hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. december 28. hétfő   15:13
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Entombed, Merauder, Devious, Locust On The Saddle, Nadir
2009. december 15., Budapest, Dürer kert

  A 2009-es esztendőt egy kellemes rendezvénnyel zárhatták a metal zenére fogékony hallgatóság azon tagjai, akik december 15-én a Dürer kertbe látogattak. Ezen a jeles napon ugyanis a svéd death metal egyik alapbandájának számító Entombed mellett a tufa metalcore-ban utazó Merauder, a thrash/death metalt játszó holland Devious, valamint magyar részről a stoneres muzsikát játszó Locust On The Saddle és a hazai death/doom helytartó Nadir is tiszteletét tette. A remeknek ígérkező szórakozást egyedül az eredetileg a nagyterembe beharangozott, majd végül a kisterembe kényszerült helyszín árnyékolta be. Bár mint utóbb kiderült, az izzadtságtól csatakos, felhőtlen buli hangulathoz ezen adottság is nagymértékben hozzájárult.
  
  Az estét a Nadir tagságának zord muzsikája vezette fel. Tauszik Viktorék a magyar szintér egyik leghitelesebb alakulatát képviselik, depresszív death/doom zenéjük kíméletlen fagyossággal kúszik végig az ember gerincén. Norbi és Hugó fogós, néhol sludge-os riffjei kerek, kiforrott számokban fogalmazódnak meg, és a társadalom kritikus dalszövegek értelmes mondanivalóval ajándékozzák meg az odafigyelő hallgatókat. Sajnos az elhúzódó hangolás miatt nem volt sok idejük a srácoknak, így egy jó 20-25 percben tudták csak prezentálni dalaikat ezen az estén. Legközelebb biztosan egy hosszabb programmal hallhatjuk őket, no és 2010 tavaszán érkezik az új lemez is.
  
  A southern metalt játszó, szintén hazai Locust On The Saddle zenei irányvonala eléggé eltért az este marcona muzikális irányvonalától, de talán éppen ezért üdítően frissítő volt hallgatni a tökös southern/stoner dalokat. Ők is elég rövid műsoridőt kaptak, talán 4-5 számot játszottak. Azonban ezen rövid idő alatt energikusan, a kis színpadot bemozogva, fülig érő szájjal tolták a feelinges nótákat. Az új felállás (új énekes, új gitáros, új basszer) bizonyított, teljes odaadással zúzták a srácok a zsíros riffekre épülő muzsikát, így hamar elreppent az idő.
  
  Érkezett az este első külföldi zenekara, az öttagú holland Devious. Hollandus barátaink 2000-ben alakultak, és harmadik lemezüket 2009 őszén adták ki Vision címmel. A rendelkezésükre álló bő fél órában korrekt hangzással prezentálták többnyire középtempós death/thrash szerzeményeiket. Arnold nevű, masszív felépítésű frontemberük szuggesztíven prezentálta a gyilkos nótákat, és a többi zenész is megbízhatóan teljesített a hangszerén. Azonban összességében számomra elég szürke, semmitmondó volt a produkciójuk, többnyire ásításra ingerlő témákkal, így nem sikerült megnyerniük maguknak. Persze ettől még nem mondanám rossznak őket, de nekem a két magyar előzenekar sokkal jobban tetszett.
  
  Az amerikai Merauder egy nagy múlttal rendelkező hardcore/metalcore zenekar. A New York-i tough guy srácok a bandát még 1990-ben alapították, és 1995-ben az NYHC szintér egyik legjelentősebb zenekarával, a Biohazard-al is turnéztak. Nem adtak ki sűrűn lemezeket, az idén megjelent God Is I című alkotás csak a negyedik albumuk. A mostani koncerten ezen új albumra, és az 1996-os Master Killer című debütlemezre feküdtek rá. Az agyonvarrt srácok egy izmos, feszes, energikus koncertet adtak 30 percben, a vaskos riffek (és az első sorokban karatézó fiatalemberek) valósággal leszakították a közönség arcát. Ezekről a keményfiúkról tényleg elhiszem, hogy Brooklyn utcáin jól leápolnak bárkit, aki ferde szemmel mer nézni rájuk. A koncert közben nekivetkőző Jorge énekes többször felhívta a figyelmet (jó hardcore frontembernek megfelelően) az összetartás és a nagyzoló sztárként viselkedők pofán vágásának fontosságára. Széles mosollyal headbangeltem az olyan dalokra, mint a Master Killer, a Life Is Pain vagy a Downfall Of Christ málházós riffjei, csak azt sajnáltam, hogy az általam ronggyá hallgatott 1999-es Five Deadly Venoms-ról egy nóta sem hangzott el.
  
