hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2010. augusztus 25. szerda   12:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál a 80 éves Újbudán - szeptember 4.
2010. szeptember 4. MU Színház, A38 Hajó, Fonó Budai Zeneház

  Amikor 2005-ben Budapest XI. kerülete, Újbuda megalakulásának 75. évfordulóját ünnepeltük, az Újbuda Jazzfesztivál egyike volt a programsorozat kiemelkedő eseményének. Azóta öt év telt el, Újbuda 80 éves lett, a kerület három jelentős kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó által életre hívott fesztivál pedig már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.
  
  A fesztivállal annak idején az volt a célunk, hogy Újbudát feltegyük a nemzetközi dzsesszélet térképére és olyan folyamatosan fejlődő, bővülő programot hozzunk létre, amelyre büszkék lehetünk. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ez sikerült! Őszintén be kell vallanunk, nem volt nehéz dolgunk, mert három olyan kiemelkedő, független kulturális központ vállalt szerepet a munkában, melyek az ország legjobbjai közé taroznak. Így az Újbuda Jazzfesztivál ma már lényegesen túlmutat a kerületen, de még a fővároson is. A nyárvégi zenei és kortárs művészeti események között európai rangot szerzett magának.
  
  Újbudára mindig jellemző volt a hagyományokat, a kulturális örökséget tisztelő gondolkodásmód, és a folyamatos fejlődést, a megújulást támogató értékrend harmóniája. Az Újbuda Jazzfesztivál változatos programsorozata remek bizonyíték minderre.
  
  Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok!

  
  Molnár Gyula
  Újbuda polgármestere
  
  A zene által percekig beletekinthetünk a végtelenségbe.
  (Thomas Carlyle)
  
  Fellépők:
  
  Phil Minton-Roger Turner Duo (UK) feat. Benkő Róbert, Grencsó István, Mezei Szilárd
  MU Színház, 2010. szeptember 4., szombat 20h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Kőszegi Trió
  Fonó, 2010. szeptember 4., szombat 21h
  Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.
  
  Bin-Jip, Babám
  A38 Hajó, 2010. szeptember 4., szombat 21h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Phil Minton-Roger Turner Duo (UK) feat. Benkő Róbert, Grencsó István, Mezei Szilárd
  
  Phil Minton - énekes, trombitás. 1940-ben született az Egyesült Királyság-beli Torquay-ben. Muzsikus családból származik, szülei szintén énekesek voltak. Az elmúlt 30 évben Minton főként improvizatív énekesként tevékenykedett. Szélesebb körű ismertségre elsősorban egyedi előadásmódjával tett szert: az emberi hangképző apparátus lehetőségeit kutatva olyan egyedi technikát fejlesztett ki, melynek segítségével feltárul a hangképző szervek által keltett zörejek teljes spektruma. Produkcióiban gyakori az öklendezés, böfögés, sikoly, és lihegés, illetve gyermeki motyogás, nyöszörgés, sírás és dúdolgatás. Képes arra, hogy hangszálai rezegtetésével két hangot adjon ki egy időben. Számos élvonalbeli improvizatív zenésszel és zeneszerzővel működött együtt. Jelenleg is tagja több improvizatív csoportnak; emellett kvartettben és duóban is fellép Veryan Westonnal, John Butcher-rel és Roger Turnerrel. Az elmúlt 15 év során számos országban vendégszerepelt kórusával a „Feral Choir” zenei workshoppal egybekötött koncertjei igazi zenei csemegét jelentenek.
  
  Roger Turner - ütőhangszerek. Az angol muzsikus pályája a 70-es évek elején indult, és rendkívül sokoldalúnak mondható: dolgozott szóló zenészként, közreműködött kísérleti rockzenei és szabad formájú zenei projektekben, együttműködött tánccsoportokkal, filmes produkciókkal és képzőművészekkel, valamint számos jazz alapú zenét játszó zenekarral dolgozott együtt, köztük Elton Dean, Alan Silva és Lol Coxhill együtteseiben. A hangszer használatában személyes, egyéni nyelv kialakítására törekedett, az ütőhangszeres zene és az elektronikus zene területén végzett kutatásaiért két alkalommal is Arts Council ösztöndíjban részesült. Olyan világhírű improvizatív zenészekkel játszott együtt, mint például Derek Bailey, Evan Parker, Cecil Taylor, Johannes Bauer, Tim Hodgkinson, Veryan Weston, John Butcher, Annette Peacock, Phil Minton, Shelley Hirsch, Joëlle Leandre, Keith Rowe, Wolfgang Fuchs és sokan mások.
  
