hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2010. január 12. kedd   13:13
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Danny Cavanagh és Anneke van Giersbergen akusztikus estje
2009. december 28., Budapest, Fővárosi Művelődési Ház

  A 2009-es esztendő záróakkordjaként egy nagyon kellemes koncertest került megrendezésre a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében. Az évente visszatérő Anathema gitáros Danny Cavanagh mellett most az elbűvölő ex-The Gathering énekesnő Anneke van Giersbergen is zenélt/énekelt nekünk, így egy nagyon különleges élménynek lehettünk részesei.
  
  A két muzsikus előadása előtt a Turbo nevű magyar zenekar melegítette be a közönséget. Az este szellemének megfelelően ők is akusztikus szettet prezentáltak a szépen megtelt színházterem közönségének. Az öttagú banda egy jó fél órában adta elő pszichedelikus hatásokkal felvértezett, régi időkre emlékeztető rock muzsikáját. A zenészek jól teljesítettek hangszereiken, és a legjobban Tanka Balázs énekes élt együtt a muzsikával, bár szerintem kicsit túljátszotta a szerepét. Tunyogi Péter emlékére a Lámpagyár című számot is előadták a P.Mobiltól, és kicsit fura volt hallani ezt a dalt ilyen akusztikus előadásban. Ettől eltekintve egy alapvetően jó koncertet adtak, kellően bemelegítették a közönséget az este fő produkciójára.
  
  Danny és Anneke előadása három szettre lett felosztva: először Danny zenélt szólóban, majd Anneke következett, és végül együtt is muzsikáltak. Ez egy elég hosszú estét eredményezett, amelynek a végére már picit mindenki megfáradt.
  
  Danny Cavanagh a zongoránál kezdte szettjét az Iron Maiden egyik örökbecsű dalával, a Wasted Years-el. Ezek után a mester úr szokásához híven főként Anathema számokat játszott zongorán és az elektroakusztikus gitárján. Volt Fragile Dreams, Lost Control, One Last Goodbye, Flying, Are You There?, no és a Big Love című Fleetwood Mac feldolgozás mellett a High Hopes című Pink Floyd dal is elhangzott. Danny a korábbi szólóestjein is tapasztalt magabiztossággal, remek előadói kvalitásokkal vezényelte le az előadását, és egy 45-50 perc után levonult a színpadról, hogy átadja a stafétabotot Anneke-nek.
  
  A bűbájos, vonzó és megigéző hangú holland hölgy szintén a zongoránál kezdte a programját. Anneke a Pure Air című lemezéről és a nemrég kiadott In Your Room című albumáról játszott. Ezen a két szólólemezén csupa szomorkás, szívszorító dalocska sorakozik, így be kell vallanom, hogy a szettje végére picit már kezdtem unatkozni. Persze az olyan dalok, mint a To Catch a Thief, a Wild Flowers, a Longest Day, a Wonder, a szívszorító The Power Of Love vagy a vidám hangulatú Hey Okay!, mind csodás pillanatokat okoztak. Valósággal beleborzongtam, amikor énekelt a hölgy: hihetetlen, milyen csodálatos, mennyei, és egyben erőteljes, tiszta hangja van Anneke-nek. Mindemellett egy tünemény is: megmosolyogtató volt, amikor minden dal után fürkészve tekintgetett a sötétbe burkolózó hallgatóságra. Több kedves megjegyzése is volt: például megkérdezte, hogy mit csináltunk a hétvégén, hogy telt a karácsonyunk. Azt is elmondta, hogy a tegnapi török koncerten mekkora nyüzsgés volt, most pedig meghitt csönd uralkodik az odafigyelő közönség részéről. Sugárzik a kislányos báj minden egyes megnyilvánulásából, Anneke egy jelenség. Ettől függetlenül kicsit úgy éreztem, néha elveszettnek tűnt a színpadon, és Danny sokkal magabiztosabban, jobban adta elő magát.
  
  Kis szünetet követően elérkezett a harmadik felvonás, amikor Danny és Anneke közösen álltak a színpadon. Ez a rész volt az este megkoronázása: kiegészítették egymást, együtt sokkal jobbak voltak, mint külön-külön. Bár azért akadtak technikai malőrök: a Teardrop című dalnál Danny többször is elrontotta a kezdést, majd végül az elektroakusztikus gitárja is megadta magát, és Anneke gitárján játszott tovább. Hallhattuk ezen részben is Anathema dalokat, például az A Natural Disaster című nótát. Két The Gathering dalt is eljátszottak: a Leaves című klasszikus mellett a You Learn About It-et is nagyon jó volt hallani. Bizonyos számoknál egy holland csóka besegített basszusgitáron, még teljesebbé téve a zenei élményt. Végül egy közös éneklést is sikerült kicsikarni a hallgatag közönségből: a Jolene című ősrégi Dolly Parton nóta refrénjét együtt zengtük a közvetlen és barátságos muzsikusokkal.
  
  Anneke többször is említette az este folyamán, hogy ez egy különleges nap. Nos, szerintem nem csak én éreztem ugyanígy, hogy ez valóban egy különleges, varázslatos este volt, amit még sokáig fogunk őrizni szívünkben és emlékezetünkben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Anneke van Giersbergen myspace oldala

Az Anathema myspace oldala

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hard            karácsony artúr    sigh    21 jump street     triptykon    james newton howard    susan tedeschi    stormwitch    another dawn comes    hrutka róbert    the dillinger escape plan    tony iommi    steve carrell    anselmo crew    those whom the gods detest    harrison ford    callisto    thornwill    lies    anna karenina    sziget 2011    sienna miller    maneskin    jambalaya  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!