hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2009. augusztus 24. hétfő   13:25
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
5. Újbuda Jazz Fesztivál
2009. szeptember 3-6. MU Színház - Budapest (XI. Körösy J. u. 17.)

  Leszták Tibor emlékére
  
  Az idei fesztivált a MU Színház közelmúltban elhunyt alapítója, művészeti vezetője, Leszták Tibor emlékének ajánljuk. Tibor elkötelezett híve volt a kortárs művészetnek, az alternatív kultúrának, az improvizatív zenének. Egyik ötletadó gazdája volt az Újbuda Jazz Fesztiválnak, szívügyének tekintette, és nagy szerepe volt abban, hogy a rendezvény mára a nemzetközi hírű zenei események közé tartozik.
  
  Program:
  
  szeptember 3. 19.00 óra
  
  Tim Trevor-Briscoe (GB) Nicola Guazzaloca (I) Duo
  Gadó Gábor Benkő Róbert - Joe Quitzke Trió
  
  Tim Trevor-Briscoe (GB) Nicola Guazzaloca (I) Duo
  Tim Trevor-Briscoe altszaxofon, klarinét
  Nicola Guazzaloca zongora
  
  Tim Trevor-Briscoe olasz-brit származású szaxofonos, klarinétos, zeneszerző. Gyermekkorát Londonban töltötte, jelenleg Bologna-ban él. Zenei pályafutása során először kiemelkedő klasszikus szólómuzsikusként, később jazz improvizációs és experimentális zenészként lett ismert. Egyik alapító tagja a Comanda Barabba formációnak, amelyet a közelmúltban a nemzetközi zenei sajtó a legkiemelkedőbb avantgard jazz együttesek közé sorolt. Számos neves muzsikussal játszott együtt, a nemzetközi fesztiválok állandó résztvevője. Jelenleg Nicola Guazzaloca zongoristával közösen készített, közelmúltban megjelent lemezével (One Hot Afternoon Leo Records) turnézik, amelynek során most először lép fel Magyarországon.
  
  Nicola Guazzaloca zongorista, zeneszerző, improvizációs zenész - 1988-ban kezdte zenei pályafutását. Éveken át autodidakta módon improvizált, majd W. Parker, A. Braxton, R. Mitchell, M. R. Abrahams, B. Phillips, M. Ribot ihletet adó workshopjait látogatta. Jelenleg az experimentális zene és az avantgard jazz területén tevékenykedik aktívan, és a 2000 óta fennálló Comanda Barabba Quintet társalapítója tagjaként is ismert. Magyarországi első vendégszereplésén Tim Trevor-Briscoe-val készített duóalbumának anyagát mutatja be a MU Színház közönségének.
  
  Gadó Gábor Joe Quitzke Benkő Róbert Trio
  Gadó Gábor gitár
  Joe Quitzke dob
  Benkő Róbert nagybőgő
  
  Gadó Gábor minden idők egyik legjobb magyar jazzgitárosa. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar jazz muzsikusok együtteseiben szerepelt, majd egyre gyakrabban tűnt fel nemzetközi formációkban is. Első zenekarát Joy névvel alapította, s azzal Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time. Hosszú évek óta Párizsban él, itt alakult meg a Gadó Gábor Quartet, melyben Matthieu Donarier tenorszaxofonossal, Sébastien Boisseau nagybőgőssel és Joe Quitzke dobossal játszik. Francia társaival Greetings from the Angel címmel készítette első albumát, melyet a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. 2003-ban elnyerte a francia LAcadémie du Jazz által, az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat.
  A MU Színházban kvartettjének dobosával, Joe Quitzkével, és a nemzetközi hírű magyar bőgőssel, Benkő Róberttel közös koncertjét hallhatjuk.
  
