hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2010. augusztus 24. kedd   11:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Jubileumi Újbuda Jazzfesztivál a 80 éves Újbudán - szeptember 3.
2010. szeptember 3. MU Színház, A38 Hajó, Fonó Budai Zeneház

  Idén kettős jubileumot ünnepel az Újbuda Jazzfesztivál: az ötéves fesztiválsorozatra az idén nyolcvan éves Újbudán kerül sor. A három újbudai kulturális intézmény, a MU Színház, a Fonó Budai Zeneház és az A38 Hajó együttműködéséből létrejött fesztivál az elmúlt öt évben igazi, nemzetközi rangú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen a kortárs szabad improvizációs zene legnagyobbjai fordultak meg, az idén visszatérő Peter Brötzmanntól Matthew Shipp-pen át Alexander Balanescuig vagy Mats Gustafssonig. Szeotemberben folytatódik a hagyomány, az ötéves jubileumi Újbuda Jazzfesztivál három napján és három helyszínén nagyszerű merítést ad a kortárs magyar és nemzetközi dzsesszélet irányzataiból.
  
  A zene által percekig beletekinthetünk a végtelenségbe.
  (Thomas Carlyle)
  
  Amikor 2005-ben Budapest XI. kerülete, Újbuda megalakulásának 75. évfordulóját ünnepeltük, az Újbuda Jazzfesztivál egyike volt a programsorozat kiemelkedő eseményének. Azóta öt év telt el, Újbuda 80 éves lett, a kerület három jelentős kulturális intézménye, a Fonó Budai Zeneház, a MU Színház és az A38 Hajó által életre hívott fesztivál pedig már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.
  
  A fesztivállal annak idején az volt a célunk, hogy Újbudát feltegyük a nemzetközi dzsesszélet térképére és olyan folyamatosan fejlődő, bővülő programot hozzunk létre, amelyre büszkék lehetünk. Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, ez sikerült! Őszintén be kell vallanunk, nem volt nehéz dolgunk, mert három olyan kiemelkedő, független kulturális központ vállalt szerepet a munkában, melyek az ország legjobbjai közé taroznak. Így az Újbuda Jazzfesztivál ma már lényegesen túlmutat a kerületen, de még a fővároson is. A nyárvégi zenei és kortárs művészeti események között európai rangot szerzett magának.
  
  Újbudára mindig jellemző volt a hagyományokat, a kulturális örökséget tisztelő gondolkodásmód, és a folyamatos fejlődést, a megújulást támogató értékrend harmóniája. Az Újbuda Jazzfesztivál változatos programsorozata remek bizonyíték minderre.
  
  Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok!

  
  Molnár Gyula
  Újbuda polgármestere
  
  Fellépők:
  
  Heden
  MU Színház, 2010. szeptember 3., péntek 20h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Full Blast, Tóth Viktor Four
  A38 Hajó, 2010. szeptember 3., péntek 21h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Juhász Gábor Trió
  2010. szeptember 3., péntek 21h
  Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.
  
  Heden
  MU Színház, 2010. szeptember 3., péntek 20h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  A zenekar Hans van Vliet kezdeményezésére alakult a budapesti Jelen (hollandul Heden) nevű, dzsesszklubként is működő kocsmában. Ez a név hordozza is valamelyest a zenekar tagjainak viszonyát egymáshoz, a játékhoz, az összjátékhoz és a publikumhoz: bármelyik pillanatban bármi történhet, de olyan valami mégsem, ami ne a jelent jelentené. A zenekar magját a Grencsó István nevéhez köthető, változó felállású együttes alkotja, és ez a kísérletező kedvű társaság bővült ki tágabb zenészkörrel. Izgalmas produkciónak ígérekezik a magyar jazz élet nagy öregjeinek és ifjú titánjainak közös formációja: itt és most, azaz a jelenben.
  
  A zenekar tagjai:
  Dresch Mihály: fúvóshangszerek
  Grencsó István: szaxofon
  Hans van Vliet: pozan, harsona, trombita
  Márkos Albert: cselló
  Benkő Róbert: nagybőgő
  Hock Ernő: nagybőgő
  G. Szabó Hunor: dob
  Sárvári Kovács Zsolt: dob
  
  Full Blast, Tóth Viktor Four
  A38 Hajó, 2010. szeptember 3., péntek 21h
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.
  
  Peter Brötzmann vitathatatlanul az európai free jazz legkiemelkedőbb muzsikusa: a hatvanas évek szabad improvizációs hullámának motorja, képzőművészként a Fluxus mozgalom egyik vezéralakja, akinek művészi érdeklődése nem ismer semmiféle megkötést. Az 1968-as Machine Gun című lemeztől (ami a free történetének egyik legfontosabb albuma) a nyolcvanas évek zajrock- és heavy metal-kísérleteiig számtalan irányzatban alkotott maradandót. A karrierje kezdetén képzőművésznek készülő, és a világhírű videoművész, Nam June Paik asszisztenseként is dolgozó Brötzmann a szabas improvizatív zenében találta meg az energiák igazi kifejezését, az egyetlen hangban az összes lehetséges hang koncepcióját. Számtalan projektje közül ezt bizonyítja a sokatmondó Full Blast elnevezésű zenekara is, melyben két kiváló svájci muzsikussal hoz létre elemi erejű, leginkább dzsessz-metálnak nevezhető energiakitörést.
  
