hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. október 1. csütörtök   12:48
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
VII. Stagediving fesztivál
Dalriada, Watch My Dying, Cadaveres, 1KillEmbrace, Nasmith 2009. szeptember 19, Diesel Klub

  A Stagediving fesztivál hagyományosan a Watch My Dying-ról szól, bár állandó vendégként a Cadaveres nevével is összeforrt a rendezvény. Most 2009-ben, az eddigiekhez méltóan ismét bivalyerős fellépőlistát sikerült összeállítani, a WMD és a Cadaveres mellett fellépett a folk metal stílusban a legmagasabb szintet képviselő Dalriada, a death/thrash metalban utazó 1KillEmbrace, és a modern metal/metalcore szárnyait meglovagló Nasmith.
  
  Kapunyitás után még igencsak kevesen lézengtek a Diesel Klubban, jómagamnak éppen a Nasmith kezdésére sikerült beesnem. Csak névről ismertem korábban a csapatot, nem tudtam mit várhatok tőlük. Hát mit mondjak, alaposan meglepődtem... Manapság a metalcore címkét szinte szitokszóként is használják, pedig az olyan zenekarok, mint a Killswitch Engage vagy az Unearth azért már letettek valamit az asztalra, technikai tudásuk, fogós témáik, remek dalszerző képességük pedig tagadhatatlan. A Nasmith az említett zenekaroknak a legjobb pillanatait egyesíti, tehát nem ők találták fel a spanyol viaszt, de valami olyan elképesztő feszességgel és kiállással játszottak, amit magyar zenekartól már nagyon régen láttam...!
  Az énekes bejárta a színpad minden zugát, barátságosan konferált a gyér létszámú közönségnek, valamint az üvöltős, dallamos, és az öblös hörgős éneke is meggyőző volt, egyszerűen nem volt benne hiba! Amúgy magyar szöveggel operál a csapat, és bár ebben a metalcore stílusban a ritmizálás miatt ritkán jön ki igazán jól a lépés, náluk még magyar szöveggel is megfelelően működött a dolog.
  
  A társak precíziós gépezetként ontották a gyilkot, a dobos játéka különösen szemet gyönyörködtető volt. A gitárosok nagy beleéléssel tolmácsolták a hol súlyos, hol teperősebb riffeket, és technikásság, fogósság tekintetében még Adam Dutkiewicz és Ken Susi is felhúzott szemöldökkel nézne össze.
  Ritkaságszámba megy, hogy ennyire együtt éljen az egész csapat a deszkákon, ilyen jól kiegészítsék egymást a tagok, és ilyen hihetetlenül feszes, precíz játékot produkáljanak. Magukba a dalokba se lehetett belekötni, jól kitalált témákat és dallamokat sorakoztattak fel a srácok a szerzeményeikben. Amúgy tökéletes volt a megszólalás, a dobhangzás is megfelelően lett beállítva, valószínűleg ez is sokat hozzátett a koncert élvezeti értékéhez.
  Szóval aki minőségi metalcore-ra vágyik, annak jó szívvel tudom ajánlani a Nasmith zenekart. Az élő fellépéseiket kár lenne kihagyni, remélem lemezen is ilyen jók.
  
  Másodikként a Cadaveres készülődött, ez némi meglepetésnek számított, hogy már ilyen korán sorra kerülnek. Pech, mert még mindig messze voltunk a teltháztól, de Körmiéket legalább már többen ismerték, így jobban be is mozdult a küzdőtér. Körmi ettől függetlenül folyamatosan biztatta a jelenlévőket, nagyobb mozgást szeretett volna kicsikarni.
  A Cadaveres is bomba hangzással pusztította a hallójáratokat, a perkás játéka még egy nagyot lendített az amúgy is ütős nótákon. Új felállásukat illetően az énekes és a gitáros posztot érte változás, az új tagok azonban megfelelő módon végezték a dolgukat. A lassanként minden hazai metal zenekarban vendégeskedő Vörös Attila is nyakába akasztotta V alakú gitárját, és az Elixir című számot bolondította meg néhány szólófutammal.
  Természetesen a Soul Of A New Breed című debütalbum és az Evilution lemez legjobb nótái kerültek terítékre, kb. fele-fele arányban. Nekem ezen a koncerten is bebizonyosodott, hogy a debüt nótái valahogy fogósabbak, ütősebbek, több a kapaszkodó pont. Persze az Evilution nótákra is nagyot lehet tombolni, csak valahogy jobban összefolynak ezek a dalok, a koncerten is ezt tapasztaltam. Mindenesetre a Cadaveres élőben sosem okoz csalódást, aki sokat akar ugrálni és nagyokat headbang-elni, azok nem jártak rosszul most a Diesel-ben sem.
  
