hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
magazin [program]  2010. június 21. hétfő   17:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A Zene Ünnepe a Duna Televízióban
2010. június 21. Duna Televízió

  A hegedűvirtuóz Lajkó Félix, a jellegzetes hangú Janis Joplin és a nagy bajszú egykori Dschinghis Khan-tag, Mándoki László társaságában tiszteleg a Duna Televízió június 21-én, hétfőn A Zene Ünnepe előtt. Számtalan műfaj, megannyi stílus csendül fel több mint három órában a Nemzet Televíziója képernyőjén, dokumentumfilm és koncert formájában. 20 óra 30 perctől a Zenei Műhely adásában Lajkó Félix ötnapos székelyföldi turnéját követhetik nyomon a nézők, a 21 órakor kezdődő Fesztivál Expressz a hetvenes évek rock and roll korszakába repít, míg az estét 22 óra 45 perctől Man Doki és a Soulmates előadásában pop, rock és dzsessz dallamok zárják.
  
  Kinek a pop, kinek a rock, kinek a dzsessz, kinek a soul. Egyeseknek az autentikus népzene, míg másoknak az egyre népszerűbb világzene áll közel a szívéhez. Szóljon hangosan vagy halkan, szólóban vagy kísérettel, legyen hangszeres vagy énekes, a lényeg, hogy a Duna Televízió segítségével mindenkihez eljusson. Hiszen június 21-e A Zene Ünnepe, amikor szerte Európában a muzsikáé a főszerep.
  
  A kezdeményezés 28 éves múltra tekint vissza: Maurice Fleuret francia zenetudós fejében fogalmazódott meg először a gondolat, hogy a nyár első napját mindenütt a világon üdítő dallamokkal köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával 1982-ben Franciaországban valósult meg először, majd az évek során európai, sőt világméretűvé vált; jelenleg már több mint száz országban június 21-e egyet jelent a zenével.
  
  A kezdeményezés Európában egyesületi formát is öltött: a Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa éppen Budapesten írta alá. Az ünnepélyes nyilatkozat leszögezi, ez a nap az élő dallamoké, spontán és szabad örömzenélésre buzdít, lényege pedig a műfajok sokszínűségének bemutatása, amatőr és professzionális előadók közreműködésével.
  
  A Nemzet Televíziója június 21-én több mint százkilencven percben sugároz örömzenét. 20 óra 30 perctől a Zenei Műhely adásában a vajdasági hegedűvirtuóz, Lajkó Félix ötnapos székelyföldi turnéját követhetik nyomon a nézők. A Beethovennel egy napon született, egészen egyedi mimikával és tehetséggel megáldott művész fellépett Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen is, ahol négyszer adott ráadást. A számos koncertrészletet és interjút tartalmazó dokumentumfilmből többek közt azt is megtudhatják, hogy Félix miért éppen a rózsaszín kígyóbőr cipőjében turnézta végig Hargita, Kovászna és Brassó megyét.
  
  Ezt követően 21 órától egy igazi rock and roll partyban lehet részük, ha felszállnak a Festival Express névre keresztelt vonatra, Janis Joplin, a The Greateful Dead, a Buddy Guy Blues Band és a Mashmakhan mellé. Az angol Bob Smeaton forgatókönyvíró és rendező segítségével egészen 1970 nyaráig utazhatnak vissza, amikor is egy különleges szerelvény szelte át Kanadát - fedélzetén a korszak leghíresebb rocksztárjaival, akik öt napig robogtak és léptek fel együtt. A legnagyobb szabású és valószínűleg leghosszabb non-stop zenélés szórakoztató filmmé összeállt anyagát Fesztivál Expressz címen sugározza a Duna Televízió.
  Az estét, 22 óra 45 perctől egy igazi zenetörténeti különlegességgel a Man Doki - Soulmates koncert zárja. Mándoki László Európa egyik ismert és foglalkoztatott zenei producere, művésznevén Man Doki ugyanis egy színpadra állította, és közös muzsikálásra csábította a két híres gitárost, Al di Meolát és Steve Lukathert. A művészeti ínyencségként aposztrofált produkció Győr városában lelkes közönségre talált.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pszichoszingli    wisdom    avantasia    weweew    waco jesus    diesel    pulzus tehetségkutató    metal    maradék    kamikaze scotsmen    hupikék törpikék    michael douglas    crest of darkness    ralph fiennes    howard jones    stian westerhus    palmetta    takáts eszter    sunday fury     bourne    as heavens collide    muse    bohemian betyars    lake of mind    bankrupt  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!