  A zenekar tagjai:
  Peter Brötzmann: altszaxofon, tenorszaxofon, klarinét, tárogató
  Marino Pliakas: basszusgitár
  Michael Wertmüller: dob
  
  Lemezek:
  Full Blast, 2006
  Black Hole, 2009
  Crumbling Brain, 2010
  
  ”Tóth Viktor a fiatal magyar dzsesszgeneráció egyik legtehetségesebb tagja” - ítja róla a sajtó, Climbing with Mountains című albuma a 2007-es év legjobb dzsesszlemeze díjat nyerte el. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Dresch Mihály. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres. A különleges felállású kvartett vendégművésze, Robert Ikiz 1979-ben született Isztambulban, családja hároméves korában települt át Svédországba. A stockholmi konzervatóriumban afro-amerikai zenét tanult, és egy Los Angeles-i ösztöndíjat követően koncerteken, lemezfelvételeken és kurzusok tanáraként megfordult az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kínában, Dél-Afrikában, Mexikóban és Európa számos országában. Állandó tagja Daniel Tilling zongorás triójának, a kiemelkedő gitáros Andreas Öberg zenekarának, a Speedway együttesnek, Magnus Lindgren és Nils Landgren új zenekarának. Tóth Viktorral több európai turnén vett részt, legutóbb a nagyszerű Henry Franklin bőgőssel jártak Magyarországon.
  
  A zenekar tagjai:
  Tóth Viktor: altszaxofon
  Szandai Mátyás: nagybőgő
  Orbán György: nagybőgő
  Robert Ikiz: dob
  
  Juhász Gábor Trió
  2010. szeptember 3., péntek 21h
  Belépő: 1000 Ft, elővételben kapható.
  
  Juhász Gábor legalább két tucat formációban játszott az elmúlt húsz évben, többek között olyan prominens zenekarokban, mint a Tin-Tin Q, a Balázs Elemér Group és a Mirrorworld. 2006-ban alakította meg saját trióját, emellett több fontos projektet (Marozsán Erika: Szakíts, ha tudsz; Szalóki Ági-Herczku Ágnes-Bognár Szilvi: Szájról szájra; Szalóki Ági: Karády dalok) indított be.
  Papesch Péter alapítója a Europian Mantrának, tagja Presser Gábor produkcióinak, de számos más lemezen is hallható játéka, például Marozsán Erika Szakíts, ha tudsz című albumán. Fodo is rendkívül sokoldalú zenész, vezetője az Azuma Clannak, zeneszerzője Bíró Eszter produkcióinak, emellett Nikola Parov zenekarának ütőse és zongoristája.
  
  Ez a trió képezi Juhász Gábor tavaly megjelent, komoly szakmai és közönség elismerést arató 1978 című szerzői CD-jének zenekari törzsét, de rajtuk kívül hallható a lemezen László Attila, Borbély Mihály és Schreck Ferenc játéka is.
  
  A zenekar tagjai:
  Juhász Gábor: gitár
  Papesch Péter: basszusgitár
  Födő Sándor (Fodo): ütőhangszerekSzólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Juhász Gábor Trió

Peter Brötzmann

Tóth Viktor

 programajánló: 
2020. december 28.
HOBO 75 (Papp László Budapest Sportaréna)
2021. január 9.
Új időpontban a Gotthard!
2021. január 27.
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten (A38 Hajó - Budapest)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nekünk a ´gyönyörű´ ´Duna´ Budapest? - elemzés a ´100 szóban Budapest´ pályázataiból
Szép új világ? Magyarország egy kivételes hely. Legyünk mi is azok!
Vásáry Tamás nagyszabású produkcióval készül az Ómagyar Mária-siralom centenáriumára
Ingyenes kiállítás nyílik Montse Valdés képeivel
Hobo: Halj meg és nagy leszel - Nyárzáró est
SÁNDY / KONOK – Metszéspontok | Családtörténeti kiállítás
Kihirdették a Central European String Quartet
II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon
Derkó 2020 | Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása
Szabadjáték
Kosovo mon Amour – háborús trash hat részben
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Interjú Kalapács Józseffel (2)
Insomnium, The Black Dahlia Murder (1)
Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 soundgarden    pet the preacher    sinister    jaya the cat    helen mirren    kovács attila    levi fantasy    winterborn    phillip noyce    brains    carbovaris    steve morse    mz/x    apacsok    tsjuder    the devil wears prada    divine damnation    katzenjammer    florence and the machine    george w. bush    clint eastwood    nvyllund    elvenking    roar    stan lee  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!