hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. november 12. csütörtök   10:36
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
The Spirit of Pink Floyd Show
2009. szeptember 28. Papp László Budapest Sportaréna

  A tribute zenekarokkal valahogy úgy vagyok, mint a light kólával: lehet, hogy jó, de mégsem olyan, mint az eredeti, akkor meg minek?! Ezt a rossz beidegződésemet szerettem volna levetkőzni, amikor megjelentek a The Spirit of Pink Floyd Show-ra invitáló plakátok, és megpróbáltam kideríteni, érdemes-e esélyt adni ennek a produkciónak. Őszintén mondom, csábíthatnak engem világraszóló látvánnyal, fények játékával, nekem a zene a lényeg, ha lézershow-ra vágyom, hát meglátogatom a jó öreg Planetáriumot. Kíváncsian keresgéltem az élő fellépések videói között, de vagy a hangzás volt szörnyű, vagy olyan távolságból készültek a felvételek, hogy akár Balázs Pali is játszhatott volna azokon. Aztán mégis úgy döntöttem, egye fene, lássuk, mit tudhat egy olyan banda, akiket még Roger Waters és David Gilmour is vállon veregetett. Persze az is közrejátszott, hogy sosem volt olyan szerencsém, hogy a Pink Floydot élőben lássam, gondoltam hát, ne csak az otthoni CD-immel idézzem meg a világ egyik legnagyobb zenekarának szellemét. Mert bizony ez már csak emlék, hisz 2008-ban eltávozott közülünk Richard Wright, s ezzel megszűnt a remény, hogy a 2005-ös Live 8 koncert után valaha a deszkákra lépjenek hőseink.
  
  Volt azért még egy dolog, ami szöget ütött a fejembe, miszerint a gazdasági válság kellős közepén, itt Magyarországon, vajon mennyi ember gyűlik majd össze az Arénában? A koncert napján aztán választ is kaptam fent felvetett kérdésemre, hiszen a stadionba lépve nem várt kép fogadott: egyrészről diszkréten megfelezett tánctér, másrészről végtelen széksorok a tombolda helyén; nehezen tudtam elképzelni, hogy a Floyd-révület a kényelmes párnázott üléseken is elér majd. A megjelent hallgatóság átlagéletkora erősen az ötvenhez közelített, bár a hátam mögött egy hatéves forma fiúcska várta vigyorogva a kezdést. Hiába, nem lehet elég korán kezdeni!
  
  Aztán negyed kilenc körül elsötétült a terem, és felcsendültek a One Of These Days dallamai, és nekem egyből fülig szaladt a szám, hiszen a hangzás tökéletes volt. Minden egyes hangszert külön-külön lehetett hallani, és én abban a mennyei pillanatban csak arra tudtam gondolni, bárcsak minden koncert ilyen gyönyörűen és tisztán szólna. A látványvilág is tisztelgésnek tetszett, hiszen a színpad hátuljában egy roppant méretű kör alakú kivetítő feszült, a Pink Floyd fellépéseit idézve meg. Órák ketyegése jelezte nekünk, bizony a Time, a The Dark Side Of The Moon dala következik, és ezzel együtt kezdetét vette a kivetítő műsora, időmérők villóztak, mutatók jártak körbe-körbe. Az énekes Andy Gibson hangja eleinte kicsit furcsának hatott, leginkább musical-vonalon tudnám elképzelni, de szakmailag nem lehetett belekötni, kiművelt, kellemes férfihang az övé. És ha már a zenészeknél tartunk, meg kell említeni a két vokalista hölgyet, és a skót szoknyába öltözött ütős srácot, aki alkalomadtán szaxofonszólóival bűvölte a közönséget. A gitárosként és énekesként is nagyot alakító Stella Fairhead hangi adottságain pedig már nem is csodálkoztam, meggyőződésem, hogy mély, karcosan karakteres hangjával akár szólókarriere is sikeres lehetne.
  
  A Pigs-nél az óriási malaclufi elmaradt ugyan, de kaptunk egy kivetítőnyi 3D-s disznót cserébe. A Learning To Fly gyönyörű dallamával akár szárnyra is kellhettünk volna, de valahogy csak nem sikerült a földről elrugaszkodnia a zenészek keltette érzésnek. Az Echoes 23 perces maratonjából csak ízelítőt kaptunk, így nem tudtunk teljesen megmerítkezni eme zseniális dallamfolyamban, melyet rendhagyó módon a két vokalista énekelt végig. És sorjáztak a megaslágerek, hiszen a Money és Hey You méltán sorolhatók be a zenetörténet maradandó darabjai közé. Az utóbbi hátborzongatóan szépséges hangulatával nekem a koncert egyik csúcspontját jelentette, lehunyt szemmel merültem el benne. A Run Like Hell ütemeire aztán a közönség nagy része kérés nélkül ritmusos tapsba kezdett, és élvezettel hallgatta, ahogyan Andy Gibson és Stella Fairhead énekelve felelget egymásnak. Persze nem maradhatott ki a Shine On Your Crazy Diamond Part One sem, mely tisztelgés Syd Barrett előtt, aki a hatvanas évek végéig énekelt és gitározott a Pink Floydban. Az Astronomy Domine és a Not Now John is kissé szokatlan előadásban hangzott el, bátran nyúltak az eredeti dalokhoz, egyes részeket jobban kiemelve és hangsúlyozva.
  
  Persze a Wish You Were Here-nek is eljött az ideje, erről a gyöngyszemről nincs is mit mondani, szerencsére Andy kiválóan oldotta meg a feladatot, elvégre nem kis felelősség ezt a dalt élőben ezreknek előadni. Az Another Brick In The Wall második része pedig az a nóta, amely olyannyira közismert, hogy ha csak egyetlen Floyd-számot kellene megnevezni, minden második ember kapásból vágná rá. Itt jött el az a pillanat, amikor mindannyian felálltunk a székünkből, és vastaps közepette énekeltük végig, tisztelettel, magunkból nem kikelve, nem, ez nem az a koncert, ahol üvöltve visszhangozzuk a sorokat.
  
  A zenekar bemutatása után pedig mi mással is búcsúzhattak volna, mint a Comfortably Numb-bal, ez a drámai klasszikus zárta le a ragyogó estét. Mert amit itt láttunk, az a végtelen profizmus és zenei alázat megtestesülése volt, ha magához a Pink Floydhoz nem is volt szerencsénk, de annak tökéletes klónja bizony elvarázsolt bennünket. Igen, olykor a light kóla is jól tud esni!


Kulcsszavak:
  spirit of pink floyd show 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

The Spirit of Pink Floyd Show a Papp László Sportarénában

 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
 kapcsolódó fotók: 

Spirit of Pink Floyd Show (GB) - 2009. szeptember 28. Papp László Aréna
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 a titánok harca    psycroptic    aeverium    mastodon    apey and the pea    obey the brave    pixelhősök    jack black    vicious rumors    paddy and the rats    ghost protocol    iron maidens    bankrupt    david fincher    the hellfreaks    henry homesweet    alterdistrict    sunday fury    markus schrodt    killed with hate    steelwing    hemlock    atticus ross    hó márton    the dark knight rises  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!