hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2010. június 28. hétfő   14:49
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Összefogás az Utcazenéért
2010. július 14-17. Veszprém

  Az ország legegyedibb fesztiválját, a Veszprémi Utcazene Fesztivált egy egyedi összefogás tarthatja meg sokszínűnek és unikálisnak. A korábbi központi támogatás idei elmaradásának hiátusát részben a közönség megértése, részben a Veszprémhez kötődő képzőművészek felajánlása töltheti ki. Eddig az Utcazene Feszt tett mindenkiért, most mindenki tehet az Utcazenéért.
  
  Veszprémi civil kezdeményezésként indult, ma már az ország legegyedibb zenei fesztiválja a Veszprémi Utcazene Fesztivál, mely tíz évvel ezelőtti debütálásával megmozgatta a Királynék Városának kulturális életét. Azóta Veszprém kulturálisan kivirágzott, az Utcazene Fesztivál pedig rendkívüli népszerűségre tett szert országszerte. Az évről évre fejlődő, s ma már szinte az egész város behálózó utcafieszta tehát sokat tett Veszprémért, az itteni kulturáért, közönségéért. Mindezt nagyobbrészt szponzori és önkormányzati, kisebb de nem elhanyagolható hányadában államtól pályázott pénzekből, a közönség számára ingyenesen. A napokban érkezett a kedvezőtlen hír, hogy a rendezvény költségvetésének állami lába megrogyott, a Veszprémi Utcazene Fesztivál pályázata nem kapott a nagy állami kalapból, így a költségvetés majd egyötöde - egy színpadnyi pénz hiányzik. Persze ilyenkor lehet sírni, hogy nem lesz fesztivál, ha nem kap elég pénzt, vagy a másik út, hogy a programok kurtításával igyekeznek a szervezők helyre tenni a mérleget. Az Utcazene szervezői egyik utat sem tartják megfelelőnek. Sem a megszűnéssel fenyegetés, sem az évek során kialakított kép, a sokszínű városi fesztivál szürkítése nem megoldás.
  
  A civil művészeti kezdeményezés most a civilek, azaz a közönség illetve a művészek, történetesen a Veszprémhez kötődő képzőművészek segítségére számít. Egyrészt azzal, hogy sok helyszín közül csupán egyetlen helyszínen, csak a várban felépített színpadon, egy jelképes összeggel, a négy nap alatt mindössze 2.000 forintos belépővel lehet majd megnézni a fesztivál legismertebb, legnagyobb fellépőit. A többi helyszín továbbra is ingyenes lesz. Másrészt azzal, hogy a festők által felajánlott képeket aukción értékesítik és a befolyt összeget a fesztiválnak ajánlják. A nagylelkű művészek levelében ez áll: A Múzeumok Éjszakáján, június 26-án (a program megtekinthető: arthouseweb.hu weboldalon) nagyszabású művészeti árverést tartottak a Dubniczay- palotában (Veszprém, Vár u. 29.). Több Szilágyi Lackó kép mellett veszprémi kötődésű képzőművészek művei kerülhetnek kalapács alá. A felajánlott és rendelkezésre bocsátott művek árát, amely a licitálás után alakul ki, az Utcazene Fesztivál kapja meg. Az árverést követően, a munkák a belváros egyik frekventált helyén lesznek kiállítva, ahol az el nem kelt munkákra a fesztivál ideje alatt is lehet vételi ajánlatot tenni.
  
   s a programról:
  Az ország legegyedibb fesztiválján - július 14-17. között - négy napon a várost behálózva utcazenészek versengenek majd az egymillió forint összdíjazású fődijakért. A felhívásra a tavalyinál félszázzal több, összesen 200-at is meghaldó számú zenész jelentkezett, akik közül került ki a versengők sora.
  A fesztivál megújult weboldalán, a www.utcazene.hu oldalon kiderül az is, hogy több mint félszáz hazai és nemzetközi húzónév is színesíti a gazdag palettát. A veszprémi színpadok egyikén köszönthetjük majd a Giulia y Los Tellarini csapatot, akit Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című film betétdalairól ismerheti a hazai közönség, de most többet is kapunk belőlük. Jön a Filippo Clary és Max Bottini alkotta formáció, a nu-jazz-es, soul-os, funky-s, elektronikával megspékelt hangzású Gabin. A Los Aslándticos - az egyik legnépszerűbb spanyol banda - a mestizaje stílus egyik legreprezentatívabb képviselője a jól ismert Mano Negra, Manu Chao és Macaco bandák mellett, akik zenei befolyása vitathatatlanul érződik rajtuk. A barátokból verbuválódott csapat kezdetben egy aslandi betongyár udvarán járt össze zenélni és bulizni, most Veszprémben mutatják meg magukat. A gazdag egyebek mellett ausztrál, francia, spanyol, osztrák, Egyesült Államok beli nemzetközi kínálatot színesíti még a legendás New York-i acid-jazz-funk-reggae csapat a Brooklyn Funks Essentials is. És itt lesz Marcus Füreder, akit ezen a néven kevésbé, Parov Stelarként viszont minden zeneszerető ismer. És maradva még a nemzetközi vonalnál, meg kell említeni a spanyol Che Sudaka nevét is. A magyarok közt pedik a Quimby, a Vad Fruttik, az Irie Maffia, a Harcsa Veronika Quartett, a Hollywoodoo mellett ott lesz a Intim Torna Illegál, Hrutka Róbert, de lesz LGT emlékzenekar és megannyi színes-érdekes koncert.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Veszprémi Utcazene Fesztivál

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 winters bane    jason rouse    csemer boglárka    dalriada    metrosection    imperial never say die    dawnstar    mothica    alias    nevergreen    e-force    vono box    mörbid carnage    red riding hood        from afar    emma stone    krist novoselic    katatonia    kaszás géza    the unknown    amd    gifts from enola    gaudi-nagy tamás    dav  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!