  Két, nagyszerűen kiművelt, intuícióval rendelkező, csodálatos zenész. Velük elérhető a szabadságnak az a foka, amikor tulajdonképpen minden, ami eddig a zenében történt, az adott pillanatban egyszerre válik aktuálissá, de a múlt (a tradíció) gravitációja, visszahúzó ereje nélkül. Azaz zeneszerzés a színpadon, az Itt és Most-ban, a pillanatban.
  (Gadó Gábor - Joe Quitzkéről és Benkő Róbertről)
  
  szeptember 5. 19.00 óra
  
  Kovács Gerzson Péter Lukács Miklós: Fametszet (kortárs tánc kortárs zene)
  Jacek Kochan (PL)/ Franz Hautzinger (A)/ Chris Jennings (CAN) Trio
  featuring Tóth Viktor
  
  TranzDanz: Fametszet
  Tánc: Kovács Gerzson Péter
  Zene: Lukács Miklós - cimbalom
  
  A fametszet korszak-közi, kultúra-közi médium, a kultúra folyamatának közvetítő közege, polivalens, többértékű kulturális eredmény, s ezzel a tradíció és modernitás összekapcsolója.
  A fametszet az összekapcsolás absztrakciós technikája.
  A fametszet a tradicionális/modern kultúra stílusa, formája, „anyanyelve”, a statikus dinamizálása.
  
  KGP és Lukács Miklós már évek óta dolgoznak együtt különböző, a kortárs tánc és zene területén született produkciókban, a Fametszet az első közös munkájuk duó formációban.
  Az előadás a 2006-ban, a 2. Újbuda Jazz Fesztiválon útjára bocsátott Magenta sorozatba illeszkedik, amelyben KGP olyan jelentős zenészekkel lépett már fel, mint Alexander Balanescu, Sipos Mihály (Muzsikás), Szelevényi Ákos (Jel Színház) és Dresch Dudás Mihály.
  
  Jacek Kochan (PL)/Franz Hautzinger (A)/Chris Jennings (CAN) Trio featuring Tóth Viktor
  Jacek Kochan dob
  Franz Hautzinger trombita
  Chris Jennings nagybőgő
  Tóth Viktor altszaxofon
  
  Jacek Kochan az egyik legjelentősebb lengyel dobos, hangszerelő és zeneszerző egyaránt otthonosan mozog a kortárs jazz, a szabadimprovizáció és a nem konvencionális kortárs zene rögös mezsgyéin. Az 1980-as évek elején New Yorkba távozott hazájából, majd 1990-től a kanadai Torontóban élt és alkotott egészen 1995-ös európai hazatéréséig. Rendkívül impozáns azoknak a művészeknek a névsora, akikkel együttműködött pályafutása alatt: Kenny Wheeler, Dave Liebman, Greg Osby, Marc Copland, Gary Thomas, John Abercrombie, Eddie Henderson, Joey Calderazzo, Ed Schuller, Briggan Krauss, Kazuhisha Uchihashi, Axel Dörner, Assif Tsahar, hogy csak a legismertebbeket említsük.
  
  Franz Hautzinger minden idők egyik legeredetibb hangzású és legegyénibb technikájú trombitása, Gomberg c. szóló trombita lemeze egyedülálló a világon a maga nemében. Felismerték ezt az improvizációs és avantgarde jazz zene legnagyobb alakjai is, akik szívesen vettek részt különböző projektjeiben, többek között: Derek Bailey, Keith Rowe, John Tilbury, Axel Dörner, Otomo Yoshihide, Sachiko M, Kazuhisha Uchihashi, Kenny Wheeler, Steve Noble, Helge Hinteregger, Martin Siewert.
  
  A Párizsban élő kanadai Chris Jennings nagybőgős szintén igen széles zenei spektrumban mozog, az etnós-világzenés jazz fusiontól a modern jazzen keresztül a kortárs zenéig és egészen az algériai hagyományos zenéig megszámlálhatalan projektben vesz részt olyan világhírű társakkal, mint Lee Konitz, Leon Parker, Dhafer Youssef, Dave Liebman, Nguyen Le, Kudsi Ergünen, Bojan Z, Mark Nauseef, Satoshi Takeshi, Danny Gottlieb és Giovanni Ceccarelli.
  