  A Watch My Dying következett, tehát nem igazán headliner fellépést láttunk tőlük ma. Ők a nemrég megjelent Moebius lemezüket prezentálták a hallgatóság felé, kb. a hanganyag felét hallhattuk most élőben. A program többi része a korábbi alkotásokról, a Fényérzékenyről és a Klausztrofóniáról hangzott el. Most már végre megmozdult a tömeg, lobogtak a hajak a kifacsart riffek hatására.
  Mint tudvalevő, Kovács Attila elhagyta a zenekart, így most csak egyetlen gitárnak kellett állnia a sarat. Féltem, hogy az amúgy is komplex megszólalást ez kedvezőtlenül befolyásolja, de Sándor végül jól ellátta egyedül is a feladatot, ami nem kis odafigyelést igényelt részéről. A többiek szintén megbízhatóan teljesítettek, Gábor öltönyben jelent meg, de ez nem akadályozta meg abban, hogy őrült módon tomboljon a színpadon. Néha kissé hamiskásba fordult az éneke, de így is megfelelő szinten prezentálta a rá jellemző üvöltés/hörgés/éneklés kombinációt.
  
  Megfigyeltem, hogy a Moebius dalok valahogy kásásan, zajosan szólaltak meg a Diesel-ben, míg a korábbi alkotásknál jobban összeállt a kép. A közönséget persze mindez nem zavarta, egy emberként tomboltak a betonba döngölő nótákra.
  Vendégeket is kaptunk, a mostanság Neck Sprain és Pantera tribute énekesként ténykedő Áron András acsarkodott egy kicsit Gáborral párhuzamosan a Leggyorsabb Mártír című dalra, miközben mindenki azt figyelte, mikor fog végre lecsúszni a nagy lazaságban túlságosan szellősen felcsatolt nadrágja. A végére még BZ is beugrott a Wendigo-ból, aki kiváló énekes és frontember egyben. A vele előadott Éter tökéletes zárása volt a koncertnek, óriási hangulatot teremtett a két énekes összehangolt ténykedése.
  
  A Dalriadára alaposan megtelt a terem, ők már kivívtak egy olyan státuszt maguknak a honi metal életben, hogy stílusukon belül megkerülhetetlenné vált a nevük. Ez a koncert pedig azért is ígérkezett különlegesnek, mert a csapat megosztotta a deszkákat a három tagú Fajkusz Band-del. Ez a népzenei társulat már több alkalommal segített a zenekarnak a népzenei motívumok feljátszásában, így most végre élőben is közreműködhettek.
  Először még népdal énekléssel múlatta az időt a társulat olyan 10 percen keresztül, és csak utána csapott a húrok közé az egyenletesen fehér ingbe öltöztetett Dalriada. A hangzás az elején kicsit bizonytalankodott, egyszer túl hangos volt minden, másszor a gitárok tűntek el teljesen, de aztán beállt a megfelelő arány. A Nap És A Szél Házával indították a programjukat, majd pedig a Galamb, Védj Meg Láng 1. rész, Vérző Ima, Égi Madár, Tűzhozó, Hazatérés nótákra pöröghettek a rajongók. A nézőtér teljesen megtelt, hatalmas nyomulás kezdődött minden egyes számra, a jelenlévők szemmel láthatóan elsősorban a soproniak programjára voltak kiéhezve.
  
  A csapat remek összjátékot mutatott be, Laura bájos éneke, András erőteljes hangja, és Tadeusz alkalmankénti hörgései jó kombinációt alkottak. Örülök, hogy utóbbi vette át a „hörgős posztot”, mert a korábbi basszusgitáros eléggé gyenge volt ezen a téren. A színpadi kiállásuk is sokat fejlődött a kezdetek óta, Laura is bátrabban kommunikál a közönséggel, de ezen a téren még mindig lehetne aktívabb, András meg már néha túl sokat magyaráz. A többiek nem voltak annyira előtérben, de pár mellényúlástól eltekintve jól oldották meg a feladatukat.
  Természetesen a várva várt Arany-album is bemutatkozott, reméljük ez státuszát tekintve is ki fogja érdemelni ezt a címet. A Szent László 1. rész és a Bor Vitéz dalokat mutatták meg róla így előzetesen, nem is akárhogy, ugyanis a Fajkusz banda tagjai is közreműködtek az előadásban. A Hegyalja fesztiválon én már szembesültem a Szent László 1-essel, és egy igazi zúzós dalként emlékeztem rá, de a klasszikus hangszereknek hála, ezen a koncerten egy különleges, finomabb árnyalatot kapott ez a nóta. Kíváncsi vagyok, hogy az albumon hogy fog szólni mindez.
  A végére megkaptuk még a mindenki által követelt Téli Éneket, valamint nagy örömömre a Szondi Két Apródja 1. rész is elhangzott a szokásos zárásnak számító Walesi Bárdok 1. és 2. rész mellett.
  
