hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. december 7. hétfő   15:47
nincsen hozzászólás

szerző: Barna
Isis, Transitional
2009. november 15., Budapest, Diesel Club

  A novemberi hónap egy igazi csemegét tartogatott a post metal címkével ellátott muzsikát kedvelő közönség számára. Nem kisebb név, mint a műfaj egyik zászlóshajójaként tisztelt Isis tagsága lépett a Diesel klub színpadára. Az Isis egyszer már járt nálunk, még 2003-ban a gödöllői Trafóban adtak egy varázslatos koncertet. Azon a fellépésen nem voltam jelen, így előzetes emlékek nélkül, de annál nagyobb várakozásokkal tekintettem a muzsikus mesterek mostani előadása elé.
  
  A fő produkció előtt a kéttagú brit Transitional melegítette be az igényes, cizellált zenére kiéhezett hallgatóságot. A basszer és a gitáros/énekes úriemberek sejtelmes, sötét megvilágításban prezentálták pszichedelikus, post rock-ban gyökeredző muzsikájukat. A dob és az egyéb effektek laptopról szóltak, és a többnyire instrumentális, lassú, utaztatós tételeket kellemes volt hallgatni, de egy háttérvetítéssel a vizuális és hangulati oldalt tovább lehetett volna erősíteni. Ettől függetlenül átjött a zene hangulata, és mindenki elmerenghetett/magába mélyedhetett a fél órás fellépés alatt.
  
  A Transitional utolsó taktusaival (és talán azelőtt is) már mindenki az 1997-ben alakult Isis színpadra lépését várta. Lélegzetvisszafojtva gyűlt a tömeg a színpad elé, hogy aztán tátott szájjal, átszellemülve kövesse végig a koncert 80 percét. Olyan elementáris erejű, szívet és lelket megmozgató impulzusok hatottak a jelen lévőkre, hogy valósággal elvesztünk a közvetített emóciók tengerében. A banda mindegyik tagjából, és az általuk életre keltett zenéből egyszerre sugárzott, vibrált az odaadás, az életerő, a fájdalom, a beletörődés és a lázadás. A konstansan hibátlan minőségben prezentált 9 dal az év egyik legmegmozgatóbb koncertélményét adta, melyben a muzsikával együtt lélegző közönségnek és a zenészeknek egyaránt fontos szerepe volt. Aaron Turner gitáros/énekes olyan magabiztosan, szuggesztíven prezentálta a dalokat, hogy elég volt egy pillantást vetni rá, és egyből átragadt ránk a szenvedélye. Természetesen a többiek is teljesen átadták magukat az érzelemgazdag, művészi és mégis mindenki által befogadható zenének: Michael Gallagher gitáros és Jeff Caxide basszer folyamatos hajlongással és fejrázással merültek az eksztázisba. Bryant Clifford Meyer pedig felváltva nyúlt a szintihez, énekelt néhány sort, és pengette a gitárját. Ne feledkezzünk meg Aaron Harris dobosról sem, aki magabiztosan, izmosan ütötte a dobtémákat. A csodát megélt közönség pedig számok közbeni tapssal és minden mikrosejtjével összpontosító figyelemmel hálálta meg a zseniális produkciót. Pár hangzásbeli hiba (a dobok túl hangosak voltak, és kicsit kásás volt az összkép) ugyan némelyest rontotta az összképet, de ez eltörpült az erények mellett. A számlistát tekintve kicsit bosszankodtam, mivel a turnén játszott két koncertprogramból pont azt kaptuk, amiből hiányzott az általam nagyon szeretett Backlit és Altered Course, továbbá sajnos a máshol játszott Carry-t sem vették elő nálunk. Cserébe megkaptuk a Wills Dissolve-ot és Celestial (The Tower)-t. Egyébként a program nagyon nagy részét a Wavering Radiant című új lemez tette ki: elhangzott róla a Hall Of The Dead, a Hand Of The Host, a 20 Minutes / 40 Years, a Ghost Key és a Threshold Of Transformation. A már említett Panopticon lemezes és Celestial albumos tételek mellett még a 2006-os In The Absence Of Truth albumot idézték meg a Dulcinea és a Holy Tears számok képében. Tehát a szerintem nem túl jól összeválogatott setlisttől és a nem teljesen tökéletes hangzástól eltekintve egy hibátlan esszenciát kaptunk az Isis és a post metalnak nevezett stílus zenéjéből.
  
  Egy lelket és érzelmeket felszabadító estének lehetett részese, aki jelen volt az Isis koncertjén. Igazából nem kaptunk se többet, se kevesebbet, mint amit ezektől a zseniális zenészektől elvártunk. Egy közel tökéletes koncertélményt, amelyet remélhetőleg minél hamarabb újra átélhetünk, akár egy hazai, akár egy külföldi színpad előtt állva.


Kulcsszavak:
  isis     transitional     concerto     diesel 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Az Isis myspace oldala

A Transitional myspace oldala

 kapcsolódó előadók: 

Isis

 kapcsolódó cikkek: 

Monumentális koncertsorozat Balázs Jánossal és a Concerto Budapesttel

A Megadeth + Therion koncerteket hoz a Concerto Music

„Beteljesedő sorsok”- Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye Kecskeméten

Balázs János és a Concerto Budapest hangversenye „Hommage à Cziffra”

Évadot hirdet a Concerto Budapest
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

ISIS (USA) - 2009. november 15. Diesel klub
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nemesis    motorjesus    doherty    katzenjammer    gio geraca    bolondos dallamok    cult of luna    arkona    ticketportal    flash    sunday fury    yngwie malmsteen    kreator    tesseract    mc verse    wanderlust    lillian axe    ad astra    devil sold his soul    apocalyptica    romanticbiodark    zord    erik sumo    szabó éva eszter     j.j. abrams  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!