hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. március 26. péntek   12:40
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Hungarica, Gaudi-Nagy Tamás, Palmetta, Kalapács József
2010. március 20, Petőfi Csarnok

  A legtöbb aktív zenehallgató ember nem tud (vagy nem is akar) mit kezdeni azzal, ha egy zenekar mögött ideológiai mondanivaló van. Pontosabban érdekes, hogy sokan milyen könnyen relativizálják, hangsúlytalanná nyilvánítják a black metal zenekarok sátánista, gusztustalanul kereszténygyűlölő mondanivalóját, a Rage Against The Machine óriási vörös csillagos, Che Guevarás molinóit, az anarchista punkzenéket, a hedonista, drogos életvitelt dicsőítő dirty rock-ot, hogy csak a rock/metal színteret vegyük alapul. „Csak a zene számít. Ha jók a nóták, onnantól már másodlagos, milyen a körítés” mondják, és ez amúgy egy teljesen jogos, elfogadható érv (magam is így vélekedek).
  Ugyanezek részéről viszont érdekes, hogy micsoda szemforgatás és lesajnálás megy, amikor a nemzeti rockzene, vagy a nemzeti, konzervatív értékeket zászlóra tűző zenekarok kerülnek napirendre. Nocsak, rájuk talán nem vonatkozik a fenti elv...? „Az X zenekar csak szimplán szar, ennyi” mondják gúnyosan, és zenei ízlés, értékítélet szerint akár ez is magyarázat lehet, de például egy Kárpátia mégis iszonyú tömegeket megmozgat, a társadalom minden szegletéből és korosztályából egyaránt. Persze ez a Tankcsapdára is igaz.
  
  De talán a mai Hungarica koncerten, és annak körítése kapcsán jöttem rá, hogy a nemzeti zenekarok számára mindez egyáltalán nem szempont. A Kárpátia, Hungarica, és társai számára nem cél, hogy a sznob szemforgatóknak, „zenei fasisztáknak” megfeleljenek, akik majd jól megmondják, hogy mi a jó zene, és mi a szemét. Itt a szövegi részek ugyanolyan hangsúlyosak, mint maga a zene, és az ideológiai háttér miatt pontosan meg van határozva az a célcsoport, akik át tudják érezni a mondanivalót, vagyis akiknél működik az a bizonyos kémiai reakció, ami által nem csak a zenei, hanem az emberi érzések is megmozdulnak: ez a nemzeti érzelmű zenekarok titka!
  És innentől nem jelentett zavaró tényezőt, amikor a Nemzeti Őrsereg gyűjtött éppen adományokat a bejáratnál, amikor Budaházy Györgyért és a politikai foglyokért tartottak árverést, amikor a rendezvény fővédnökének számító Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás szólt az egybegyűltekhez, amikor lengtek az Árpád-sávos zászlók. A a célcsoport, amelyet megmozgatott a mai esemény, mindezt természetesnek vette.
  A szemforgatók rögtön vernyognának, hogy „kampányrendezvény”, meg „zenébe oltott politika”, vagy „rasszista-fasiszta-trappista”, de ilyesmivel itt senki nem foglalkozott. Milyen érdekes, a kétségbevonhatatlanul világsztár státusznak örvendő Ministry, Anthrax, Green Day, Offspring, Pearl Jam, RATM, System Of A Down, stb. zenekarok esetében valahogy mégsincs ilyen sírás pl. a Bush-ellenes felszólalások vagy még direktebb politikai kirohanások ellen, ott nem számít a „zenébe oltott politika” frázis... Az ilyenek nem is fogják megérteni, magukénak érezni a zenekarok és a nóták nemzeti, olykor radikális üzenetét, mondanivalóját, tehát akik eleve ellenségesen viszonyulnak a nemzeti értékrendhez, a deklaráltan nemzeti zenekarokhoz, azok inkább ne is olvassák tovább a cikket.
  
  Elsőként Kalapács József lépett a színpadra, aki egy akusztikus műsorral készült, számomra ismeretlen három zenésztársa kíséretében. A programban elhangzott több Wass Albert feldolgozás, a Nemzeti Dal, a Kell Még Egy Szó, néhány Omen szám (Csillaga Hívja és Fagyott Világ), egy Hard nóta, és a Pokolgéptől a Háború Gyermekét is meghallgathattuk akusztikus kísérettel. Kevesen tartózkodtak még e korai órában a nézőtéren, de mindenkit sikerült bevonni az együtténeklésbe, különösen amikor egy közismertebb dal került elő.
  Akárhogy is nézzük, Kalapács már nem mai gyerek, a hangja sem az. A magasakat, rekesztéseket, amelyek olyannyira jellemzőek voltak a Pokolgépben, ma már nem képes megfelelően hozni, sajnos ez a Kalapács zenekar heavy metal koncertjein is egyre inkább jellemző. Viszont középtartományban, ezekben a kellemes, fülsimogatóan melodikus nótákban, amelyek most az akusztikus fellépés során elhangzottak, tökéletesen érvényesült Kalapács. Ő még mindig egy legendás énekhang, és amikor a neki még fekvő dallamokat, tartományokat járja be, akkor még mindig ő a legjobb. Kíséretét szintén csak dicséret illetheti, a társak profi színvonalon, remek összjátékkal támogatták, sokat hozzátettek az előadás sikeréhez.
  
