hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2003. január 27. hétfő   14:14
nincsen hozzászólás

szerző: Dino
Én a kém – I Spy
Intercom

  Az amerikai filmstúdiók egyre gyakrabban használnak európai városokat filmjeik helyszínéül. Mindezt pedig elég gyakran úgy teszik, hogy az adott város egy egész más helyszínt alakít. Gondoljunk csak például a pár évvel ezelőtti Kémjátszmára (Spy Game), amelyben Kelet-Berlin szerepét játszotta fővárosunk. Végre azonban Budapest magára talált, és valóban Magyarország fővárosaként mutatják be egy filmben. Az előzetes és az akció-vígjáték megjelölés alapján úgy ültem be a vetítésre, hogy másfél óra móka és kacagás vár rám, ez azonban nem igazán teljesült.
  
  Alex Scott (Owen Wilson) egy kétbalkezes ügynök, akit munkahelyén ennek megfelelően kezelnek, így például felszerelésből se a legjobbat kapja (de azért megoldja, hogy egy-két komolyabb cucca is legyen :-). Legújabb küldetése egy ellopott szupertitkos láthatatlannak álcázható katonai repülőgép visszaszerzése, melyet egy fegyverkereskedő, Arnold Gundars (Malcolm McDowell) tulajdonított el, és egy budapesti profi boksz-mérkőzés idején szeretné továbbadni annak, aki a legtöbbet ajánlja érte. Így aztán Scottnak mindenekelőtt be kell jutnia Gundars főhadiszállására. Ehhez hívják segítségül a bokszmérkőzés amerikai versenyzőjét, az 56 veretlen meccset maga mögött tudó Kelly Robinsont (Eddie Murphy). Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, a kém és a bokszoló kezdetektől fogva utálja egymást, a helyzet azonban úgy hozza, hogy akarva-akaratlanul is megkedvelik egymást a film végére.
  
  A film gyakorlatilag egy régebbi amerikai TV-sorozat alapjaira épít, melyben a kémet Robert Culp játszotta, míg társát Bill Cosby, aki a sorozatban profi teniszezőként szerepelt. Néhány évvel ezelőtt Andy Vajna a film magyar származású producere gondolt arra, hogy ideje lenne felfrissíteni ezt a sorozatot, és egy mozifilmet készíteni belőle. A rendezésre a 28 nap és a Dr. Dolittle rendezőnőjét, Betty Thomast kérte fel. A terv egy akció-vígjáték elkészítése volt, mely a James Bond kémfilmekkel is felveszi a versenyt, és egyszerre meg is nevetteti a nézőket. A fő helyszínhez természetesen a producer javasolta Budapestet, amit aztán a rendező egy helyszínkereső-körút után maga is a legmegfelelőbbnek talált a filmhez.
  
  A színészek tulajdonképpen hozzák a formájukat. Eddie Murphy szinte folyamatosan nyomja a megszokott stílusú szövegét, Owen Wilson pedig jó partnere volt a szereposztásban. Egy minimális szerelmi szálat is belefűztek amúgy a sztoriba, melynek alanya a filmben kettősügynököt alakító, a Goldeneye című James Bond epizódban is látható Famke Janssen.
  
  Pár szót ejtenék még fővárosunk megjelenítéséről, illetve a film egyéb magyar vonatkozásairól. Főhőseink a Gellért hotelben szállnak meg, a jelenetek nagy része a Várban játszódik, míg az üldözés a Siklón, a Lánchídon és a pesti rakparton folyik. Kicsit de tényleg nem túl jelentősen megkavarták a helyszínek elhelyezkedését, ami figyelemre méltó, különösen, hogy láttam már egy olyan TV filmet, melyben a főhős a Várból lerohanva a Duna-parton felszáll a 2-es villamosra, elindul északi irányba, majd pár megálló múlva leszáll a Boráros téren (!) és felrohan az épülő Lágymányosi-hídra...
  
  Hazánkat persze a közismert sztereotípiákkal jellemzik: a gulyás, mint jellemző étel, vagy a cigány hegedűs a szálloda előtt. Az egyik jelenetben pedig kémünk miután a Gellért szálló recepciósánál hiába próbálnak Robinson emberei angol nyelven szállást foglalni (persze, miért is tudnának az egyik legelegánsabb budapesti szállodában idegen nyelven :-) kijelenti, hogy beszél magyarul, és egyedi akcentussal beleköszön a telefonba: szia, majd kb. a következő szavakkal kér nekik szállást: legolcsóbb szobát, köszönöm. (Cserébe egy emeletes ágyakkal felszerelt pinceszobát kapnak, ami bizonyára csak a kedvükért lett berendezve a szállodában.) Végül valószínűleg nem véletlenül került az egyik hazai kereskedelmi TV mikrofonja is a sajtótájékoztatót adó Kelly Robinson elé.
  
  Az Én a kém megtekintése után sajnos kissé csalódottan távoztam a moziteremből. Valahogy ennél többre számítottam. A film inkább volt akciófilm, mint vígjáték (talán nem véletlen, hogy nemhogy nem kísérte folyamatos nevetés, de inkább csak néhányszor volt hallható halk kuncogás), ráadásul tele van kiszámítható helyzetekkel és elcsépelt poénokkal. Azért a végére sikerült kicsit megcsavarni a történetet, váratlan fordulatokat eredményezve, de mindez nem sokat változtat az összképen: egy közepes filmet láttam a bemutatón.
  
  Rendezte: Betty Thomas
  Főszereplők: Eddie Murphy, Owen Wilson, Famke Janssen, Malcolm McDowell, Gary Cole, Phill Lewis
  Forgatókönyv: Marianne Wibberley, Cormac Wibberley, Jay Scherick, David Ronn
  Fényképzete: Oliver Wood
  Zene: Richard Gibbs



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Én a Kém hivatalos, magyar nyelvű honlapja

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 denzel washington    attila    lochnesz    reese witherspoon    brittney jones    superego    the killers    public image ltd.    újságíró    rhcp    kissi´ dynamite    dvd film    grieved    liam neeson    kaltenecker zsolt    angra    and so i watch you from afar    kraanium    the new roses    winters bane    wamp    the clash of the titans    john lennon    bryan adams    brutality will prevail  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!