hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   12:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Moby Dick


  Bármennyire is furcsa, a Moby Dick 1980-ban alakult, tehát mindmáig a legkorábbi metal banda, megelőzve a Pokolgépet (1983.) és az Ossiánt (1986.), ám a köztudatban ez mégsem így van.
  
  1979-ben a soproni Lőverek egyik lakónegyedében élő második unokatestvérek Schmiedl Tamás és Mentes Norbert - ekkor mindketten csak 14 évesek - elhatározták, legelső zenei példaképeik, az akkor számukra legkeményebbnek ismert Beatles és Rolling Stones hatására, a bőrlabdáról a gitárra váltanak. Tamás az édesapja által készített, Norbert pedig papájának 1955-ös Elvis Presley fazonú gitárján kezdett el pengetni. Az első otthoni pötyögések után a srácok megkeresték a város legendás gitárosát Tujmer „Suba” Gézát, kérve tanítsa meg nekik a hangszerfogás alapjait. A gyakorlások alkalmával leggyakrabban a Led Zeppelin Moby Dick-je hangzott el. Az Osztrák Televízióban ez időtájt vetített Moby Dick c. film hatására megszületett az együttes neve.
  1980-ban, megtalálva a társakat Jancsó Miklós basszusgitáros és Horváth Zoltán dobos személyében, pár hónapnyi együttgyakorlás után a banda már koncertképes. Ekkor született a ma is népszerű Patkányirtás és Pokolrock. A következő másfél évet Iskola Turné periódusnak nevezhetnénk, hiszen ez idő alatt sikerrel „bejátszották” Sopron összes általános és középiskoláját. Horváth Zolit idő közben Bindes „Szívbeteg” Gyula váltotta fel dobos poszton. De ő sem maradt sokáig. Rozsonits „Rózsi” Tamás került a helyére.
  1982. telén az első igazán komoly saját szervezésű bulin a Liszt Ferenc Művelődési Központban 1200-an váltották meg az akkor 10 Ft-os belépőjegyüket. Ez a fantasztikus siker megfogalmazta bennük - érdemes ezt igazán komolyan csinálni.
  1983-ban vették fel már Giczy Kurttal az új basszusgitárossal az első Moby Dick demót a Következő számokkal: Nyitány, Talpak, A bűn Krisztusa, Pokolrock, Mesélték-e, Falfirkáló, Patkányirtás, Ördög volt a szeretőd, A III. világháború előtt.
  Ezzel az anyaggal indult a banda a Hungaroton meghódítására. Az MHV bástyái azonban rendkívül masszívak voltak. Az album kiadásáról folyó tárgyalásokon nyájasan mosolyogva utasították vissza az anyagot és mutatták meg az ajtót a „vidéki srácoknak”. A kudarc, hogy nem sikerült lemezszerződéshez jutni, nem a beletörődés irányába terelte a Dick-et, hanem taktikát változtattak és részben új zenei irányt vettek Smiciék.
  
  Ekkor már tombolt a bandán belül a Judas Priest, Motörhead és az Iron Maiden láz, valamint bejött a képbe a Metallica is. Új nóták születtek: Nem vagyok idegen, Kinek kell, Járványveszély, Betolakodók, A csaló, Valami történt, Guberálók, Zokog a lelkem. Ezek a dalok alkották a 2. Moby Dick demót. A demó „szakmai” visszhangja, hogy meghívták a zenekart a salgóbányai Rocktáborba. A tanulás és az elkészített rádiós felvétel mellett fontos ismeretségek szövődtek a két hét alatt a már ismert befutott sztárokkal (Pataky Attila, Szűcs Antal Gábor, Szigeti Feri), no meg a fiatal kortársakkal Alapi István, Pető Gábor (EDDA), Leskovics Gábor (P.U.F.), Zsoldos Tamás. A tábort záró vizsgakoncerten fájdalmas pofont kaptak a tisztelt zsűritől, ugyanis a színtiszta heavy metalt játszó Moby Dicken kívül mindenki ORI engedélyes zenekarként utazhatott haza.
  Az 1986-os év egy különleges koncerttel indult. A zenekar akkor még „csak” szervezője, Göbl Gábor meghívta Nagy Ferót egy koncert erejéig a Moby Dick kötelékébe. Itt kezdődött az a barátság Feró és a Dick között, aminek köszönhetően a későbbiekben rendszeresen országszerte is játszottak az újjáalakuló Beatrice előtt. Itt azonban kissé lelassultak a dolgok, hiszen ´86 és ´87 között Smici és Norbert párhuzamosan szolgálta a hajdani Népköztársaságot a seregben. Mikor kijöttek onnan, mondhatjuk, hogy egy új korszak kezdődött a banda életében. 1987. őszétől indulhatott be az a program, amit a zenekar egyik jó barátja, majd szervezője, Göbl Gábor - a Link együttes basszusgitárosa - megálmodott. „Hetente utaztam Budapestre, igyekeztem olyan helyeken megfordulni, ahol egyszerre sok szakmabeli jelenik meg. Nagy Feróval és akkori menedzserével, Szűcs Alfréddal szinte napi kapcsolatban voltam.” - emlékezett vissza Gábor.
  