  A Dürer kert kisterme már a Merauder alatt is kezdett zsúfolttá válni, de az érdeklődés és a fülledt hangulat az Entombed előadásán hágott a tetőfokára. Aki nem ismeri a svéd death metal definitív ikonjait, akik még 1987-ben Nihilist néven kezdték meg áldásos tevékenységüket, és 1990-ben a Left Hand Path című albummal ajándékozták meg a metalvilágot, az sürgősen ássa bele magát a munkásságukba. A svéd mesterek, élükön a zenéjük tufa, zsíros rock n roll mivoltát hűen tükröző L.G. Petrov énekessel, egy zseniális 75 percet vezettek elő. Az izzadtságtól túlfűtött, levegőtlen teremben az első perctől kezdve érvényesült a nagybetűs hangulat, a színpadon örömzenélő muzsikusoktól és az első sorokban birkózó rajongóktól kezdve a hátrébb headbangelő hallgatóságig. A remekül eltalált, koszos hangzással tálalt, örökérvényű Entombed dalok a legautentikusabb mivoltukban csendültek fel a teremben. Petrov mester amellett, hogy egy igazi lepattant figura, akit az utcán egy borzas hajléktalannak nézne az ember, a tökéletes frontember egy death n roll bandába. A csatakos fazon remekül vezényelte le a bulit, és zenésztársai is széles mosollyal, magabiztosan kezelték hangszereiket. A félvér Alex Hellid remek gitáros, lazán pengette el a fogós és egyben brutális gitártémákat, valamint Nico Elgstrand basszer és Olle Dahlstedt dobos szintén dicséretre méltóan muzsikáltak. Amióta kiszállt Uffe Cederlund gitáros, az Entombed fellépéseinél néha hiányoltam a második gitárt, de ezen a koncerten ez sem hiányzott, így volt csont nélküli a produkció. Az eljátszott számokat tekintve is jól válogattak: az első három lemezről hangzott el a legtöbb dal. Természetesen a legutóbbi, 2007-es Serpent Saints The Ten Amendments című albumot sem hanyagolták és az 1997-es DCLXVI: To Ride Shoot Straight And Speak The Truth-ról is előkerült egy nóta. De semmi sem überelheti a death n roll klasszikus Wolverine Blues, a láncfűrészes death metal alapmű Left Hand Path és a szintén death metalban fogant Clandestine dalait. Össznépi vigalom alakult ki az olyan szerzeményekre, mint a Demon, az Eyemaster, az Out Of Hand, a Wolverine Blues, a Stranger Aeons, a Sinners Bleed, a Supposed To Rot, a Revel In Flesh, és az egyik legjobb daluknak számító Left Hand Path. Ez a koncert maximális teljesítmény volt, melyre a zenészek és a közönség egyaránt büszke lehet.
  
  Izzadtságtól csatakosan, friss levegőért áhítozva távozhattunk a Dürer kert kisterméből, de a fontosabb, hogy egy pozitív, maradandó élményt raktároztunk el magunkban. Az Entombed továbbra is a death n roll koronázatlan királya, no és a Merauder, a Devious valamint a két magyar banda is hozzájárult az este sikeréhez. Sok ilyen színvonalas aprítást 2010-re!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Entombed myspace oldala

A Merauder myspace oldala

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bill clinton    depp    abracadabra    zoolander 2    venom inc    paul giamatti    dead end    fassang lászló    sziget    vanderbuyst    warrel dane    fleshless    harrison ford    poison    new model army    vágtázó csodaszarvas    mission impossible    eric martin    duende    simon roman - ének    year of the goat    kistehén    heights    angelina jolie    deák bárdos  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!