hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   13:56
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Szélkiáltó


  A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar-ének szakos hallgatóiból. Énekelt verseket adunk elő, akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét mi írjuk. A klasszikus hangszer-összeállítás miatt (hegedű, gordonka, gitár, furulya, ritmushangszerek) alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más „hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 1995 óta dolgozunk együtt.
  
  Együttesünknek az 1983-as „Ki Mit Tud?” vetélkedő hozta meg az első jelentős sikert, ahol kategóriánkban megnyertük a versenyt. A Magyar Televízió azóta több önálló filmet, illetve sorozatot készített velünk. További következményként 1986-ban megjelenhetett az első önálló kislemezünk és rögtön utána a Hungaroton Hanglemezkiadó irodalmi osztálya megjelentette az együttes első nagylemezét, KESERÉDES címmel. Azóta - több audio és videokazetta mellett - két további hagyományos nagylemezt és két CD-lemezt készítettünk.
  
  Műsorainkkal Európa számos országában megfordultunk. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekeljük felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.
  Célunk talán csak annyi: minél többen hallgassanak verseket a mi előadásunkban, és így talán még az is elő fog venni otthon egy verseskötetet, aki különben nem tenné. Pályánk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadott bennünket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten. Különösen fontos ügyünknek tartjuk a Pécsett élt és élő költők műveinek bemutatását a szélesebb közönségnek.
  
  1999. szeptember elején Pécs városa megtisztelt bennünket a PRO COMMUNITATE díjjal, amelyet a város ünnepe alkalmából a Pécsi Nemzeti Színházban vehettünk át. Az 1999. évi KÍGYÓS SÁNDOR-DÍJAT a Szélkiáltó együttes kapta. A díjat, a tizenöt éve, fiatalon elhúnyt Kígyós Sándor szobrász, népművelő és zenész barátai és volt munkatársai alapították a szobrász halála után. Azóta minden évben egy olyan ember kapja, akinek a tevékenysége, pályája képviseli Kígyós Sándor szellemiségét, aki egy személyben volt művész és kultúra-közvetítő, népművelő és korai halála ellenére is mindkét területen teljeset alkotott. 1999-ben első alkalommal ítélték oda egy közösség részére.
  
  A díjat 2000. január 11-én vehettük át az alapítóktól a Budai Várban. Ha ezeket a sorokat látja, akkor a böngészője vagy nem képes a javascript kezelésére, vagy nincs bekapcsolva a javascript/jscript opció a beállítások menüpontban.


Kulcsszavak:
  Szélkiáltó 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Szélkiáltó

 kapcsolódó cikkek: 

Szélkiáltó koncert

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deti picasso    grinderman    abbie cornish    loreena mckennitt    papa roach    city of echoes    meet and greet    leprous    angelus apatrida    timberlake    polar bear club    dub fx    death in vegas    jambalaya    run with the hunted    blake lively    korál    túl jó nő a csajom    rabbits    sunnata    control human delete    unsent letters    stonedirt    kamelot    night is the new day  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!