hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. december 17. csütörtök   13:59
nincsen hozzászólás

szerző: Utazó
Nils Petter Molvaer
2009. november 20. Millenáris

  Nem mindennapi muzsikus trió járt a Millenárison, Oslóból. Kortárs kísérletező jazzmuzsikus Nils Petter Molvaer vezetett be minket a pszichoanalitikus művészetébe. Nils Petter Molvaer muzsikus kiválóan alkalmazta a computer adta igen szélesen értelmezhető spektrumú tághatárokat. Nem csak, hogy kihasználta, hanem szerves részévé tette szerzeményeivel. Szinte a szimbiózisban éltek a mikrobitek 1/0-k az akusztikus hangszerekkel, a hallott rengeteg kevert effektek és a diszkrét vetített háttérrel.
  
  Kiváló zenei találkozások a trombita (Nils Petter Molvaer), gitár (Stian Westerhus) és komplex dob/ ütős (Audun Kleive) triójuk magma mélységből feltörő elektronikus basszusok és ezerféle effektusok. Remek lebegő utazós hangulatot keltett néhol groove, néhol drum n bass, néhol ambient, néhol house, néhol break műfaji társaikkal operált, valamint a hallott ezerféle effektusok - zajok mind előadásának részét képezték. Nils Petter és társai remek atmoszférát teremtettek itt a Millenárison. Túllépett a hagyományos értelembe vett zenei konvenciókon. Nem szokványos meditatív mélységből táplálkozó előre mutató pszichedelikus utazás részesei voltunk. Itt a gitár zajok, hangok és nem hagyományos értelemben értelmezett akkordok, hegedűvonók és gátlástalanul felhasznált, és a produkcióba beépített vezetékföldelési zajok is korrektül helyet kaptak és mintegy részeseivé váltak miközben az ambient és groove ütemek katonás rendben uralták a produkció nagy részét.
  
  Nils Petter várakozáson felüli izgalmas koncertet adott a Millenárison. Zenei kísérletezései mellett, trombitájából a legjobb hangulatokat hozta ki. Átgondolt meditatív mélységek mellett a zakatoló, lüktetető a groove alapokkal is alaposan megkeverte a produkcióját. Remekül használta fel a rendelkezésre álló Apple notebookját és a hozzárendelt egyéb kütyüket. Előadásának öncéluságának jelét sem mutatta. Semmi felesleges mozdulat, melléfogás, hang nem volt tapasztalható. Minimál és belassult mozgások viszont annál több. Remek atmoszférát teremtett a végig vetített háttérrel, a rávetülő sejtelmes fényekkel, csíkokkal, foltokkal, amelyek mind kiemelték a produkciója hangulatát. Nils Petter tényleg megkomponálta produkcióját.
  
  Ezt erősítette a felhasznált és szerzeményeiben meghatározó helyet kapott effekthegyek. Valamint előadását erősítő két muzsikus lélek is Stian Westerhus- gitáros attraktív művész és Audun Kleive ütős. Végülis Stian Westerhus több mint egyszerű gitárnyűvő. Számtalan project tagja ( Monolithic, Puma, Bladed, Jaga Jazzist, Isungset / Westerhus, Crimetime Orchestra), jelenleg az egyik legkeményebben dolgozó norvég fiatal muzsikus, aki rengeteg energiát tesz és hoz ki hangszeréből nagyon kreatív. Nils Petter másik kísérője Kristoffer Kleive orgonaművész egyik fia Audun Kleive, aki nem kevéssé keresett, mint gitáros társa. Számtalan nem csak hazájában ismert muzsikussal dolgozott együtt (Terje Rypdal, Jon Balke, Charles Lloyd, Marilyn Mazur, Bugge Wesseltoft, Kleive Frode Alnaes, Circulasione Totale Orchestra, Bugge Wesseltoft, Jon Eberson Trio stb.). És legvégül Nils Petter Molvaer, aki sorra ontja magából az albumait ( Hamada 2009, re-vision 2008, ER 2005, Remakes 2005, Streamer 2004, np3 2002, Recoloured 2001, Solid Ether 2001, Khmer 1998). Nils egyben zenész, producer (film, színház és tv) zeneszerző egyszóval kreatív alkotó ember, aki számtalan nálunk is ismert alkotóval együtt pörgött. A Trondheim Konzervatóriumi évei alatt sikerült kifejleszteni a jelenlegi stílusát, és maximumra fejleszteni a pop, rock, funk és a jazz vegyítését a legújabb korok muzsikáival. Számtalan kiváló alkotóval ( Funkstörung, Bill Laswell, Jason Swinscoe / Cinematic Orchestra, Bugge Wesseltoft Matthew Herbert, Bill Laswell és Martin Kollerstb.) dolgozott együtt.
  
  Az előadás komplexitását erősítette és fokozta kísérletező játéka, melyet egyáltalán nem lehet szokványosnak tekinteni, talán csak a partyzó drogos közegben. Az általa megszólaltatott hangok és zajok még ha disszonánsnak is tűntek, a produkció hallgatása közben mégis kiteljesedett és Nils játékát erősítette. Természetesen nem lehetett csak az Ő játékára koncentrálni, mert így együtt-e hármas által vált teljes értékűvé a produkció.
  
  A Millenáris ez alkalommal is egy különleges előadó meghívásával gazdagította székesfővárosunk jelenlévő lakosságát. Nem mintha, ezen novemberben nem kényeztettek volna el többszörösen el bennünket. Tényleg nem bánta meg az aki ezen az estén ellátogatott a Millenárisba, mert Nis Petter által interpretált erős elektronikus alapokkal kombinált kompromisszum mentes kiforrott kísérletező muzsikus pont úgy hatott, mint földije Jan Garbarek művészete. Igaz Garbarek nem fordult ennyire az elektronika irányába! Ő megtartotta az alapokat és az akusztikusok iránti vágyát.


Kulcsszavak:
  nils petter molvaer     stian westerhus     audun kleive 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Nils Petter Molvaer

 kapcsolódó cikkek: 

Inspiration from Above III - Stian Westerhus (NO) - Trixie Whitley (BE / USA)

Világsztárok a Millenárison - Nils Petter Molvaer (N)

Nils Petter Molvaer és Zbigniew Namyslowski az Intro fesztiválon

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vortex    rakamaz    borlai gergő    corrections house    lóci    krízis    helia    mission: impossible    falcongate    odin    takács tamás band    dark funeral    millennium-trilógia    gyalázat    distorted impalement    circle of witches    kispál attila    lóripop    nin    the nick rivers    keith caputo    fészer    christine taylor    kiss of the dolls    ghost iris  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!