hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előadók   2005. február 11. péntek   13:35
5 hozzászólás

szerző: Pjotr
Nyers


  A zenekart Czutor Zoltán (sz.1969) alapította Szegeden még általános iskolás korában, a ´80-as évek elején. Talán a leggyakoribb dolog motiválta. Látta a médiák rock sztárjait és ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy Ő is ilyen legyen. Mivel környezetéből a zenekar többi tagjaihoz hasonlóan- senkinek sem volt közvetlen kapcsolata ezzel a világgal, így Őt is megszédítették és átverték a rock ´n´ roll világának illúziói. A zenekar története ezen illúziók leépülése mentén játszódik.
  
  Volent Zsolt dobossal (sz.1968) már gyermekkorában megismerkedett egy komor hangulatú, öregasszonyszagú szolfézsórán. Miklós Tibor, a jelenlegi basszusgitáros (sz.1969) nem sokkal ezután került a képbe: egy papírgyűjtésen a bátyja gitárjával járkált, és Czutor Zoltánékhoz is becsöngetett. Czutor megpróbálta rábeszélni, hogy Miklóst - akkor már meglévő zenekarával együtt- csináljanak egy közös „projektet”.(bocs!) Miklós Tibor nem nagyon akart ráállni, de Czutor azt hazudta, már van egy tutira leszervezett buli, amelyre már készülniük kell egy műsorral. Czutor ekkor basszusgitáros-énekes volt, Volent Zsolt dobolt, Miklós Tibor és egy Metál Sándor nevű csóka gitároztak és énekeltek. A zenekar neve Ropi lett és olyan igazi iskolás, semmilyen stílusú zenét játszottak- elképesztően jó számokkal. 1982 december 30-án volt az első fellépésük egy iskolai élőszilveszteri bulin.
  Nemsokára egy erős AC/DC hatás a zenekart egyre határozottabb irányba terelte. Ropi néven azonban még jó néhány sikeres koncertet adtak. Ekkor még 13-14 évesek voltak mindössze. Az AC/DC befolyását lavinaként követték a metál zene újabb és egyre durvább hatásai az Iron Maidentől ,a Judas Prisetől kezdve egészen a Slayer, Voivod, Venom, Destruction világáig. Ekkorra olyan durvává vált a zenekar zenéje, hogy nem sok helyen adhatták elő némely esetben akár 52-53 (!) zenei témára épülő, félórás opuszaikat. Gimnazista korukra stílus- és fazonmódusulást követően természetesen a nevük sem maradt Ropi. Egy igazi közhelyszerű metálnevet (Steel Hill) választottak, és komolyan tervezték, hogy elhagyják az országot. Konkrét tervek hiányában azonban ez mindig elódázodott. A ´80-as évek végén - stílusbeli és morális nézeteltérések miatt- megváltak akkori gitárosuktól (Metál Sándor) és Miklós Tibor lett a basszus-, Czutor a szólógitáros. Ekkortól egy erőteljes funky hatás kezdte éreztetni magát a zenéjükben és többször próbálkoztak a funky és a rockzene összeötvözésével (mielőtt még ez világszerte elterjedté vált volna-RHCP).
  
  Ezután csatlakozott a zenekarhoz Hevér Gábor (sz.1969) énekes, aki Czutor gimnáziumi osztálytársa volt és egészen 1991-ig volt tagja a zenekarnak, s a zenekar Budapestre költözésekor váltak meg tőle. (Hevér azóta elvégezte a Színművészeti Főiskolát).
  
  Most már Nyers néven koncerteztek Szeged különböző klubjaiban és sorban nyertek meg mindenféle helyi és egyéb tehetségkutató versenyt. Ennek természetesen nem sok konkrét eredménye volt, ha csak az egy-két rádió, illetve egyéb stúdiófelvételt nem vesszük annak. A szakmában azonban egyre jobb nevük lett és ehhez rocktáborok, versenyek eredménye is hozzájárult. Közben volt még néhány rövidéletű próbálkozás fúvósok (oboa, harsona) és billentyűs hangszerek bevonására a zenekarba, de ezek konkrét koncepció nélkül zsákutcának bizonyultak. 1992-ben a Nyers három tagja (Czutor, Miklós, Volent) Budapestre költöztek, ahol megpróbálták komolyabban megalapozni a zenekar jövőjét. Sok helyre küldtek demo, video, sajtóanyagot magukról. Az egyik legjobb húzásnak a Presser Gábornak juttatott anyag bizonyult. Ő ajánlotta őket a BMG Ariola zenei főszerkesztőjének is, aki ezután figyelemmel kísérte a zenekar fejlődését. A zenekar az „ alapozás” után visszaköltözött Szegedre, ahol egy session-zenésszel (Kasza Zsolt billentyűs és egy vokál énekessel Czutor Anett, Czutor húga) ideiglenesen kiegészült. 1993-ban elkészítették a technikailag közel sem tökéletes, ám széleskörű elismerést hozó „Dundi pocak” című demójukat. Ekkor már komoly lemezkiadási ajánlatot kaptak.
  