  Kétségtelenül a Dalriada legkülönlegesebb koncertje volt a mai, köszönhetően a Fajkusz Band közreműködésének, és a hosszú játékidőnek. A csapat magabiztosan demonstrálta, hogy toronymagas vezetői a hazai folk metal színtérnek. Remélhetőleg még sok további album kerül elő a tarsoly(lemez)ükből, és sűrűn fognak koncertezni.
  
  A 1KillEmbrace előadása a legvégére maradt, érthető módon a Dalriada után a legtöbbek hazafelé vették az irányt. Pedig kár volt kihagyni a koncertjüket, mert egész ízletes death/thrash metal produkciót kaptunk tőlük. Én már régebben láttam őket egyszer, így tudtam mire számítsak, ezért is nem mentem haza. Persze a maroknyi megmaradt közönség számára már nem volt lehetőségük igazán kibontakozni, de tisztességesen lenyomták a programjukat.
  A jellegzetes, szaggatott riffelésekre építkező számaikra azért így is el lehetett bólogatni, a szólógitáros srác különösen ügyes, de olykor nagyobb változatosság azért jót tenne a zenének. A 2008-as Kainism lemezükről játszottak főleg, de néhány vadiúj nóta is bekerült a programba.
  
  Az idei Stagediving fesztiváltól mindenki megkapta azt, amire számított. A metalcore rajongói a Nasmith-től kaptak egy bombasztikus előadást, az extrém, komplex metal ismerőinek a Watch My Dying elégítette ki az igényeit, a folkosoknak a Dalriada kiváló előadást produkált, levezetésnek pedig itt volt a 1KillEmbrace death/thrash zúzdája. Jó kis este volt, remélem még sokszor elcsípjük az említett csapatokat egy rendezvényen, vagy külön-külön.


Kulcsszavak:
  watch my dying     wendigo     cadaveres     dalriada     fajkusz     1killembrace     nasmith 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Wendigo
Watch My Dying
Cadaveres De Tortugas

 kapcsolódó cikkek: 

OM: itt egy újabb dal a Replika és a Watch My Dying énekesével - rengeteg vendéggel készült el a második album

Dalriada: megjelent az Őszelő nagylemez és a Hazatérés - 15 év Dalriada koncertalbum és DVD

Cadaveres: megjelent az új album, itt egy friss klipes dal

Dalriada: Belehallgathatunk az Őszelő lemez minden dalába, már él az előrendelés

Dalriada: Megérkezett a márciusban érkező Őszelő lemez első klipes dala
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Myrath, Eleine
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Marko Hietala, Oceanhoarse
Dream Theater
Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature
Vinnie Moore
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Maxxwel, CoreLeoni
Újra aratott a D-A-D
Eluveitie, Lacuna Coil, Infected Rain
Sonata Arctica, Edge of Paradise, Temple Balls
Mustasch, Dynamite és a Motorjesus
Insomnium, The Black Dahlia Murder
 kiemelt 
The Rasmus koncert
  
Pár napon belül új dallal jelentkezik a Rasmus: a Bones nem csak a 2022-re ígért új nagylemez, hanem a jövő őszre kihirdetett világkörüli turné hírvivője is egyben, hiszen a finnek már most bejelentették a lemezbemutató koncerteket is: 2022

Korpiklaani / Equilibrium a Barba Negra klubban
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
 friss hozzászólások 

Kókler (1)
Nincs menekvés! “I’m Gonna Get You” címmel megérkezett a Bengal második videoklipje (1)
Két tizenéves srác hip-hop projektje (2)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 heroic    kellékfeleség    von hertzen brothers    a dog called ego    gama bomb    timebomb    stonedirt    poison    julia roberts    steve morse    over promises    dimmu borgir    john sykes    trent reznor    wakachuka    ramones    limp bizkit    full of hate    church of misery    Éjfény    true grit    implode    ian astbury    dance or die!    give em blood  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!