hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. szeptember 6. hétfő   13:20
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
I. Budapest Blues Legends Fesztivál - Alvin Lee Budapesten
2010 szeptember 25. Petőfi Csarnok - Budapest

  Blues Legenda a láthatáron! Alvin Lee a Ten Years After egykori szólógitárosa és alapítója 2010 szeptember 25-én Budapesten koncertezik az idén először megrendezésre kerülő Budapest Blues Legends feszitválon. A rock-blues gitározás ikonikus alakja utoljára 5 évvel ezelőtt járt hazánkban, idén a Petőfi Csarnokban égeti ki a színpadot!
  
  A hatvanas-hetvenes évek egyik legizgalmasabb gitáros egyénisége Alvin Lee, a legendás Ten Years After együttes szólógitárosa. A Jimi Hendrix, Eric Clapton, Peter Green, Rory Gallagher és mások által fémjelzett nagy gitáros-nemzedékének eredeti és kitűnő képviselője utoljára 2005-ben járt hazánkban.

  
  Az I. budapest Blues Legends fesztivál célja olyan világsztárok bemutatása, akik a zene univerzumának legjobbjaiként évtizedek óta minőséggel közvetítik a muzsikát! 2010-ben a lánglelkű gitár virtuóz Alvin Lee a legjobbakra jellemző tulajdonságokkal felvértezve nyitja meg a hagyományteremtő szándékkal megrendezésre kerülő eseményt.
  
  Az est folyamán két magyar zenekar kapja meg a lehetőséget, hogy a világsztárral lépjen színpadra.
  Egy feltörekvő, a progresszív rock-blues rajongói körében már jól ismert első lemezes zenekar, a Bőrgyári Capriccio vezeti fel a rendezvényt. A hazai és európai fesztiválok sztárzenekara Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers pedig a rá jellemző örömzenével pörgeti fel a hangulatot Alvin Lee előtt.
  
  Alvin Lee
  
  Alvin Lee Nottinghamben született 1944. december 19-én. A zene szeretete otthon, szűkebb környezetében ragadt rá. Példaképe az a Charlie Christian volt, aki Benny Goodman együttesében gitározott.
  
  15 évesen alapította első zenekarát, mely már magában hordozta a későbbi Ten Years After gyökereit. A Jaybirds zenekar hamar népszerű lett, de a valódi áttörését az 1966-os év hozta el, mikor az együttes áttette székhelyét Londonba és nevét Ten Years After-re változtatta. A zenekart 1968-ban hívták meg első amerikai turnéjára, melyen a közönség hamar Alvin lélekteli tüzes gitárjátéka és a zenekar különleges blues- swing -rock hangzásból kevert világának hatása alá került. A hatalmas sikert követően az együttes 7 év alatt 28 turnét tett az Egyesült államokban, melyre korábban nem volt példa a brit zenekarok körében. Nagy esztendő volt Alvin és bandája életében az 1969-es, amikor a woodstocki fesztiválon Lee fergeteges gitárjátékával hatalmas sikert aratott. A világsiker ekkor már elkerülhetetlen volt. A TYA hatalmas sikerrel futott és 10 albumot jelentetett meg, melynek gyöngyszemeknek számító saját dalait többnyire Alvin Lee szerezte.
  
  1973-ra , több mint 10 után Alvin Lee úgy érezte, hogy a zenekar kialakult stílusa korlátozza őt, így elindította szóló pályafutását.
  Az amerikai gospel énekessel Mylon LeFevre-vel és számos rocklegendával, mint George Harrison, Steve Winwood, Ron Wood and Mick Fleetwood közösen vette fel az On The Road To Freedom c. albumát, mely vezetővé vált a country rock műfajban. Később tovább kalandozva a blues és rock kimeríthetetlen világában rhythm & Blues, és rock and roll hangzással színesítette tovább virutóz gitárstílusát. Az Alvin Lee & Co formációval, később a Ten years Later nevű triójával búcsúzott a hetvenes évektől, akkora már összesen 4 szóló lemezzel és számos Nagyszekeresű egyesült államok beli és európai turnéval a háta mögött.
  
  Újabb irányt a 80-as évek hoztak Lee pályáján: 2 új albuma jelent meg Steve Gould-val a Rarebird-ből, valamint egy turnét, melyen a Rolling Stones-ból ismert Mick Taylor csatlakozott Lee zenekarához.
  
  A következő 20 évben Lee főként szólóban járta Európát, ekkor jutott el először, majd a kilencvenes években, legutóbb pedig 2005-ben Magyarországra. Sok lemezt készített, teljes életműve több mint 20 albumot tartalmaz. Szóló albumain - a már említett nevek mellett - olyan hírességekkel közös felvételekkel, mint Jerry Lee Lewis, Jon Lord, Scotty Moore vagy D.J. Fontana. Gorge Harrisonnal közös dalát, a The bluest Blues-t sokan a valaha rögzített legtökéletesebb blues nótaként tartják számon.
  
  A mindig újító szellemben dolgozó Lee munkássága széles zenei spektrumot fed le, és minden dalát átitatja a blues és a rock and roll iránti rajongása. Több mint negyven év koncertezéssel és felvételeivel méltán érdemel előkelő helyet a zenei legendák között.
  