  A zenekar három alapító tagja - Kovács Ferenc gitárossal kiegészülve- határozott letisztult stílussal és a legideálisabb zenekari felállásban (2 gitár, basszus, dob) készítette el a „Horrornéger” című számát a Metal Hammer Hungary szaklap 1994-es Demonstráció c. válogatásalbumára. Ezután felgyorsultak az események. Ekkor már többször játszott a zenekar jelentős európai zenei fesztiválokon (Franciaország, Ausztria).
  
  Az 1994-es második diáksziget fesztiválon, Óbudán a BMG főszerkesztője Földes Zoltán felkereste őket és egy szerződést ajánlott nekik 1995 tavaszától. A felvételek 1995 januárjában kezdődtek a Tom-Tom stúdióban, Budapesten. A hangmérnök Rozgonyi Péter, a zenei rendező Jamie Winchester volt.
  
  A gyakorlatilag semmilyen reklámköltséggel kijött album- melynek címe, „Elmúltak a buta zenék” -az utolsó pillanatban dőlt el- meglehetősen nagy vihart kavart bizonyos körökben. Ennek ellenére a zenekar megkapta érte 1996 elején a MAHASZ „1995 felfedezettje” címét és az ezzel együtt járó dögnehéz Aranyzsiráf szobrocskát. Erre a lemezre meglehetősen jólelkű mecénások is felkapták a fejüket és aktivizálták magukat. A lemez megjelenésétől igen aktív koncertezésbe kezdett a Nyers - évi 80 koncert Magyarországon. Részt vettek a „Hazudós zenekarok versenye” elnevezésű turnén a Kispál és a borz, a Pál utcai fiúk és a Tankcsapda társaságában. Ezután csere történik az egyik gitáros poszton, Kovács helyett Mátraházi Andor lett az új gitáros aki ekkor mindössze 20 éves.
  
  A zenekar második albumának előkészületei 1996 januárjában megkezdődtek, s a sorozatos koncertezés mellet 1996 június-júliusában vették fel az anyagot az E-stúdióban, szintén Budapesten. A második album CD-jén bonus CD-Rom is található fotókkal, klipekkel. Ez a második „Béna” című lemez 1996 szeptember 26- án jelent meg. A zenekarnak ez az első kétségkívül kiforrott zenei anyaga már a tagok szerint is. Bár színpadi hangulatra, látványra, „image”-re mindig is odafigyeltek, ennél a lemeznél már a körítések is kidolgozotabbak, mint korábban.
  A második album felülmúlta az első sikereit. Mind a szakma, mind a közönség elsimerően bólintott a „Béna „ című albumra. Ez az album az 1996 -os „Az év albuma” szavazásán a Metalica: Load és az R.E.M. : New Adventures in Hi-Fi című albumai mögött az előkelő harmadik helyet foglalta el. Újabb klippek (Tarlódal, Béna ) következtek. Azonban a BMG még ekkor sem ismerte fel a zenekarban rejlő lehetőségeket, az album ismételten null reklámköltség mellett szerepelt a piacon.
  
  A zenekar végig koncertezte az ország klubjait, egyre nőt rajongó tábora. Sajnos eközben romlott meg a zenekar és a kiadó kapcsolata. A zenekart ekkor a feloszlás gondolata foglalkoztatta. Végül úgy döntöttek, hogy egy ideig szüneteltetik a zenekar létezését. Czutor Zoltán a zenekar frontembere új lehetőségek reményében az USA-ba utazott, ahol nagy sikert aratott zenei anyagával különféle klubokban, és a Nyers (Raw) angol nyelvű számai is elismerést arattak a lehetőségek földjén. Ez az élmény megerősítette abban, hogy a klub zenélésnek igenis van jövője mind a világban, mind Magyarországon.
  
