hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. február 8. hétfő   16:58
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Stratovarius
2010. január 26, Petőfi Csarnok

  A Stratovarius már bőven túl van karrierje zenitjén. Talán a Visions-Destiny-Infinite korszak volt az, amikor a banda legelismertebb, leghíresebb nótái megszülettek, a későbbi lemezeknek már nem volt ennyire pozitív a megítélése, továbbá a banda körüli kavarásokat is már csak a röhej/szánalmas kombinációkkal lehetett leírni. A zenekar agyaként funkcionáló Timo Tolkki egyre zűrösebb nyilatkozatai után végül kihajította az egész bandát, és pontot tett a Stratovarius végére. Nem sokra rá az egykori tagok újra összeálltak, épp csak Tolkkit ”felejtették ki” a felállásból.
  Ilyen előzmények után kissé vegyes érzelmekkel indultam útnak a csúszós úton a Pecsába, nagyon hatásvadásznak éreztem ezt a formációt, nem tűnik őszintének ez az összeborulás. Az előzenekarokról sajnos lemaradtam, így hát csak a Stratovariusra koncentráltam. Különösebb csinnadratta nélkül, egy sima háttérvászon előtt lépett színpadra a banda, ami megerősítette a hakni-érzésemet.
  
  A Destiny-vel indítottak, majd pedig jött a legnagyobb slágernek számító Hunting High And Low, de valahogy még mindig nem voltam meghatva. A hangzás nem volt éppen rossz, de valahogy olyan sterilnek, élettelennek hatott, nem lehetett érezni azt a lüktetést, azt a hangulatot, ami egy ilyen power metal koncerten nélkülözhetetlen. A közönségtől sem voltam elájulva. Eleve kevesen voltak, a Pecsa lefüggönyözött 3/4 részét sem töltötték fel a jelenlévők (ami valahol érthető, hiszen metal koncertek terén hála az égnek elég sok jeles, olykor komoly költségvetésű eseményre számíthatunk az év folyamán. És bizony maga a Stratovarius csillaga sem áll már olyan magasan, mint régebben). Valamint a lelkesedés is hagyott maga után kívánni valót. Az első néhány sor még aktivizálta magát, de mindenki más csak bambán nézett ki a fejéből, még az olyan közönségkedvenc nóta, mint a Hunting High And Low sem hozta meg a kívánt hatást.
  
  A banda előadása ettől függetlenül korrektnek bizonyult, Timo Kotipelto a tőle megszokott profi módon kommandírozta a csapatot, énekteljesítménye viszont közel sem volt tökéletes, gyenge 4-es osztályzatot kaphatna maximum. Az új gitáros, Matias Kupiainen megfelelően teljesített, persze nem egy olyan virtuóz, mint Tolkki, de rajta látszott, hogy élvezi a Stratovarius tagságot. Jörg Michael és Lauri Porra is jókedvvel játszottak, előbbi sikertelenül próbálkozott néhányszor a dobverő feldobás-elkapás klasszikus trükkjével, utóbbi pedig élményszámba menő basszusmunkát végzett, még egy szólóblokk is helyet kapott a programban, ahol Lauri és Matias villoghattak egy kicsit. Talán Jens Johansson teljesítménye tetszett a mai estén a legjobban, élvezetes futamokat hallhattunk tőle, és ő valóban nagy beleéléssel bólogatott a billentyűk mögött.
  
  A programra nem lehetett kifejezett panasz, a csapat az életmű legjavát vette a listára, főleg a bevezetőben említett korszakra koncentrálva. Az új Polaris lemezről is becsempésztek néhány nótát, Timo Kotipelto nem felejtette el megemlíteni, hogy a borító hazánkfia, Havancsák Gyula műve. Ez rendes volt tőle. Amúgy a kommentárjaival nem volt semmi baj, a pár magyar nyelvű mondat mindig sikert arat, továbbá emlékezett a legutóbbi Pecsás fellépésükre is, amikor Jens Johansson valahogy felrobbantotta a klotyót (nem akarom tudni, hogyan történt, hehe...), és persze nem felejtette el ezt minduntalan Jens orra alá dörgölni.
  
  A Speed Of Light, Kiss Of Judas, Deep Unknown, Million Light Years Away, Winter Skies, Phoenix, Forever Is Today, Paradise, Eagleheart, Forever, S.O.S., Black Diamond számok hangzottak el még a koncerten, ezekkel szerintem mindenki elégedett lehetett. A Phoenix-nek különösen örültem, ez a gyors tempójú dal felrázta a közönséget. Talán még több ilyet kellett volna beválogatni (pl. az ugyancsak Infinite lemezes Millenium-ot), akkor talán a közönség is jobban felvillanyozódott volna. Az S.O.S. nóta élményszámba ment, ezt a számot a turnén Magyarországon vették elő először.
  Sajnos nem sikerült felejthetetlenre a Stratovarius 2010-es fellépése a Pecsában, pedig a 2005-ös Hammerfall-os buli és a 2003-as Symphony X / Thunderstone koncert is emlékezetes maradt a mai napig. Nem tudom, mi lesz a banda sorsa, biztosan bennük van még néhány album, de újabb aranykort (sajnos) nem várok már tőlük.


Kulcsszavak:
  stratovarius     tracedawn     winter&rsquo     s verge     verge 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Stratovarius

 kapcsolódó cikkek: 

A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban

Timo Tolkki-t (ex-Stratovarius) felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

Stratovarius és Sonata Arctica: közös turnén érkeznek a power metal titánok

Fear Factory, Stratovarius, Sonata Arctica, Deathstars, Poets Of The Fall, Annisokay, Beast In Black, Gloryhammer, Wind Rose, Thy Art Is Murder, Whitechapel, Fit For An Autopsy

Album megjelenés előtt a Stratovarius egy új dallal rukkolt elő
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
 kapcsolódó fotók: 

Stratovarius (FIN) - 2010. január 26. Petőfi Csarnok

Tracedawn (FIN) - 2010. január 26. Petőfi Csarnok

Winters Verge (CY) - 2010. január 26. Petőfi Csarnok

Winters Verge (CY) - 2010. január 26. Petőfi Csarnok

Converge (USA) - 2010. augusztus 9. Dürer
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 iced earth    sonata artica    fekete zaj    inevitable end    adam young    apey    michael cera    between the buried and me    periphery    u.d.o.    loch vostok    and so i watch you from afar    testament    symphorce    checkpoint charlie    sarke    dax flame    kiscsillag    gogol bordello    horibillies    war of ages    darkest era    billy corgan    velőrózsák    jon oliva’s pain  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!