  Következett a Palmetta zenekar, akikről eddig még nem hallottam. Egyszerűen csak folk metalnak titulálják magukat, de ettől függetlenül nem egy dalriadai komplexitásra kell gondolni. Lényegében arról szól a történet, hogy három (Magyarország különböző szegleteiből származó) csinos fiatal hölgy magyar, székely, csángó, stb. népdalokat énekel, egyszerűen zakatoló metal zenei alapra. Megtoldva azzal, hogy mindeközben három pár táncos ropja a táncot a deszkákon, népi viseletbe öltözve.
  És ez a felállás nagyon is működött! Sosem gondoltam volna, hogy a magyar népzene ennyire összhangban tud lüktetni ezekkel a thrash-es dzsi-dzsi-dzsi riffekkel, ráadásul a táncosok produkciója is ilyen jól illeszkedjen bele az egészbe. Nem volt semmiféle stílusidegen, feszengő, megmosolygó érzése az embernek az előadás közben, annyira jól és élvezetesen sikerült összepárosítani ezeket az elemeket. A közönség nagy lelkesedéssel követte végig a produkciót, mindenkit sikerült megnyerni. Köszönhető mindez a lányok csodaszép hangjának, a zenészek precíz munkájának, és a táncosok jól koreografált előadásának. Egyedül talán az üres színpadkép jelentett számomra hiányérzetet, amikor a táncosoknak éppen nem volt dolguk. Ilyenkor nyugodtan előrevonulhatna a két gitáros, kitölteni a teret.
  A Palmetta zenekarnak 2009-ben jelent meg a Hagyomány című nagylemeze, olyan dalokkal, mint a Tavaszi Szél, Hej Dunáról, Még Azt Mondják Nem Illik, vagy a klipes Indulj El Egy Úton, természetesen erről válogattak. Mindenkinek ajánlom a figyelmébe a Palmettát, szerintem rendkívül élvezetes és színvonalas, amit csinálnak.
  
  Még egy érdekes előadásnak lehettünk szem- és fültanúi a Hungarica előtt. Az általában harcos jogvédőként, a politikai üldöztetés elleni fellépőként ismert Gaudi-Nagy Tamás most újabb arcát mutatta meg. Két kisebb gyermekével és néhány további zenész támogatásával előadtak pár hazafias dalt, ahol Tamás gitározott, gyermekei közül az egyik dobolt, a másik pedig énekelt illetve furulyázott. Persze egyikőjük sem profi zenész, ezt nem is lehetett tőlük elvárni, de mégis hangulatos, kellemes előadás kerekedett. A dobos fiúcska ki sem látszott a cucc mögül, de nagy odafigyeléssel játszott. Jó dobos lesz, ha majd erőt is tud belevinni a játékába. A pár évvel idősebb énekes srác kicsit meg volt illetődve olykor, de szépen, tiszta hangon énekelt. Kellemes, igazi örömzene volt a Gaudi család és segítőinek koncertje, a közönség is hálás volt érte.
  
  A Hungarica már létezésének kezdetétől komoly tényezővé vált a nemzeti rock palettáján. Ebben nagy szerepe volt a legendás Moby Dick zenekar tagság döntő részének, akik közül Mentes Norbert és Hoffer Péter mint tagok, Gőbl Gábor pedig mint szervező, menedzser vett részt az új zenekar munkájában. Végül a Romantikus Erőszakból Sziva Balázs adott karaktert a Hungaricának, amely így dallamosabb, befogadhatóbb lett, mint a Moby Dick, de megtartotta a RomEr-nél metalosabb megközelítését.
  Az új felállás, vagyis Norbert és Balázs mellett Preidl Barna és Major Szabolcs lépett színpadra a mai este, előbbi basszusgitáron, utóbbi a doboknál. A Hungarica már a harmadik kiadványával jelentkezik Nincs Más Föld, Nincs Más Ég címmel, így volt bőven alapanyag a koncertre. A színpad előtt egészségesen sokan lettek mostanra, persze a teltháztól bőven elmaradt a létszám.
  Attól nem tartottam, hogy ne teremtené meg a hangulatot a zenekar a kiváló nótákkal, kicsit inkább Sziva Balázstól féltem, hogy képes lesz-e tisztán, precízen énekelni élőben, mert láttam már bántóan hamisan szerepelni. De már a Zrínyi Szózata után felcsendülő dalok alatt máris megnyugodtam, Balázs ugyanis kiválóan teljesített. Egyrészt remekül énekelt végig az egész koncert folyamán, másrészt pedig frontemberként is megállta a helyét, bejárta a színpad teljes terjedelmét, együtt élt a zenével. Mentes Norbival ők ketten viszik a hátukon a zenekart, a többiek szemmel láthatóan kevésbé voltak reflektorfényben, de a részüket megfelelően hozzátették a produkcióhoz.
  