  Haza érkezése után látott neki a harmadik album előkészületeinek, melyet már a Warner Music Hungary (1G) adott ki. A lázas készülődés eredményeként 1998 augsztusának végén a Golden Sound stúdióban megkezdődtek a „Virágslágerek „ címet viselő maxi felvételei. Ezt megelőzően a zenekarban újabb tagcsere zajlott le, Mátraházi helyett Hegyi Pál játszik ritmusgitáron. Czutor a zenei rendezés szerepét is magára vállalta a maxin. Újabb klip készült el a „Gyengébb nem szivat” c. számból. Ez a klip a Z plussz nevű hazai könnyűzenei tévé csatornán a legjobb 5 klip közé került, és több hétig maradt a legjobb 10-ben. A maxi és a klip után többszöri halasztás után 1999 március 30-án jelent meg a zenekar harmadik albuma „Mi rendes emberek” címmel. Az album megjelenését követően nem sokkal elkészült erről a lemezről a második klip is a „Bírlak” című számból, mely az évtized legszebb balladisztikus nótája. A klipben Gryllus Dorka a hazai színházi élet legtehetségesebb fiatal színésze működik közre. A klip beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és mint elődje a legjobbak közé került a Z plusz slágerlistáján. (legjobb helyezés 8.és 10 héten át szerepelt a listán) Az album megjelenését most is folyamatos koncertezések követték. A zenekart ismét nagy lelkesedéssel fogadták régi és új rajongóik. A Nyers az album megjelenését követően a legjelentősebb hazai klubokban, egyetemeken lépett fel, valamint a legjelentősebb hazai fesztiválokon szerepelt: EFOTT, VOLT, Pepsi Sziget, MEN
  
  A harmadik albumot is elismeréssel fogadta a szakma. A legjelentősebb hazai zenei és zenészszaklapok írtak elismerő kritikákat a zenekarról, az új albumról és mindvégig jelentek meg elismerő cikkek a zenekarról egybehangzó véleményként olvashattuk, hogy a zenekar végre rátalált önmagára.
  A harmadik album néhány számának mixesítésén dolgoztak többen is, de az elkészült kb. 30 remixből egy sem jelent meg. Ezzel egyidőben a negyedik album előkészületei is folynak, újabb demo készült el, melynek folytatásaként jövőre új album születik.
  
  A demo készítéssel egyidőben tagcsere történt a zenekarral. Ismét a zenekar tagja a régi-új gitáros Mátraházi Andor, aki az újra belépéskor már régen elmúlt 20 éves.
  
  A zenekarban vannak lányok is: Czutor Anett, Rajnai Judit, akik énekelnek, showműsort adnak, illetve Judit hegedül is. Régebben ezt a funkciót Mókus (Szirtes Edina-ének, hegedű) töltötte be.
  Andorral 2000 őszére elkészűlt a 4. album, amely „Szeretet, béke van” címre hallgat. Igazán letisztult anyag, az első olyan amellyel a zenekar - tagonként is - maradéktalanul elégedett. A lemez Pizzás c. dala a hasonló című mozifilm egyik betétdala is, több más Nyers számmal együtt (Gy.n.szívat, Bírlak, etc.) A film kicsit bukta lett, de a forgatóköny szerintünk kiváló.
  
  A 2001.-es filmszemlén bemutatott darab után felkérést kaptunk több más alkalmazott zene előállítására a 2002.-es, sőt már 2003.-as filmszemlére is.
  
  Miután Budapesten beindult az EST FM rádió, a zenekar fővárosi megítélése alapvetően megváltozott. Több néző, jobb koncertek, stb. A rádió „Bedugatlan” c. műsorában olyan sikeres élő unplugged műsort nyomtunk, hogy úgy gondoltuk, néhány számunkat meg kéne ilyen formában is örökíteni. Így született a „Hátra arc(dugatlan)” c. lemez.
  
  A 2002.-es filmszemlén bemutatták a „Papsajt 2”c. filmet, melynek zeneszerzője kizárólagosan Czutor Zoltán, és 4 Nyers szám is aktív része a cselekményeket aláfestő zenéknek. A film a diákzsűri különdíát nyerte el.
  