  Discography:
  Ten Years After - Ten Years After, 1967
  Undead - Ten Years After, 1968
  Stonedhenge - Ten Years After, 1969
  Ssssh - Ten Years After, 1969
  Cricklewood Green - Ten Years After, 1970
  Watt - Ten Years After, 1970
  A Space in Time - Ten Years After, 1971
  Alvin Lee & Company - Ten Years After, 1972
  Rock & Roll Music to the World - Ten Years After, 1972
  Recorded Live - Ten Years After, 1973
  On the Road to Freedom - Alvin Lee & Mylon LeFevre, 1973
  In Flight - Alvin Lee & Co., 1974
  Positive Vibrations - Ten Years After, 1974
  Pump Iron - Alvin Lee, 1975
  Rocket Fuel - Alvin Lee & Ten Years Later, 1977
  Let it Rock - Alvin Lee, 1978
  Free Fall - The Alvin Lee Band, 1980
  RX5 - Alvin Lee, 1981
  Detroit Diesel - Alvin Lee, 1986
  About Time - Ten Years After, 1989
  Zoom - Alvin Lee, 1992
  1994 / I Hear You Rockin - Alvin Lee, 1993
  Live in Vienna - Alvin Lee, 1994
  Live at the Fillmore East 1970 - Ten Years After, 2001
  Alvin Lee In Tennessee - Alvin Lee with Scotty Moore and D.J. Fontana, 2004
  Saguitar Alvin Lee, 2007
  
  Karen Carroll With The Mississippi Grave Diggers
  
  Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers neve számos közös fellépés és sikeres turné után mára már összeforrt, és fogalommá vált az európai blues életben! Szuggesztív előadásmód, felhőtlen jókedv és fergeteges muzsikálás jellemzi a zenekar telt házas koncertjeit. A Mississippi Grave Diggers, a tradicionális fekete ritmusok, a roma swing és bebup , a folk blues, és fiatalos groovok ötvözésével hamísítatlan jazz és világzenei fűszerezést ad a kortárs Blues világának. Ez teszi egyedivé a zenekar által megteremtett, kontinenseken átívelő, majd hazai színpadokon összeforró hagyományok örömzenéjét.
  
  A zenekar frontemberét, Karen Carrollt, a fekete boszorkátaz egyik leghitelesebb énekeseként tartják számon a nemzetközi kortárs blues életében. Olyan nevekkel említik együtt, mint Koko Taylor vagy Etta James.
  
  A zenekar repertoárjában szereplő standard műsort nagy sikerű, saját szerzemények teszik színesebbé, melyekből különleges hangzásvilág bontakozik ki.
  
  2008-ban és 2009-ben végigturnézták legnagyobb fesztiválokat: MUPA, Millenáris Park, Kaláka Fesztivál, Solymári Gospel fesztivál, Esztergomi művészeti hetek, Sziget fesztivál, Borfalu, Szentendrei nyitott Éjszakák stb. A 2008. és 2009. év végén a Bluespatika fesztivál házigazda zenekaraként léptek fel. A 2009-es év első turné időszakát egy nagyszabású európai koncertsorozattal indították németországi, cseh országi, szlovákiai és ausztriai helyszíneken! Első, élő felvételeket tartalmazó lemezük 2009. novemberében, a Gryllus kiadó gondozásában jelent meg.
  
  Bőrgyári Capriccio
  
  A zenekar 2000-ben alakult a legendás újpesti bőrgyár területén. Eredetileg klasszikus négyes felállásban interpretálták a 60-70-es évek kiemelkedő slágereit. Zarubay Bence ének mellett szájharmonikán és fuvolán színesíti a hangzást, Gazdag Viktor a Les-Paul gitárhang híve, Barabás Attila játszott basszusgitáron, Tóth „Diza” Dénes a háttérben a sokrétű dobos.
  
  Kedvenceik a klasszikus blues mesterek, mint John Mayall, Peter Green mellett a keményebb hangzású Ten Years After, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Eric Clapton slágerek.
  
  Sikeres fellépőik különböző fesztiváloknak és motoros találkozóknak. Így pl. Rendszeresen találkozhatunk velük a Sziget fesziválon, de játszottak már a Paksi Bluesfesztiválon és a nagysikerű Magyar Dal Napja fesztiválon is.
  
  2010-ben jelent meg, Túlsó oldalon címmel első önálló szerzeményekből álló albumuk sok hazai blues híresség közreműködésével. Egy-egy szám erejéig hallhatjuk az albumon Török Ádámot, Tátrai Tibort, Póka Egont, Németh Károlyt és Oláh Andort is.
  
  Az új album új hangzást is hozott a zenekar életébe, így billentyűn rendszeresen Németh Károly játszik velük; Paróczai Tacskó Attila basszusgitáros pedig a Mini mellett mostmár a Bőrrgyári Capriccionak is állandó tagja.
  
  Jegyek kaphatók a Bradway jegyirodákban.
  Broadway Jegyirodákban és az Interticket hálózatában.
  Tel: 06-1-340-40-40
  www.jegyplaza.hu


Kulcsszavak:
  alvin lee 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Alvin Lee

Karen Carroll With The Mississippi Grave Diggers

Bőrgyári Capriccio

 kapcsolódó helyszín: 

Pecsa Music Hall - Budapest

 kapcsolódó cikkek: 

Három este Alvin Lee emlékére

Elhunyt Alvin Lee

Alvin Lee

I. Budapest blues Legends Fesztivál - Alvin Lee

Alvin Lee
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
 kapcsolódó fotók: 

Alvin Lee (UK) - 2010. szeptember 25. Petőfi Csarnok - I. Budapest Blues Legends fest.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 haydamaky    simply red    ex deo    evil invaders    mesevilág    30 y    danny elfman    narnia    andrew garfield    tesstimony    ideas    blues    alexander payne    revocation    alcohol    leander rising    soundmirror    uzipov    bleed from within    brian de palma    hell-vill    isis    besh o drom    joystix    rite  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!