hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. november 6. péntek   11:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Blurt (UK), Barbaro az A38-on
2009. november 16., 20:00. A38 - Budapest

  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft.
  
  Az angolszász dzsessz-punk legfontosabb képviselője, a Blurt két éve már „visszavonult” a fellépésektől, erre utalt az akkori turné elnevezése (The Last Last Tour) is. Persze a karizmatikus énekes-szaxofonosnak, Ted Miltonnak nem kell különösebb ürügy, hogy korábbi elhatározását megmásítva ismét színpadra álljon: íme, az „utolsó utáni turné” folytatása, az „utolsó utáni turné második része: The Last Last Tour Volume Two. Különösnek ható, de izgalmasnak ígérkező párosításként a Blurt ezúttal a magyar folk-rock kiemelkedő klasszikusával, a Barbaróval osztja meg az A38 Hajó színpadát.
  
  A Blurt, a majd harminc esztendővel ezelőtt, New Yorkban fogant - többek között Captain Beefheart, Arto Lindsay, vagy Lydia Lunch nevével fémjelzett - no-wave stílus európai úttörője, amelynek tagjai első kislemezük (My Mother Was a Friend of the Enemy of the People) óta számtalan hanghordozón terjesztették az avant-garde, a dzsessz, a rock és persze a punk elemeit vegyítő muzsikájukat, nem egyszer játszottak már kis hazánkban is.
  
  Az eredeti felállásból mára már csak a zenekarvezető szaxofonista, Ted Milton játszik a Blurtben, miután a gitáros Pete Creese 1984-ben, a dobos báty, Jake Milton pedig két évvel később adta át helyét az utódoknak. A tagcserék igazából persze nem vetették vissza a zenekart, hiszen az érkezők sosem voltak tehetségtelenebbek, vagy éppen kevésbé kísérletező kedvűek, mint a korábbi tagok, ráadásul Ted Milton folyamatos jelenléte is biztosíték a változó tartalom melletti állandó minőségre.
  
  A korábbi bábjátékos, aki a mai napig számos performance-ban és színházi produkcióban vesz részt, jellegzetes, a hagyományostól elrugaszkodó szaxofonjátékával, az éneklés fogalmát meglehetősen szabadon értelmező előadói stílusával és dadaista szövegeivel páratlanul emblematikus figura.
  
  Trió tagjai:
  
  Ted Milton: ének, szaxofon
  Steve Eagles: gitár
  Bob Leith: dob
  
  Lemezek:
  
  In Berlin, 1981
  Blurt, 1982
  Bullets for You, 1984
  Friday the 12th, 1985
  Poppycock, 1986
  Smoke Time, 1987
  The Body That They Built, 1988
  The Body Live, 1989
  The Kenny Rogers Greatest Hit, 1989
  Pagan Strings, 1992
  Magic Moments, 1994
  Celebrating the Bespoke, 1999
  
  A nyolcvanas-kilencvenes évek legendás etnorock-zenekara, a Barbaro feltámadása valóságos csoda. Bár az egykori alaptag, Jorgosz elhagyta az együttest, 2005 tavaszán Cziránku Sándor (gitár), a zenekarvezető Herpai Sándor (dob) és Zsoldos Tamás (basszusgitár) az énekes-gitáros Both Miklóssal kiegészülve újjáalakította a Barbarót. Balkáni népzene és hardrock, kristálytiszta ének és katartikus szólók a Barbaro mit sem vesztett frissességéből és átütő erejéből.
  
  A Barbaro gyökerei a hetvenes évekbe nyúlnak vissza, amikor Tzotzoglu Jorgosz és a hegedűs Szabó András megalakították a Gépfolklór együttest. Jóval később csatlakozott hozzájuk Cziránku Sándor gitáros, és a nyolcvanas évek közepén megjelent Barbaro című zeneanyag már előrevetítette a későbbi etno-rock áttörést. Szabó kiválásával a Gépfolklór megszűnt Jorgosz és Herpai Sándor létrehozta a Barbarót. Az 1990-ben megjelent első Barbaro-lemez igazi revelációnak számított: feszes ritmusokra és virtuóz gitártechnikára épülő „modernizált” népdalformák, balkáni elemek, csujogatók kavarognak e lendületes anyagban. Ám bármily népszerű fesztiválkedvenc is volt a Barbaro, akármilyen kultusz-sztátuszba is került, a zenészeknek csupán egy második lemezre tellett erejéből. A kompromisszumokat nem ismerő zenészi magatartás arra vezetett, hogy a Barbaro lassan megszűnt létezni.
  
  Az „új” Barbaróban Jorgosz helyett Cziránku Sándor tanítványa, a Naprából, Kárpát Möbiuszból és a VHK-ból ismert Both Miklós énekel. A fiatal generáció egyik legnagyobb formátumú frontembere gyorsan felnőtt a nagy elődökhöz: elsöprő energiák, intelligencia, öszetéveszthetetlen orgánum - Both Miklós személyében nagyszerű énekes-gitárosra lelt a Barbaro.
  
  Zenekar felállása:
  Herpai Sándor: dob
  Cziránku Sándor: gitár
  Both Miklós: ének, gitár
  Zsoldos Tamás: basszusgitár
  
  Lemezek:
  Barbaro I., 1990
  Barbaro II., 1994
  Barbaro III., 2007



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bikelinefest    dave lombardo    aetrigan    palov & mishkin    nervecell        pfa    neokhrome    heights    the dead daisies    wanderlust    the last charge    motörhead    the horrors    men in the box    deranged    tatum    mitch tucker    rio    daniel radcliffe    crazy town    bleeding through    sahg    danny cavanagh    magma rise  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!