  A programban valóban a legjobb dalokat sikerült összeválogatni, a Viharos Századok, Igazi Hős, Jöjj El Szabadság, Magyar Vagyok, Rendőrállam, Meddig Várjunk, Demokratúra, Nem Keresek Új Hazát, Európa Bűne, Szabadság Van..., Átverés, Emlékezz szerzemények hangzottak el. Egy kis akusztikus blokk is helyet kapott a Villám Sújtson és Ide Születtem dalok erejéig. Néhány dalnál egy énekes hölgy és egy akusztikus gitáros színesítette a produkciót, illetve pár „magas rangú vendég” is szóhoz jutott.
  A Tolcsvay László által megzenésített Nemzeti Dal éneklésében Kalapács József és Varga Miklós működött közre, akárcsak a Nincs Más Föld, Nincs Más Ég lemezen. Gaudi-Nagy Tamás is megjelent a színpadon a gitárjával, illetve a Szabadság Betűi dalnál Morvai Krisztina is elmondta az általa „jegyzett” szövegrészletet. Sőt, hogy ne legyen elég a jóból, a Moby Dick basszusgitáros, jelen koncert szervezésében nagyban közreműködő Gőbl Gábor szintén színpadra lépett, és vele együtt lenyomták a klasszikus Keresztes Vitéz nótát. Rendesen be is mozdult a közönség a Moby Dick thrash metal remekművére.
  
  Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon kik fognak megjelenni a Hungarica (és a többi zenekar) koncertjén? Vadul pogózó skinhead-ek? A Moby Dick irányából érkező hosszú hajú metalosok? Öregek, fiatalok? Családok, kisgyerekkel együtt? Végül is mindenki képviseltette magát, ami megint csak azt bizonyította számomra, hogy itt a zenei érdeklődésen kívül még egy tényező is összeköti a hallgatóságot, ahol nem számít, hogy ki az öreg és ki a fiatal, ki a fiú és ki a lány... Ez a célcsoport egyáltalán nem bánta, hogy politikai töltete van a daloknak, hogy konkrét politikusok is beszédet mondanak, hiszen szemmel látható volt, hogy mennyi szeretet vette körül például Morvai Krisztinát vagy Gaudi-Nagy Tamást, és persze a zenekarokat is.
  A koncert tehát nagy sikerrel zárult. A létszám tekintetében nyilván túlzás volt a Petőfi Csarnok, de ennek deklaráltan is szimbolikus jelentősége volt. A nemzeti eszme a köpködés, gáncsolás, gúnyolódás, gyalázkodás, ellenséges nagypolitika kereszttüzében is egyre erősebb, ezt kiválóan prezentálta a mai esemény, és a jelenlévők sokszínűsége. A Hungarica rövid fennállása ellenére is megkerülhetetlen tényezőjévé vált a színtérnek, ez a koncert pedig számomra meggyőző erejű volt.


Kulcsszavak:
  hungarica     gaudi     palmetta     kalapács     moby dick     wass albert 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hungarica

 kapcsolódó előadók: 

Moby Dick

 kapcsolódó cikkek: 

Nagy Máté csatlakozik a Kalapács zenekarhoz: Pénteken fővárosi buli a Barba Negrában

“Gyönyörű ez az újjászületés…” - Kalapács klippremier: Főnix

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 - 180 év néha több…

Kalapács 60+ Nagyfi 60 + Rudán 60 - Totális Metal nagykoncert április 30-án a Barba Negrában

Új akusztikus albumok Kalapács Józseftől, és Rudán Joe-tól
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kapcsolódó fotók: 

Hungarica - 2010. március 20. Pecsa

Morvai Krisztina; Gaudi - Nagy Tamás zenekara - 2010. március 20. Pecsa

Palmetta - 2010. március 20. Pecsa

Kalapács és az Akusztika - 2010. március 20. Pecsa
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csejtey    suidakra    star positive    ignite    the book of eli    nergal    porcupine tree    serious black    a38    gentleman    keresztesi botond    pete doherty    gaya arutyunyan    autopsy            nyírség táncegyüttes    sziget 2012    wongraven    a titánok harca    hellyeah    ministry    nouvelle vague    hollenthon    kalmah    concerto  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!