hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2010. január 13. szerda   11:12
nincsen hozzászólás

szerző: Toki
A magyar fiatalok az önmegvalósításban hisznek...
...rossz szokásaik miatt mégis a környezetüket okolják

  Akár újévi fogadalom is lehetne a mértékletesség és az önkontroll gyakorlása, hiszen ezek hiányára, a túlzott befolyásolhatóságra és a felelősség áthárítására mutatott rá az a közelmúltban lezárult kutatássorozat, amely a magyar fiatalfelnőttek feszültségoldó szokásait, ezen belül az alkoholfogyasztás gyakoriságát és hátterét vizsgálta.
  
  A társadalmi normák szerint károsnak minősíthető tevékenységek sorába helyezve az alkoholfogyasztást, az alkohol rendszeres, túlzásba vitt fogyasztását a megkérdezettek túlnyomó többsége egészségkárosítónak vélte, ezzel szemben az alkalmi, kis mennyiségű alkoholfogyasztást a megkérdezettek fele (46%) egyáltalán nem tartotta károsnak.
  A vizsgálatban résztvevő fiatalfelnőttek alkoholfogyasztási szokásaik szempontjából három csoportba sorolhatók: 35% a legalább heti, 25% a havi rendszerességgel alkoholt fogyasztók aránya, a válaszadók mintegy 30%-a pedig ennél is ritkábban fogyaszt szeszesitalt. A közel 1500 fős mintán elvégzett online kutatás eredményeiből többek közt kiderült, hogy a válaszadók számára a mértékletesség határa az enyhén ittas állapot és a részegség között húzódik. A mértéktelenség határának ismeretében a válaszadók mintegy ötöde (18%) nyilatkozott úgy, hogy esetenként mértéktelenül fogyaszt alkoholt.
  A kutatás eredményei számos ellentmondásos motívumra, s rajtuk keresztül a felelősség áthárítására is rámutattak. Például tíz megkérdezettből kilencen azt állították, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás egyéni döntés eredménye, ezzel szemben a mértéktelenséget előidéző tényezők esetén a válaszadók saját példájukból kiindulva kiemelkedően magas (76%-os) arányban gondolták döntően, vagy legalábbis számottevően meghatározónak a társaság, vagy a buli hangulatát, míg a barátok ösztönző, bátorító magatartását 39%-uk tartotta számottevőnek. A mértéktelen alkoholfogyasztás okait általánosságban vizsgálva kiderült az is, hogy a válaszadók az önfegyelem, az önkontroll hiányát említik legnagyobb arányban (78%), és csak ezt követően jelennek meg a családi, párkapcsolati problémák, az anyagi gondok, a munkahelyi stressz, mint tipizált okok. A kérdésekre adott válaszokban megfigyelhető tehát egyfajta hárítási mechanizmus, ugyanis amikor a válaszadók saját magukról referáltak, külső tényezőkre helyezték a hangsúlyt, miközben az általános véleményük kinyilvánításakor egyértelműen előtérbe helyezték az önfegyelem és az önkontroll hiányát.
  A Heineken Hungária Zrt., az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA), az Est Média Group, valamint a Sziget Kft. összefogásával létrejött, az alkoholfogyasztás megítélésével, a mértékletesség és a mértéktelenség szembeállításával, illetve az egyéni felelősség kérdésével foglalkozó felmérés eredményei ugyanakkor pozitívnak tekinthető tendenciákra is rámutattak. A kultúrált és felelősségteljes alkoholfogyasztást hangsúlyozó aktivitásoknak is köszönhetően például a fiatalfelnőttek körében egyre markánsabban jelenik meg az a csoport, amely egyrészt a mértéktartó fogyasztást pártolja, másrészt nem hagyja figyelmen kívül a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásait.
  
  A témával foglalkozó szakemberek és a média munkáját segítendő szándékkal létrejött kutatássorozat részletes eredményei, illetve a Heineken Balaton Sound fesztiválon készített interjúk megtalálhatók a www.holahatar.hu oldalon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hol a határ?

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  anne hathaway    aws    negura bunget    crystal fighters    a pénz nem alszik    mano negra    ghostpoet    petrás jános    pankkk    bear grylls    tarja    red square scenario    budapest hardcore    super 8    gallows    fit for an autopsy    xerosun    indian    zakk wylde    helena bonham carter    kaltenbach    sziget 2010    jim toth    black anvil    a gyűrűk ura  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!