hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. július 19. hétfő   15:30
nincsen hozzászólás

szerző: Dino
SymphonicA – tribute zenekar és szimfonikusok adták elő a Metallica S&M-jét
2010. június 19. Millenáris Teátrum

  Nagy fába vágta fejszéjét a MastericA nevű hazai Metallica tribute zenekar, amikor fejükbe vették, hogy a 11 évvel ezelőtti San Francisco-i S&M koncertet saját előadásban viszik színpadra. 1999-ben a San Francisco Symphony Orchestra egészítette ki a Metallicát, nálunk a szimfonikusok szerepét az Óbudai Danubia Zenekar töltötte be, és a koncertre visszatekintve úgy gondolom, a fellépők közül mindenki beleadott apait-anyait a produkcióba.
  
  Szombaton este már kapunyitásra odaértem, hogy felmérjem a helyszínt és a fotózási lehetőségeket, majd kisebb várakozás kezdődött, a kezdés ugyanis a meghirdetetthez képest kis késéssel volt. Viszont amint felhangzott Ennio Morricone szerzeménye, az intróként játszott The Ecstasy of Gold, már nem is érdekelt a késés, hagytam, hogy magával ragadjon a koncert. Közben a MastericA tagjai is feljöttek a színpadra (a Metallicához képest eggyel többen vannak, frontemberük James Hetfielddel ellentétben egy szám kivételével inkább csak énekelt), és nemsokára bele is vágtak az első Metallica számba. Ami azonban nem az S&M-ben következő Call of Ktulu volt, hanem a Master of Puppets. Az este folyamán végülis 16 szám hangzott el az eredeti koncert 21-éből, kimaradt például a Hero of the Day és a -Human is, de ennek ellenére nem volt hiányérzetem, jól haladt előre a koncert számról számra. Egyedül a Nothing Else Matterst követően történt olyan, ami kicsit megtörte a lendületet: amellett, hogy ugye egy lassú számról van szó amelyhez Hartmann Zoltán énekes leült, és akusztikus gitárt ragadott közvetlenül utána szünetet is tartottak. Nos, ez a 15-20 perc kissé inkább időhúzásnak tűnt, úgy gondolom, kár volt a produkciót megtörni vele, vagy legalábbis kár volt pont ott megszakítani.
  
  A színpad meglehetősen zsúfolt volt, a szimfonikusok némelyike a dobos mögötti plexifal mögött fért csak el. Az énekesnek se maradt így túl sok mozgástere, de ő szerencsére megoldotta a helyzetet azzal, hogy egy-két alkalommal lejött a közönséghez a színpad elé. Bár hangja nem hasonlítható James hangjához, ettől függetlenül nagyon jól szólaltak meg a dalszövegek a MastericA frontembere torkából is. Rácz Márton karmester mindeközben lelkesen dirigálta a Danubia tagjait, akiken szintén látszott, hogy örömmel vesznek részt a produkcióban, némelyikük még egy-egy metalvillát is mutatott a koncert során.
  Sajnos a technika vagy a technikusok nem voltak teljesen a banda és a zenekar segítségére, hogy a hangzás az eredetihez közelítő legyen: a hangosítás hagyott némi kívánnivalót maga után, különösen a koncert első felében. Az előbb ugyan negatívan állítottam be a szünetet, de egy dolgot mindenképpen meg kell említeni: arra jó volt, hogy kicsit bütyköljenek a keverőpultnál, és a koncert második fele már igazán jól szólalhasson meg.
  
  Ahogy az eredeti S&M koncert is két napon zajlott (1999. április 21-22-én), úgy Budapesten is két egymás utáni júniusi estére invitálták a Metallica zenéjét kedvelőket. Igazából lehet, hogy ez hiba volt, mert sajnos a nézőtér igencsak szellős volt: a hátul lépcsőzetesen elhelyezkedő ülőhelyeken legfeljebb százan lehettek, és a színpad előtt is csak pár százan álltak. (A második napról ráadásul még ennél is kevesebb látogatóról hallottam híreket.) A közönség mindenesetre igen vegyes volt, a tizenéves fiatalságtól a 70-80 év körüli idős néniig bezárólag minden korosztály képviselte magát. Öltözködés terén is mind a két véglet megjelent: voltak feketébe öltözött, szegecses csuklópántos rockerek és elegáns kisestélyiben érkező hölgyek is.
  
  A kisebb problémák ellenére személy szerint nagyon élveztem a SymphonicA névre keresztelt koncertet, érezni lehetett, hogy a MastericA tagjai sokat dolgoztak a produkción, és a Danubia lelkes zenészei is rengeteget gyakoroltak az előadásra, ráadásul mind mosolyogva ültek a színpadon, már amikor épp nem hangszerükre koncentráltak. Nagyon remélem, hogy a kevés érdeklődő nem veszi el a kedvüket a tervezett folytatástól, ugyanis a koncert honlapjának tanúsága szerint még az idei év folyamán hat vidéki és hét külföldi városban szeretnék előadni mindezt. Aztán talán ők beválthatnák Lars Ulrich S&M-es kamu beszólását is: Same time, next year!
  
  A SymphonicA koncert számlistája a következő volt:
  1. The Ecstasy of Gold (Ennio Morricone: A jó a rossz és a csúf)
  2. Master of Puppets
  3. Of Wolf and Man
  4. The Thing that Should not Be
  5. Fuel
  6. The Memory Remains
  7. No Leaf Clover
  8. Devil´s Dance
  9. Nothing Else Matters
  10. Until it Sleeps
  11. For Whom the Bell Tolls
  12. Wherever I May Roam
  13. Sad but True
  14. One
  15. Enter Sandman
  16. Battery


Kulcsszavak:
  symphonica      masterica 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

SymphonicA - A Masterica - Metallica tribute band és a Danubia szimfonikus zenekar közös koncertje

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

SymphonicA A Danubia szimfonikus zenekar és a MastericA - 2010. június 19. Millenáris Teátrum

SymphonicA A Danubia szimfonikus zenekar és a MastericA - 2010. június 19. Millenáris Teátrum
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 friendly fires    vomitous    marco mendoza trio    neurosis    franz ferdinand    redneck zömbiez    mezumm    destinity    blahalusiana    isolated youth    ryan gosling    before the dawn    zoolander    a vadon törvényei     szelíd teremtés - a frankenstein-terv    negarm    crown the lost    immolation    zöld darázs 3d    pénzcsináló    dave groh    zombie girlfriend    joe bonamassa    marduk    drew barrymore  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!