  Tagok:
  Czuor Zoltán - gitár, ének
  Volent Zsolt - dob
  Miklós Tibor - basszusgitár
  Mátraházi Andor - gitár
  Czutor Anett - ének
  Rajnai Judit - ének, hegedű
  
  Diszkográfia:
  Dundi Pocak (demo) - 1993
  MHH Demonstráció - 1994
  Elmúltak a Buta Zenék - 1995
  Béna - 1996
  Virágslágerek (maxi) - 1998
  Mi rendes emberek - 1999
  Szeretet, béke van - 2000
  Hátra arc (dugatlan) - 2001


Kulcsszavak:
  Nyers 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 kozakz 2002. január 13. 00:07  #5
Czutor Zoli a 90-es evek Nagy Feroja.

Dol belole a tomeny hulyeseg.
(lasd Pesti est Cafe unplugged cafe koncert, Paul Lennon, John Mccarthy etc)

A Babos Gyula - Jack Nicolson parhuzas se vot semmi ))))


 mogyoro 2002. január 07. 17:41  #4
Kb 2 eve egy haveromat dobtak ki a Radaybol, mikor kivedte egy lany uteset (PUF koncert - elso sor) Polo szakadt, s par utes is elcsattant. Azota nem voltam a Radayban.

Ezek szerint nem javult a hely.

 Mateka 2002. január 05. 23:39  #3
Látom nehezen indul a fórum.... gondoltam én is beleböfögök, mert nekem is a Nyers a kedvencem. Kicsit összeforrtunk velük még Szegeden, azóta ha csak tudunk járunk a koncertjeikre. Már csak attól feldobódom, ha tudom este koncertre megyek. Bár a legutóbbiból nem sok jutott... az elején kidobtak a Rádaisok:hogy miért, azt ők sem tudták megmondani... csak bámulták a homlokomrol csörgedező vér patakocskát... mondtam is nekik: Srácok, legalább nyitottátok volna ki az ajtót, mielőtt kihajítotok.

 kgabesz 2002. január 05. 23:09  #2
én imádom a Nyerset, szinte minden koncerten ott vagyok...Ha felhangzik a nézők közül az ütemes SZERVUSZTOK, akkor azok mi vagyunk )) leghutóbb is, mikor koncert felénél kirúgtak bennünket a köcsög kidobók a Rádai Klubból, a Zoli hiányolta a kiabálásunkat! Ja, ne nagyon menjetek Rádai Klubba koncertre, mert onnan még azért is kirúgnak, ha túl lassan táncolsz...

 GAbci 2001. június 17. 23:21  #1
Igazából első élményem Nyersről, hogy voltam haveroméknál, és megkérdeztem az éppen menő zneéről, hogy mijeza fos? Aztán voltam két koncerten, az 1G recordoson, meg előtte Zöldpardonban, és nagyon mexerettem őket, meg beszéltem a gitárosukkal, Andorral is.

 kapcsolódó linkek: 

Nyers

 kapcsolódó cikkek: 

Különleges klubkoncertre áll össze újra a Nyers

Belmondo akusztikus est a nagylemez megjelenése előtt a Kéményseprőkkel

Nyers: Ennyi koncertfelvétel válogatás

Márciusi Ifjak TehetségMutató Fesztivál

Nyers ReMix album
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Bemutatkozik a HCKRY (Hickory) zenekar
Animációs klipet készített a Red One House
Mínuszegy
CORVILLE
Skulld
Dawnstar
Vogon Ultramarines
Gutting Revue
The Immigrants
Art of Haven
Piglet´s Suicide
 kiemelt 
40 éves születésnapi turnén érkezik a Portnoy-jal kiegészült Dream Theater
  
A progresszív metal meghatározó zenekara, a Dream Theater 14 év után újra ikonikus felállásában működik: James LaBrie, John Myung, John Petrucci, Mike Portnoy és Jordan Rudess Budapesten november 1-én játszik a Papp László Budapest Sportarénában

Először látogat Magyarországra a City Morgue
Sting újra Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kötelező közhelyek    the gathering    emma stone    the social network    a világűr hangjai    ten years after    jaya the cat    heidevolk    justin sullivan    oliva    noa rock    the last felony    lich king    vidámpark    matt bellamy    ez basic    sights & sounds    harry potter    jackson browne    omega lithium    vallenfyre    hanna    samiam    Ø    chris pine  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!