  Az átgondolt és jól kivitelezett kavarások kezdtek bejönni. Az akkor sem túl széles skálájú rock sajtóban - igaz, még csak bélyeg nagyságú fotókkal - de megjelent a hír egy, a nyugati végeken küzdő metal bandáról.
  1988. elején egy kiszámítható tagcsere következett. Giczy Kurt helyére Gábor került. „Mindent beleadtam a szervezésbe, kezdtem kiismerni az erővonalakat Budapesten és persze imádtam a Moby Dicket. Jöttek szép sorjában az eredmények. A jövőt tök rózsaszínűen láttam, aztán otthon fogtam a gitáromat és mentem a dallamos punk-rockot játszó Link próbáira. De mint kiderült, ez nem maradhatott így sokáig...”
  Miután Gábor beszállt a bandába koncertek sokasága következett, helyszíntől függetlenül, mindenhol tomboló sikerrel.
  ”Teljesen ingyen játszottunk mindenhol.”- Hívta fel a figyelmet Smici. „Minden fellelhető pénzt a bandára áldoztunk. Megesett, hogy a szülők bukszájából kellett lopkodnunk. Ők ugyanis akkor még egyikünket sem támogatták.”
  
  1988. őszén már a csapat minden tagja érezte, hogy a közönség részéről igazán komoly az érdeklődés a Moby Dick iránt. Szeptember végén egy ausztriai stúdióban elkészült az első és soha meg nem jelent Moby Dick kislemez két nótája, a Keresztes vitéz és a Prometheus. Október 15-én debütált a zenekar a Magyar Televízió Rockstúdió című műsorában. Nagy Feró Garázs című rádióműsorában állandóan spiccen sugározták a Moby Dick számokat.
  
  Ekkor jött Magyarországra turnézni a német Stormwitch együttes. A Moby Dick ment velük előzenekarnak, és a turné hét állomásán október 31. és november 9. között mintegy tízezer rocker előtt nyomták el a harmincöt perces programot esténként. „Ez a turné a legjobbkor jött - állapította meg Gábor. - Magunk is meglepődtünk, hogy a demók postázásának és az eddigi erőlködésnek ekkora látszata lett. Minden bulin a keverőkig villanegyed volt!”
  
  1989. is roppant fontos év volt a srácok számára. Már javában zajlottak a puhatolódzó tárgyalások a Ring, a Hungaroton és a Nívó lemezkiadóknál. Az eredmény, az MHV által megjelentetett Garázs válogatás lemezre felkerült a Kiválasztott című nóta, mely az A oldal első száma lett.
  
  Az év folyamán játszott koncertek több mint felét már önállóan, főzenekarként adták. Augusztus 19-én a Beatrice koncert hatezres közönsége előtt lépett fel a csapat. A siker, amely a közönség részéről megnyilvánult, meggyorsította a lemezszerződéshez jutást, hiszen a koncerten jelen volt Enyedi Ernő, a Proton kiadó tulajdonosa is, akire a banda kedvező benyomást tett. A kiadásról folyó tárgyalásra Nagy Feró személye és jelenléte is nagy befolyást gyakorolt. Végül megállapodás született, és 1989. decemberében elkezdődtek az Ugass kutya! felvételei.
  
  1990-ben már az album megjelenése előtt kitört a Moby Dick láz. Érezhető volt ez a Drakula fesztiválon, ahol a főműsoridőben szerepelt a banda, és a PeCsa-beli SDI koncerten, ahol vendégként lépett fel a csapat. Ezen felbátorodva a Moby Dick még az album megjelenése előtt „lemezelőzetes” bulit adott a PeCsában, ahol 1800 Moby Dick rajongó jelent meg. Ennyi érdeklődőt akkoriban sokan a lemezbemutatójukra sem tudtak verbuválni.
  
  És itt zárul le a banda történetének kevésbé ismert korszaka. Az ezt követő eseményeket jól dokumentálta a hazai rocksajtó, többek között a Metal Hammer magazin, ahol az összes fontos eseményről megemlékeztek és a banda számos interjút adott. 1990. második felétől a banda lemezeladási és koncert látogatottsági mutatói alapján csúcsra került...
  
  Összeállította: Göbl Gábor


Kulcsszavak:
  Moby Dick 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Moby Dick

 kapcsolódó cikkek: 

Moby Dick, Omen, Magma Rise és Heedless Elegance - Fém bandák találkozója Budapesten!

Hármas metal csapás, avagy amikor Sopron Budapestre jön: Moby Dick, Dalriada, Remorse

Mentes Norbert nyilatkozata a Moby Dick-ből történt távozásáról

Kilépett a Moby Dick-ből Mentes Norbert

Holnap: Moby Dick, Archaic, Innistrad - thrash metal tripla csapás csütörtök este a Barba Negra Trackben!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kapcsolódó fotók: 

Moby Dick - 2005. április 30., Petőfi Csarnok - Heavy Metal 2005 Fesztivál
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 beckinsale    hawthorne heights    preservation hall jazz band    őz zsolt    perfect symmetry    marlboro man    ivan reitman    poison of marvel    profane omen    hatóságilag tilos    voodoo allen    five finger death punch    elijah    septicflesh    noel gallagher    mickey rourke    gorguts    simon roman - ének    fővárosi nagycirkusz    takács eszter    smárton trio    induction     noomi rapace    cowboys & aliens    szex és new york 2  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!