem érzelmek, indulatok által vezérelt csonkításra és elvonásra. Engedjék meg, hogy ennek jegyében néhány érvet felsoroljon most a MU Színház is a függetlenek védelmére.
  
  1. A magyar színjátszás részévé kell tenni a független színházak, társulatok önálló működését. Badarság és félelmetes az a gondolat, hogy a demokráciát, a nemzeti demokráciát veszélyeztethetik a független színházak. A nemzet fogalmát kéretik nem kisajátítani, és nem megideológizálni.
  
  2. Ha bevonjuk a függetlenek működését a kőszínházakéba, pontosan a függetlenség kerül veszélybe. Egy kőszínházi működés és egy független színházi működés között különbség van, amely éppen a színházi struktúrán belüli változatosságot jelenti, ezért nem is szabad ezt centralizálni.
  
  3. A híd a kőszínház és a függetlenek között már most is áll. Hiszen rengeteg olyan előadás, közös program készül, melyben kőszínházi és független művészek együtt dolgoznak, dolgoztak, ide-oda vándorolnak a két terület között (éppen ezért a kezdetektől fogva egy volt ez a struktúra, és nem kettő). A híd megvan, csak minél több embernek át kell menni rajta.
  
  4. Bármilyen színházi struktúrának szüksége van szabadabb működési formákra, éppen a színház fogalmának tágítása, újragondolása miatt. A struktúra minél élőbb, annál hatékonyabb. És közös célunk, azt gondoljuk, hogy a közönség érdeklődése ne apadjon, hanem minél szélesebb rétegben, és minél több helyszínen találkozzon színházzal. Ehhez a kiszélesítéshez az alternatívok, függetlenek munkája nélkülözhetetlen.
  
  5. A színház 2010-ben nem lehet csak esztétikai kategória vagy szórakoztató terep. A színház társadalmi szerepét kell növelni, ehhez pedig a független szféra szabad, kötetlen, mobilis formációi jelenthetik a legnagyobb lehetőséget.
  
  6. A független színházak is képesek és tudnak hatékonyan, ésszerűen működni.
  
  7. A szelektálás gesztusa a működési támogatásban, melyeket igényel a Teátrumi Társaság a VI. kategóriától, jelen van.
  
  Mindezek után talán nem badarság kijelenteni: a nemzeti erőforrás humán erőforrás nélkül elapad. A tehetségek felfedezése, a tehetségek útkeresése és a tehetségek kibontakozása számos esetben éppen a független szféra keretein belül tud és tudott működni. Ne tereljük be őket csak a kőszínházak falai közé! Az állam feladata nem is lehet más, mint a tehetségek támogatása. De a tehetség sokféle, így sokféle lehetőséget is kell adni neki. Egy olyan struktúra, mely egységesíteni akar, mely egy irányba és egy általa gondolt ideológia mentén képes csak gondolkodni, megöli ezt a lehetőséget. Vagyis azt gondoljuk, hogy a VI. kategóriába sorolt független színházak működésének és minimum 10%-os támogatottságának törvényben rögzített biztosítására szükség van.
  Mindezek jegyében várjuk zárolt évadunkban is az érdeklődőket, a szakmai döntéshozókat a MU Színházba.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 fridvalszki mark    zenés-táncos    nagyúr    road    tankard    god dethroned    magma rise    the arusha accord    the somersault boy    this gift is a curse    seth rogen    black swan    indian    no return    maximo park    rocktusa    wattican punk ballet    acyl    godflesh    sólstafir    pál utcai fiúk    wass albert    the 69 eyes    shinedown    crippled fox  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!