hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
kultúra [kiállítás]  2009. szeptember 29. kedd   14:27
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Tóth György Magyar Fotográfiai Nagydíjas fotóművész 2009. augusztus 12. 20.00 órától augusztus 13. 00.05 óráig c. kiállítása
2009. október 1- november 1. Mai Manó Ház - Budapest

  Tóth György 2008-ban nyerte el a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet a Magyar Fotóművészek Szövetsége alapított a T-Mobile Magyarország Távközlési Zrt. támogatásával, azzal a céllal, hogy évente egyszer kifejezze a szakma legmagasabb fokú elismerését annak a fotóművésznek, akit a Szövetség tagjai az elmúlt években kifejtett munkássága alapján erre a legméltóbbnak tartanak.
  
  1950-ben született Budapesten. Hivatalosan 1972 óta foglalkozik fotográfiával, bár saját vallomása szerint két-három éves kora óta tudja, mi az, hogy hívó, víz, fixir .
  
  Karrierje elején, a 70-es években a társadalmi jelenségek iránt mutat érzékenységet. Bár legkorábbi fotóin a sárkányrepülők és a lélegzetelállító légköri viszonyok bűvölik el, rövidesen áttér a szociográfiai megfigyelésekre.
  
  A 80-as években a szocio témák sajátos dokumentarista szemlélettel ötvöződnek. Fekete-fehér sorozatait saját maga is dokumentumoknak nevezi. Ebből az időszakból emblematikus a budapesti villamosmegállókról készült munkája egy látszólag érdektelen motívumot sorol, amelyből egy ritmus alakul ki.
  
  E repetitív koncepció a művészi megközelítésének egyik máig alapvető szempontja. Számára az ismétlés az apró különbségek megmutatásának eszköze, amely elvezet a lényeg felismeréséhez. Az objektum lehet bármi: villamosmegálló vagy emberek, az elgondolás ugyanaz. Később kizárólag akt és portré szériákat készít, amelyeken vitathatatlanul folytatódik e látásmód, ám sokkal meditatívabb, elvonatkoztatottabb módon.
  
  Mostani kiállításának képein egyetlen modell szerepel: aki azonos az 1998-99-es sorozatának Lolitájával, ám ezúttal sem Vladimir Nabokov bővérű kislány-nősténye, hanem egy éteri, áttetsző lény jelenik meg a képeken. Az androgün képzetek és a fátyolos ártatlanság mellé intenzíven erotikus képi elemek társulnak. A nőiség e kettős természete varázslatos eleganciával és méltósággal bontakozik ki a képen.
  
  A művész fotói Magyarországon és külföldön számos neves köz- és magángyűjteményben szerepelnek, többek között: Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest, Magyarország); Magyar Fotográfiai Múzeum (Kecskemét, Magyarország); George Eastman House International Museum of Photography and Film (Rochester, USA); San Francisco Museum of Modern Art (San Francisco, USA); National Museum of Foto, Film and Television (Bredford, Anglia); Yoko Ono gyűjtemény (New York, USA)/.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
  ryan gosling    avantasia    joana amendoeira    fish!    another dawn comes    bécs    noomi rapace    bastards of bodom    wolfheart    bëlga    shrek 4    lordi    eros ramazotti    the heartless aisha    zoroaster    lgt    rock tv    retarded fish    benediction    die apokalyptischen reiter    rém hangosan és irtó közel    kamelot    henry rollins    charlie winston    as you drown  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!