  Mezei Szilárd - hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző. A vajdasági Zentáról származó, kiemelkedően tehetséges fiatal muzsikus kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is, Zenészként a bartóki és szabadosi vonal követője. Rendszeresen játszik a legismertebb improvizatív zenészekkel, mint például Szabados György, Dresch Mihály, Márkos Albert, Tim Hodgkinson, Peter Ole Jörgensen, Szelevényi Ákos, Hamid Drake, Joe Fonda, Frank Gratkowski és sokan mások.
  
  Grencsó István szaxofonos, fuvolista, zeneszerző. A magyar avantgard jazz egyik kiemelkedő alakja. Szélesebb körű ismertségre az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is elsőszámú zenekara. Repertoárja rendkívül sokszínű, a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standerdet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop,- rock és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Koncertezett és felvételeket készített többek között Paul Termos-szal, Peter Kowalddal, Tobias Delius-szal, Peter Brötzmannal, és az orosz Noise Orchestra-val, állandó tagja a Szabados György vezette MAKUZ-nak, és az elektronikát is alkalmazó Budbudasnak.
  
  Benkő Róbert - talán az egyetlen olyan nagybőgős Magyarországon, aki pályája kezdete óta ragaszkodik a legérzékenyebb és legprogresszívabb improvizatív zenei irányzatokhoz. Éveken át a Dresch Quartet kvartett tagja volt, játszott Szabados György M.A.K.U.Z. formációjában, jelenleg állandó tagja Grencsó István, valamint Szőke Szabolcs zenekarainak, de partnerei közé tartoznak a hazai és nemzetközi zenei élet olyan kiválóságai is, mint Gadó Gábor, Binder Károly, Szelevényi Ákos, a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes tagjai, Márkos Albert vagy Grandpierre Attila. Fontos számára a helyi kultúrához való kötődés; mindez persze az improvizáció mint legmagasabb szintű zenei tevékenység által megvalósítandó módon.
  
  A zenekar tagjai:
  Phil Minton: hang
  Roger Turner: ütőhangszerek
  Benkő Róbert: nagybőgő
  Grencsó István: szaxofon
  Mezei Szilárd: brácsa
  
  Kőszegi Trió
  
  Az Újbuda Jazz Fesztiválon a Fonóban, a hazai dzsessz egyik meghatározó, emblematikus figurája, az idén 66 esztendős, sokoldalú jazz dobos, Kőszegi Imre lép fel triójával, amelyben két fiatal tehetséggel - Rozsnyai Imre zongora, Orbán György bőgő - játszik együtt. Kőszegi nemcsak muzsikus és zeneszerző, hanem pedagógus is, emellett hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt, játékára leginkább a bepop és a swinging jazz volt hatással, de nyitottsága által szinte az összes jazz stílusban kipróbálhatta tudását, sőt jó néhány popzenei produkcióban is szerepelt.
  
  A zenekar névadója Kőszegi Imre, a magyar jazz nagygenerációjának egyik kiemelkedő muzsikusa, a hazai és a nemzetközi jazzélet egyik legaktívabb résztvevője. A sokoldalú jazzdobos, nemcsak muzsikus és zeneszerző, hanem pedagógus is, emellett hosszú ideig a Magyar Jazz Szövetség elnöke volt, fiatal dobosként Pege Aladár együttesében játszott, a formáció a hatvanas években számos nemzetközi elismerésben részesült. A hatvanas években többször is feltűntek ezeken a fesztiválokon és klubokban, nemzetközi szintű elismerésre téve szert. Kőszegire, a bebop és free swinging jazz volt nagy hatással, de zenei nyitottsága jellemezhető azzal is, hogy közreműködött számos jazz és popzenei felvétel elkészítésében. Időzítése pontos, zenéje pedig kimondhatatlanul gazdag. Saját együttesein kívül megszámlálhatatlan külföldi és magyar muzsikussal játszott és játszik együtt, muzsikált Szabados György free-jazz együttesétől a klasszikus szvinget játszó, Vukán György-Berkes Balázs-Kőszegi összeállítású Szuper Trión át a legendás Rákfogóig. Játszott Radics Bélával és Frank Zappával, a Tomsits, Pege, Babos alkotta Take Fourban.Továbbá, az Amerikában élt magyar gitárossal, Zoller Atillával és Szabó Gáborral, az osztrák szaxofonos Harry Sokallal és Fritz Power zongoristával, a német trombonossal, Albert Mangelsdorffal. Több mint 150 lemezen működött közre.
  
