hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   13:17
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Pop Iván


  POP IVAN 1998-ban alakult Budapesten egy progresszív-experimentális rockzenekar és egy, a különböző művészetek (képzőművészet, zene, film) határmezsgyéjén mozgó csoport fúziójából. Létrejöttüknek fő hajtóereje, az az érzelmi és érzékelési ellaboráció, amely a tagokra egyénenként jellemző és amelyek kölcsönhatásából zenéjük csak a kollektív belső és folyamatosan változó törvényüknek engedelmeskedik. Ebből az indíttatásból származik a zenéjükre jellemző műfaji és hangulati átjárhatóság: produkcióikban föllelhető az archaikus moldvai dallamtól, bossa nován, a jereváni modern free-jazzen keresztül kortárs-zeneszerzők (pl.:Rachmaninov, Astor Piazzolla ,Ciprian Porumbescu , Erik Satie) műveinek töredékekig minden, aminek az érzelmi vagy heroikus töltete eléri a POP IVAN ingerküszöbét. „Miközben játszanak, végig az az érzésem, hogy valami nagyon fontosat tudok meg, de amikor a koncert véget ér, már elfelejtem, hogy mi volt az”-mondja a hallgató koncert után. És valóban, a nyilvánvaló audio-vizuális (vetítés, olykor bűvész) élvezeten túl a zenekar legfőbb erénye az, hogy ha akadozva, nehezen is, de már annak a globális érvényű, megfoghatatlan, leírhatatlan mondatnak az első szavát próbálgatja, amit oly sokan szeretnének kimondani, vagyis a.
  
  Öt tagból álló együttesük ( Bujdosó János- gitár, Horváth László-trombita, fúvós effektek, Vereb Szabolcs- szaxofon, Horváth Viktor-dobok, Hevesi Nándor-basszus) gyakran kiegészül olyan vendégzenészekkel , akiknek szereplése tovább tágítja a műfaji vagy hangzási határokat (Bíró József- lemezjátszó, Takács Zsolt-tuba, Sándor Tamás - kongák, Kovács Ferenc-trombita, stb.).
  
  Ha meg kell húznunk látható műfaji határokat, akkor próbálkozzunk így: olyan zene, mely helyét leginkább a free-dzsessz környékén találja meg, de nem dzsessz, olykor kelet-európai (moldvai, szerb, stb.) tradíconális dalokat játszik és akkora érzelmi töltettel szólal meg mint néhány népzene, de nem etno, sokszor alkalmaz drum and bass ritmusokat, repetitív, minimalista eszközöket, de nem lesz techno. Rendszeres fellépési lehetőség híján, zenekarunk olyan fesztiválokon, zenei rendezvényeken szerepel, amelyeknek célja általában egy aktuális zenei keresztmetszet bemutatása. Többek közt, felléptünk: az 1998-99-es Pepsi Szigeten, az 98-99-es győri Mediawave filmfesztiválon, a MU- színházban a Nagy Fül fesztiválon, a 2000-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, több alkalommal volt koncertünk vidéken (Szolnok- Paál István Stúdiószínház, Győr , Eger, Békéscsaba, Pécs) illetve budapesti klubokban (Supersonic, Benczúr, Bem-rakpart), illetve idén télen egy Olaszországot és Szlovéniát érinto koncertsorozatunk is volt.
  
  A zenekar tevékenysége gyakran összefügg vizuális megnyilvánulásokkal, koncerteken rendszeresek a super 8-as illetve 16mm-es filmekrol történő (a zenével párhuzamos) vetítések. Ha a lehetőségek megengedik, a zene és a film mellett egyéb akciókkal is megpróbálunk minél maradandóbb élményt nyújtani a közönségnek, többször fellépett már velünk bűvész, és nem ritka az sem, hogy drámát adunk elő. Az együttes filmzenékkel is jeleskedhet: a 2000. évi Magyar Filmszemlén bemutatott,majd a Mediawave fesztiválon kétszer is díjazott „A másik ember iránti féltés diadala” c.nagyjátékfilm teljes zenei anyagát mi készítettük el. A csapat több, összművészeti fúziós terve megvalósult az ÉLMÉNYTERÁPIA BT. alkotóközösséggel is.
  
  Zenénk trendektől, irányzatoktól független, mégis mindenki által átélt és átélhető tartalmakat hordoz. Hangulata nem nyugodt, sőt, sokszor zaklatott, felkavaró, mégis a szabadság mindenhatóságát hirdeti, annak elérhetőségét sugallja, és ezáltal végül: felszabadít.


Kulcsszavak:
  Pop Iván 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Pop Iván

 kapcsolódó cikkek: 

Megjelent a Pop Ivan zenekar legújabb, „Dreamhunting” c. nagylemeze!

Pop Ivan a Gödörben

Boris Kovač (SR), Pop Ivan (H)

Euroatlanti Hisztéria Revü Pop Ivan oroszországi turnéja előtt

Az erdőknek füle, mezőknek szeme van Pop Ivan a Városi Színházban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 butal assault    hammer barlang    németh juci    billy lunn    frank0 zer0    instant    the hellacopters    faces of suffering    velőrózsák    the last felony    phoenix    silenos    lostprophets    turn of mind    mundruczó kornél    brutal assault    the chariot    sonata artica    bear grylls    jerry lee lewis    budapest    warfect    dark tranquillity    tony macalpine    the book of eli  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!