hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   10:54
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tudósok


  drMáriás szöveg, ének, alt-szaxofon, trombita
  Kovács Benedek gitár, elektronika
  Bartha Krisztián dob
  Endrei Dávid basszusgitár
  
  A Tudósok zenekar a 80-as évek második felében alakult Újvidéken, drMáriás vezetésével, amikor is a zeneakadémia tanulmányait kezdte megunni, s eldöntötte, hogy a jazz-, kortárs- és filmzenei tevékenysége után más vizekre evez, s kibogozza az Ismeretlent az Adott pillanatból.
  Mivel a racionális ismereteket nem találta kielégítőnek, olyan csapatot állított össze, akiknek a tudatalattiba ugyancsak közvetlen volt a napi bejárásuk, s közvetlen ösztönös zenéjük megvalósította a Tudatalatti Szimfóniáját. Ezek az egyébként igen jó zenészek elég különös egyéniségek voltak: a gitárnál Srbo volt, aki űrhajót épített panelszobájában súlyos deszkalapokból és rézelemekből, Suki volt a bassusgitáros, aki állandóan tudatmódosító szerek hatása alatt volt, Joka a dobos, aki feketeöves judo-s és tapasztalt meditáló, Bada Dada, a gyermekhangú neofolklorista multiművész énekelt, s drMáriás volt a karmester, ideológus, szaxofonos és trombitás.
  A zenekar fellépései leginkább a Totális Közös Élmény eszméjéhez voltak közeliek, a javarészt rögtönzött zenei és költészeti elemek szinte robbantak, s töltötték meg a levegőt a totális Itt és Most rítusának keretében.
  
  91-ben drMáriást a Vukovári csatába akarják vinni, ám ő másfelé veszi irányát, s doktortáskájával Budapesten folytatja zeneterápiás tevékenységét. Új zenésztársakat keres, s első igazi partnere a zenekar máig is egyik alappillére Kovács Bence, aki az Ex-Bizottság vezető tagjainak szinte valamennyi fontos formációjában addig kulcsszerepet játszott. Emellett Tóth Gábor performance- és zajművész, Walter Hollinetz bécsi jazz-szaxofonos, Oláh Immánuel kiváló dobtehetség, Dóra Attila buddhista szaxofonos és emellett sok más alkalmi társ fordult meg a csapatban, többek között Wahorn András, feLugossy Laca, Roskó Gábor, Kokó, Boris Kovac és mások.
  91-ben jelenik meg az első kiadvány, az Atom-atom, az a harcom című kazetta, mely alkalmi dokumentumokból összeálló kollázs a kezdeti korszakból, koncertek és négysávos szobafelvételek. Az együttesről klippet készít a Pilot Productions, melyet többször bemutatnak Angliában és Európa-szerte. 92-ben Bada is Pestre költözik, így kettőjüknek számos közös kiállítása, performance-a, költői estje is lesz a koncertek mellett, főleg tárlatmegnyitókon.
  
  93-ban jelenik meg a második hanghordozó, a Ne aggyad az agyad, mely a nyolcnégyzetméteres Wahorn-stúdióban készül el tízszer fél nap alatt. A számok dalszerűek, s ezt szeretettel fogadja a közönség, jórészt megtanulva őket fejből. Az Apa kocsit hajt Bada-szám egyenesen sláger lesz jórészt a szilveszteri Megáll az Év Geszti-műsorban lehozott klippnek köszönhetően.
  
  95-ben jelenik meg a Repülő tudomány anyag CD-n és kazettán, mely a partizánjellegű stúdiós feltételek között megvalósult számok mellett koncertfelvételeket tartalmaz a Bercsényi Tudósklub legendás rendezvényeiről, s ekkor jelenik meg drMáriás és Bada Dada impozáns képzőművészeti és irodalmi albuma, az Égevő is.
  
  97-ben Bada magánéleti konfliktusok miatt Újvidékre költözik. A zenekar folytatja munkáját, immár nélküle. Az ő távozása előtt Dezső Tóni válik a zenekar új tagjává, kezében basszus-gitár és szaxofon. Szembenézve az immár hetedik éve tomboló jugoszláv háborúval lemezt készítenek, melyekkel az érthetetlen pusztításra válaszolnak. A Tisztatiszt felvételei már a hitelesség miatt is Jugoszláviában készülnek, s CD-Rom és kazetta formájában jelennek meg színes füzettel, mely Máriás tematikus rajzait, festményeit, szövegeit tartalmazzák.
  