  Tóth Viktort nem kell külön bemutatni a magyar közönségnek, a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb és leginvenciózusabb alakja, akit már az Egyesült Államokban is felfedeztek, William Parker, a legendás avantgarde nagybőgős és Hamid Drake, a legjelentősebb ütős guru személyében. Játszott már Jacek Kochan együttesében is Lengyelországban.
  
  szeptember 6. 19.00 óra
  
  100nka (PL) featuring Ágoston Béla , Tóth Viktor
  100nka (PL) featuring Márkos Albert , Mezei Szilárd
  
  100nka (Tomek Le¶, Adam Stodolski, Przemek Borowiecki) (PL)
  featuring Ágoston Béla, Tóth Viktor
  Ágoston Béla - tenorsax
  Tóth Viktor - altsax
  Tomek Le¶ - gitár
  Adam Stodolski - nagybőgő
  Przemek Borowiecki - ütőhangszerek
  
  A 100nka (szójáték, kiejtve sztonka, vagyis krumplibogár, vagy pedig százaska) egy izgalmas, fiatal lengyel new jazz trió, amelyben Tomek Le¶, a rendkívül kreatív gitáros, Adam Stodolski a brilliáns nagybőgős és az ördöngős dobos, ütőhangszeres Przemek Borowiecki lép a MU Színház színpadára. Hazájukban, Lengyelországban már igen komoly sikereket értek el az ambiciózus, improvizatív zene területén, legutoljára Herb Robertsonnal, a new york-i downtown, avantgarde színtér leghíresebb trombitásával turnéztak és vettek fel közös lemezt. Két kiváló saját lemezzel is rendelkeznek a világhírű Not Two Records kiadásában.
  
  Ágoston Béla Zeneközelítő a magyar zenei élet egyik legpörgősebb tagja, számtalan együttes alapítója. A virtuóz, kreatív multiinstrumentalista százféle hangszeren játszva bejátssza majdnem az egész zenei palettát az autentikus népzenétől egészen az avantgarde jazzig. A MU Színházban ezúttal az improvizációs készségéről tesz majd tanúbizonyságot.
  
  Tóth Viktor Climbing with mountains című albuma a 2007-es év legjobb jazz lemeze díjat
  nyerte el. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklyn
  (bass), William Parker (bass), Dresch Mihály (sax). Fellépett Európa és az Egyesült
  Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal dolgozik együtt,
  népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.
  100nka (PL) featuring Márkos Albert, Mezei Szilárd
   Adam Stodolski: nagybőgő
  Przemek Borowiecki: ütőhangszerek
  Márkos Albert: cselló
  Mezei Szilárd: brácsa
  
  Az est második felében a 100nka duóban nagybőgő, dob felállásban a magyar kortárs zene egyik legsokoldalúbb muzsikusával, Márkos Alberttel, valamint a virtuóz vajdasági brácsással, Mezei Szilárddal lép színpadra.
  
  Márkos Albert - csellista, zeneszerző. Kolozsváron született, itt folytatott klasszikus zenei tanulmányokat. A Kolozsvári Zeneakadémiát két év után otthagyta, 1988 és 1992 között a Marosvásárhelyi, a Kolozsvári Szimfonikus zenekarokban dolgozott, és a Concordia Kamarazenekar tagja volt. Klasszikus zenészi pályafutása 1992-ben véget ért. Improvizatív, kortárs, alkalmazott és kísérleti zenével foglalkozik. 1993 óta Magyarországon él.
  Mezei Szilárd - hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző. Kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Fiatal zenészként a bartóki és szabadosi vonal követője.
  
  Jegyek vásárolhatók elővételben (kizárólag az Interticket hálózatán, szeptember 2-ig): 1.500.-Ft, a koncertek napján a helyszínen: 2.000.-Ft



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 melting clouds    legacy festival    taking dawn    Üvegtigris    nightmare in elm street    soundgarden    nicole holofcener    gallagher    eyehategod    cliff burton    carson coma    black sabbath    zoli band    cruel hand    enochian theory    fatal error    baltazár színház    arbat    apey&the pea    kypck    escape the fate    burzum    karst    zaphod    ryan tedder  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!