hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2010. június 11. péntek   14:23
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Rod Stewart - Nagyító alatt a Kapcsolat koncert fellépőjének dalszövegei
2010. június 26. Felvonulási tér - Budapest

  A Music Television fennállásának 13. perce, a honvágy, egy fiatal fiú és egy idősebb nő szerelme, a Celtic focicsapat ezek mind Rod Stewart sokat sejtető dalszövegeihez kapcsolódó kifejezések. Abból az alkalomból, hogy a Wembley Stadiont is megtöltő énekes az idei T-Mobile Kapcsolat koncert fellépő sztárja lesz, a legismertebb slágereinek szövegét vettük nagyító alá.
  
  Június 26-án a sztár legfrissebb albumának (Soulbook, 2009) számai mellett minden bizonnyal régebbi dallamok is betöltik majd az 56-osok terét. Az idén 65 éves énekes pályájának kezdete óta nagy sikert arat különféle feldolgozásokkal és saját szerzeményekkel is. A Rod Stewart által ismertté vált slágerek - mint péládul a Maggie May, a Baby Jane, a Da Ya Think Im Sexy?, a She Won´t Dance With Me, Hot legs vagy a Sailing - legtöbbünk számára ismerősen csengenek; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a sztár nevéhez fűződő 250 millió eladott album és kislemez. A skót származású énekes dalszövegeit Déri Zsolt zenekritikus elemezte.
  
  Rod Stewart már 1964-től kezdve készített kislemezeket. A hetvenes évek hajnalán párhuzamosan énekelt szólóban és a Faces nevű rockbanda frontembereként. Igazi sztárrá a harmadik szólóalbumáról való Maggie May című dallal lett 1971 végén. Az énekes ebben a szerzeményében - melynek címét egy prostituáltról szóló régi angol népdaltól kölcsönözte - egy önéletrajzi ihletésű történetet mesél el: egy iskolásfiú egy jóval idősebb nővel kezd szerelmi viszonyt. A Maggie May akárcsak a hozzá tartozó nagylemez heteken át egyszerre vezette a listákat az Atlanti-óceán mindkét partján.
  
  A milliomos szupersztárrá növő Stewart 1975-ben Nagy-Britanniát és a Facest maga mögött hagyva áttelepült az óceán túlsó partjára, Amerikába. A költözést címében is jelző Atlantic Crossing album legnagyobb feldolgozás-slágerében, a Sailingben máris a honvágyról énekelt gondolatban már hajózott is volna vissza haza.
  
  Rod Stewart persze főleg nőkről szövegel. A bugis Hot Legs lényegében a gondterhelt Maggie May frivol ellenpárja: itt egy még iskolába járó hosszúlábú tinilány és egy felnőtt férfi kapcsolatáról van szó (ügyelj arra, hogy hegyes legyen a ceruzám...), míg a Baby Jane címszereplője egy olyan nő, aki saját előrejutásával törődve, habozás nélkül hátrahagyja szerelmes hősünket. Így végül csak a kesergés marad, meg a remény, hogy legközelebb majd jobban választ (nem leszek többé ilyen bolond, ha legközelebb szerelmes leszek, az már örökké fog tartani, tudom).
  
  A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján nem feltétlenül az örök szerelmekről szóltak Rod Stewart szövegei: a Da Ya Think Im Sexy? diszkósláger egyéjszakás kalandot énekel meg. A közhiedelemmel ellentétben a szám refrénjében nem a szexszimbólum-énekes dicséri magát, hanem a dal kissé szégyenlős ifjú főhősei kérdezgetik egymástól, hogy: Szexinek találsz engem?.
  
  Rod Stewart dalai és azok videoklipjei a nyolcvanas évek hajnalán a Music Television legnépszerűbb produkciói közé tartoztak. Az újhullámos She Won´t Dance With Me az MTV 1981-es indulásakor a csatorna történetének harmadik lejátszott klipje volt. Ebben a máig élvezetesnek ható videóban az énekes a legnagyobb lazasággal kurjantja el a Why the fuck is she ignoring me? sort, ami a cenzoroknak valahogy nem tűnt fel, így Rod Stewart már a Music Television fennállásának 13. percében adásba tudta küldeni a fuck szócskát.
  
  A nyolcvanas évek közepétől Rod Stewart már komolyabb és érzelmesebb oldalát mutatja, aminek legemlékezetesebb példája az 1986-os Every Beat Of My Heart, melyben az apai ágon skót származású énekes minden szívdobbanásával atyái földjére vágyik vissza. Ezt kedvenc focicsapatának, a Celticnek az említésével is hangsúlyozza a skótdudával díszített dalban. Stewart utolsó igazi slágere, a szintén skótdudával színezett 1991-es Rhythm Of My Heart (melyet már nem is maga írt, hanem rendelésre kapott két külső szerzőtől) pedig mintha a korábbi nagy témákat összegezné. Minden együtt van benne: a szívdobbanások, az otthon, az I love you és a refrén utolsó szava a Sailing.
  
  (T-Mobile sajtóhír)


Kulcsszavak:
  rod stewart 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Every Beat Of My Heart

Rhythm Of My Heart

Hot legs

 kapcsolódó cikkek: 

Igazi csemege a swing rajongóknak – megérkezett Rod Stewart és Jools Holland közös albuma, a Swing Fever!

Rod Stewart - One Last Time 2024

Rod Stewart - exkluzív elővásárlási lehetőség

68 éves korában prosztatarákban elhunyt Robin Le Mesurier, Rod Stewart egykori gitárosa.

Rod Stewart – The Tears of Hercules
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
 kapcsolódó fotók: 

Rod Stewart (SCO) 1 rész - 2010. június 26. 14. Kapcsolat Koncert - 56-osok tere

Rod Stewart (SCO) 2 rész - 2010. június 26. 14. Kapcsolat Koncert - 56-osok tere
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nyers    warren riker    cephalic carnage    billy gibbons    hófehérke    1349    shell beach    william hurt    nuclear beast    october file    solution    autumn    obituary    bruce dickinson    háború a vámpírok ellen    bakay marci    in extremo    new model army    vasárnapi gyerekek    conjurer    omega lithium    piknik park    shia laboeuf    leonardo dicaprio    gifts from enola  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!