  A trió tagjai:
  Rozsnyai Imre: zongora
  Orbán György: bőgő
  Kőszegi Imre: dob
  
  Bin-Jip, Babám
  
  A szokatlan hangzású név (ejtsd: bin dzsip) amit egy koreai film címébő kölcsönzött a zenekar - mögött négy sokoldalú, fiatal zenész rejtőzik: Harcsa Veronika, Kaltenecker Zsolt, Gyémánt Bálint és Józsa András, azaz Andrew J. Bár a zenekar léte és a tagok közös munkája egy ideje nyílt titok, a csapat nem akarta elkapkodni a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású - triphop-, elektro- és nujazz-hatásoktól sem mentes -, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt koncertezni kezdtek volna vele. Talán e kiérleltség az oka, hogy a Bin Jip bemutatkozó koncertje lelkes teltház előtt zajlott az A38 Hajón.
  
  A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában - nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket, stb. Nem egészen egy év alatt egy teljes nagylemeznyi anyagot vettek fel, amelynek végső keverését két kiváló hangmérnök, Moldvai Márk (ex-Neo, Mitsoura) és Schram Dávid végezte. A bemutatkozó lemez hamarosan a boltok polcaira kerül (a nemzetközi érdeklődésre jellemző, hogy először Japánban jelenik meg), ez Enter című dalhoz Pater Sparrow filmszemle-díjas csapata készít különleges látványvilágú klipet, és a fokozódó aktivitást mutatja a tagok részvétele a hamarosan megjelenő Cseh Tamás-emlékalbumon, illetve az, hogy a Bin Jip egy őszi, országos lemezbemutat óturné keretei között fellép a Művészetek Palotájában is.
  
  A zenekar tagjai:
  Harcsa Veronika: ének
  Kaltenecker Zsolt: billentyűsök
  Gyémánt Bálint: gitár
  Andrew J: lemezjátszók, elektronika
  
  A Babám 2007 októberében mutatkozott be az A38 Hajón. A Koala Fusion és Kása Juli ötvözte zenekar ekkor már kéttagú vokállal és szólógitárral is bővült. A két év alatt több fontos magyarországi helyszínen léptek fel, úgy, mint a Sziget Fesztivál és a budapesti Gödör Klub. Juli szerzeményei soul, jazz és nem egyszer népzenei gyökereket sejtető motívumokból építkeznek.
  2009 végén a vokált kivéve új felállással és új dalokkal bővülve komolyabb tervek felé néz a zenekar Oláh Dezső, Kardos Dániel, Porteleki Áron, Heilig Tamás képviseletében.
  
  A zenekar tagjai:
  Kása Júlia: ének
  Ládi Claudia: ének
  Eőry Attila: ének
  Kardos Dániel: gitár
  Sebestyén Áron: billentyűsök
  Heilig Tamás: basszusgitár
  Porteleki Áron: dodSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Phil Minton-Roger Turner Duo

Bin-jip

Babám

 programajánló: 
2020. október 18.
Axel Rudi Pell: jubileumi lemez, 2020-ban koncert
2020. október 19.
Helloween United - 2020-ban a Sportarenaban (Papp László Budapest Sportaréna)
2020. október 25.
A CONCERTO Music bemutatja: The Epic Apocalypse Tour 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Ingyenes kiállítás nyílik Montse Valdés képeivel
Hobo: Halj meg és nagy leszel - Nyárzáró est
SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás
Kihirdették a Central European String Quartet
II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
Derkó 2020 | Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Szabadjáték
Kosovo mon Amour – háborús trash hat részben
Derkó 2020 - Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Haydn, Beethoven és Chopin művei Alekszej Vologyin zongoraestjén a Müpában
Kozmosz-szösz
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csihar    leander risingleander    amber heard    nouvelle vague    january jones    nervecell    ruszty lászló    vices & virtues    adam young    tyson    zombie11    in-dock    moon of soul    paul di’anno    rob zombie    intercom    mundruczó kornél    zack snyder    csorna    up in the air    keith richard     leonardo dicaprio    mitsoura    mustasch    shaggy  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!