  
  98 telén a zenekar Szlovéniában játszik sok koncerttől feszülő turnén. Tíz nap alatt hét koncertet ad, s emellett egy vadonatúj lemezanyagot hoz össze s vesz fel. A hideg, a szél, a kialvatlanság ellenére igen gazdag anyag készül el az alkotói önkínzás és önmagába nézés eredményeként: az Öntudomány (A legerősebb és legszebben összerakott Tudósok anyag, ami valaha. Új Péter). A csapat új tagja a nagyszerű fiatal dobos, Bartha Krisztián.
  
  99-ben az együttes a világ néhány igen rangos fesztiválján és koncerttermében fordul meg az együttes sikerrel: a New York-i Knitting Factory-ban, a Millenium-ban, az Athology-ban, az Amszterdami Paradiso-ban, a Rotterdami Dodoramaba, a Brüsszeli Cinema Novaban, a prágai Alternativa-n, a belgrádi Ring-ringen, a zágrábi KSET új-jazz fesztiválon, Bécsben, Berlinben, Kassel-ben és másutt. Felmerül egy angol nyelvű kiadvány kiadásának igénye, s megjelenik a New York-i és Amsterdam-i koncertek felvételeiből a Nice Plain, vagyis a Szép a puszta című lemez Máriás New York-ban kiállított rajzait és angolnyelvű szövegeit tartalmazó könyvvel együtt.
  2000 végén a zenekar új anyagot készít. Szentendrén szobastúdiót állítanak fel Kovács Benedek jóvoltából, s ismét befelé fordulnak. Decembertől 2001 márciusáig készítik el új lemezüket, a Szupergyár című opuszt. Lendületes dzsungel-jazz, parapunk, pop-doboz és kafkai-keringők. A lemez a közismert Tudósok-i hangnemben szól az Új Termelés Világáról, s azon belül alkotja meg a szellemi túléléshez nélkülözhetetlen dzsungel-csomagját humorral, vérrel, szenvedéllyel. Az anyag új távlatokat nyit zenéjükben részben az új tag, Endrei Dávid basszusgitáros csatlakozása révén, részben pedig a konkrétabb zenei kifejezésnek köszönhetően.
  Május 12.-én Pesten először lesz először hallható a Szupergyár anyag, a Tudósok lemezbemutató koncertjén. A Szupergyár projektben lendületesen új, barátságos és szenvedélyes dalok szólnak a Győri Kekszgyártól a Világegyetem legújabb problémáiig. A zenekar vendége-tagja lesz Ratgéber László, a PVSK és a magyar női kosárlabda válogatott vezetőedzője, aki előadja gyermek- és ifjúkori szerzeményeit, emellett más kiugró Tudósok fognak a nagyérdeműnek sok örömet szerezni. Ezt követően Pozsonyban, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Csehországban és a Délszláv utódállamokban kerül az anyag idén bemutatásra.
  
  Lemezek:
  2001 Szupergyár
  1999 Szép a puszta - Nice Plain - Live at the Knitting Factory and Paradiso
  1998 Öntudomány
  1997 tisztAtiszt


Kulcsszavak:
  Tudósok 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Tudósok

 kapcsolódó cikkek: 

Bejgli-boxgála: Tudósok ft. VJ Shane 54, Kardos Horváth János, Makarenko

Tudományos Tavaszi Ördögűzés a Tudósok zenekarral

Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából

Tudósok, régi -új felvétel

Koncert Adolphe Sax születésnapjára – Tudósok, Ricsárdgír, Walter Hollinetz (A)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kapcsolódó fotók: 

Tudósok - 2005. augusztus 10-17., Sziget Fesztivál 2005
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hodor aura    privilegivm    crest of darkness    marco mendoza trio    malice mizer    kung fu panda    demoshow    fields of the nephilim    k.i.z.    billy the kid    the bulletmonks    jake gyllenhaal    the devil came on horseback    waking the cadaver    semmiből a semmin Át    tom cruise    thor    u.d.o.    intim torna illegál    honnan tudod    michael bublé    denzel washington    drone    qotsa    unearth  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!