hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2009. augusztus 9. vasárnap   13:18
nincsen hozzászólás

szerző: atonik
Loreena McKennitt – Mediterranean Tour ’09
2009. június 22. Margitszigeti Szabadtéri Színpad

   A tündérmesék birodalma széles és mély és magas és sok mindennek teli: minden fajta állat és madár megvan ott, parttalan tengerek és számolatlan csillagok, olyan szépség, ami elvarázsol, és mégis állandóan leselkedő veszély marad, és kardélű örömök és metsző bánatok.
  Az idei nyár gonosz játékot űz velünk, hiszen 30 fokos szombatokat 15 fokos hétfő követ, a trópusokat idéző hőmérsékletet menetrendszerű özönvíz tarkítja. Egy ilyen esős, mi több hideg délután sokan kémlelték aggodalmas arccal az eget. A Margitszigeten aztán nem várt kép fogadott, a bejáratnál kilométeres sor, elszánt arcú emberek mindenfelé, csak azért sem fogjuk rosszul érezni magunkat, hiszen Loreena McKennitt ad ma itt koncertet!
  Azért egy-egy bosszús pillantást elkapok, főleg nőktől, hiszen mennyire más lenne szép, nyári ruhában, szolid sminkkel megérkezni az előadásra. De így marad az esőkabát, a dugi esernyő, és a fejre húzott zacskó. Bent aztán csak állok, és komolyan kételkedni kezdek abban, hogy itt ma este koncert lesz. Aztán láss csodát! Ferihegy enyhülést ígér, a kapuk megnyittatnak, mindenki helyet foglal, és egy kedves Jó estét!-tel kezdetét veszi a majd másfél órás léleksimogatás.
  Loreena a színpad közepén foglalt helyet, hárfáját ölelve, körülötte zenészei És akkor megszólalt a Hang! Nem kevés koncerten jártam már életemben, de bizton állíthatom, hogy még sohasem hallottam senkit, aki ennyire kristálytisztán, minden hangot tökéletesen megénekelve dalol. Sokan, sokféleképpen leírták már, hogy nincs hozzá fogható, hogy maga a csoda, és valóban, az első dal után nem maradt bennem szemernyi kétség sem, Loreena McKennitt egy földöntúli tünemény. Kedves, visszafogott, alázatos varázslónő, aki teljes lényét kínálja oda a hallgatónak, és ad lehetőséget a megmerítkezésre.
  A műsor a Nights from the Alhambra című koncertfelvételre épült, tökéletesen megkomponálva. A dinamikus, táncra hívó ütemeket lágy, testet és lelket megborzongató melódiák váltották fel. Isztambul kapui után a The Book Of The Secrets albumának egyik gyöngyszeme, a hipnotikus The Mummers Dance csendült fel. A darabok között Loreena finoman búgó hangján beszélt hozzánk: hárfájáról, a Dunáról, Artúr királyról, megannyi kedves szóval, végtelenül emberien. Fel is merült bennem a kérdés, hogyan tud megmaradni ilyen tisztának, ilyen természetesnek? Mi lehet a titka? Aztán miközben úgy a harmadik szám körül hirtelen megszűnt az égi átok a töprengést elsöpörték személyes kedvencem, a The Visit csodálatos szerzeményei: a gyönyörűséges Bonny Portmore, a lírai The Old Ways és az egyik legnagyobb borzongást kiváltó The Lady Of Shalott. Mert akkor már a tiszta, hűvös estében Loreena McKennitt mágiája borzongatott, és nem a szél A finom kelta dallamok után beleshettünk újra a kelet titkaiba (Caravanserai), varázsszőnyeget terítve talpunk alá. Aztán amikor már úgy éreztük, ezt a csodát nem lehet tovább fokozni, felcsendült a táncra hívó Santiago, és színpadra lépett hazánk fia, Lantos Zoltán, aki olyan hegedűpárbajt vívott Hugh Marsh-sal, hogy a lélegzetünk is elállt. És itt kell, hogy szóljak a többi művészről: Caroline Lavelle csellista, Brian Hughes gitáros, Simon Edwards basszusgitáros és a többi muzsikus is mind-mind hozzátette a saját kis részét a nagy egészhez. Mert hiányérzetünk nem lehetett, abban biztos vagyok.
  Az este folyamán körbeutaztuk a Földgolyót, a török és arab dallamokon át jutottunk el a kelta mitológia ihlette hangokhoz. Ehhez a misztikus utazáshoz maga a színpad, a sötét égbolt is hozzájárult, hiszen a sziget ősi fái által körülölelt szentélyben az az érzésünk támadt, hogy a lágy muzsikára tündérek és faunok lépnek elő a sűrűből, hogy táncukkal színezzék a látványt. Hangszerek és dallamok orgiáját élhettük át, megszólalt zongora, hárfa, tekerőlant, tangóharmonika, megannyi kellék. Ráadásban sem volt hiány, hiszen az utolsó előtti táncos Huron Beltane Fire Dance és az elbocsátó, káprázatos Penelope Song feltették a koronát az estére.
  Az élmény semmihez sem hasonlítható, ebben a másfél órában egy titokzatos, mesebeli világban érezhettük magunkat. Mert ilyen Loreena McKennitt, ilyen a varázslatok és a tündérmesék nagyasszonya.
  Aki ebben a birodalomban kóborol, bizony szerencsésnek mondhatja magát, de épp gazdagsága és különlegessége pecsételi le a visszatérő utazó nyelvét, mielőtt beszámolhatna róluk. Amíg meg ott van, veszélyes is túl sokat kérdeznie, nehogy aztán bezáruljanak a kapui, és elvesszenek a kulcsok.
  
  (Az idézetek J. R. R. Tolkien A tündérmesékről című írásából valók.)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 moon of soul    neckbreaker’s ball    milkovics mátyás    silenos    dlrm    the sherlocks    origin    killed with hate    x-men    crosswind    asphyx    wall of sleep    vida rock band    dead end path    dead can dance    kelet underground tehetségkutató    progness    beszámolót erről    james lomenzo    liane carroll    fesztiváljegy    chrisopher nolan    julio iglesias    alien weaponry       

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!