hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [retro]  2009. augusztus 6. csütörtök   10:18
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Páneurópai Piknik 2009.
2009. augusztus 17-20. Sopron

  Húsz éve, 1989. augusztus 19-én került megrendezésre az osztrák-magyar határ soproni szakaszán, a Soprontól alig 10 km-re fekvő Sopronpusztán a Páneurópai Piknik, mely történészek és politikusok szerint a német újraegyesítés elindítója volt.
  
  A történelmi eseménnyel Sopron és Sopronpuszta neve ismertté vált Európa- szerte. A jelentős esemény 20. évfordulójáról nagyszabású eseményekkel emlékezik meg Sopron város önkormányzata, német és osztrák szervezetekkel, valamint hazai civil szervezetekkel együttműködve. A megemlékezések során a múlt emlékei szemtanúk beszámolóin, fényképeken, kiállításokon, képzőművészeti pályázaton, tudományos előadásokon és zenés rendezvényeken keresztül elevenednek meg.
  Szabadtéri kiállítás
  
  A rendezvény bevezetéseként a Páneurópai Piknik Alapítvány 89 kezdeményezésére a soproni Bástyagödörben szabadtéri kiállítás nyílt, melyen felépítették az egykori szögesdrót egy szakaszát és egy őrtornyot, valamint a helyszínen felállították azt az egykori határon álló kaput, melyen keresztül több száz kelet német hagyta el Magyarország területét, hogy akkor még Nyugat-Németországba juthasson. A kiállítás korabeli hangulatot idéz fotók, egykori katonai járművek, egyenruhák, és a klasszikus keletnémet jármű, a Trabant bemutatásával.
  
  Augusztus 1718. között Nemzetközi Történész Konferencia zajlik majd Sopronban, amelyen az 1989. augusztusi események kerülnek bemutatásra, ahogyan azt a történészek látják. Az érdeklődők előadásokat hallhatnak a korabeli történelem eseményeiről, többek között a magyarországi németnémet kapcsolatokról, a Páneurópai Piknik hatásairól, a vasfüggönyről és az állambiztonságról. Ezen kívül a szervezők Emlékkonferenciával emlékeznek a 20. jubileumi évfordulóra, Határáttörés Sopronnál Út Európába 1989 2009 címmel, melyen az események szereplői és szemtanúi is részt vesznek.
  
  Augusztus 19. a rendezvények központi helyszíne a Páneurópai Piknik Emlékhely Sopronpusztán, ahol augusztus 19-én zenés piknik hangulatú rendezvények sorozata, vásár, gyermekprogramok várják az érdeklődőket. Ezen a napon kerül felavatásra Melocco Miklós Piknik- emlékműve, melybe a Berlini Fal egy darabja is beépítésre kerül. Este a fertőrákosi Barlangszínházban a hagyományos Európa- koncerttel emlékeznek az eseményre, melyen felhangzik Szokolay Sándor Kossuth- díjas zeneszerző erre az alkalomra írt zeneműve és Beethoven IX. Szimfóniája. A koncerten magyar, német, osztrák és japán kórusok, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar működik közre.
  
  Augusztus 20-án Sopronban várja piknik hangulat a látogatókat. Szórakoztató zenei programok lesznek a soproni Fő téren a Páneurópai Piknik jubileumi évfordulója alkalmából. A kora délután kezdődő koncertsorozatot a Bergendy Együttes műsora és tűzijáték zárja.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Páneurópai Piknik

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mano negra    mr. big    debustrol    európai unió    antalgia    guns n´ roses    sigh    nemes andrás    dawncore    ozzy    eros ramazzotti    crest of darkness    michael caine    tokaj    werk akadémia    yonaka    scary face    florence and the machine    batman    delfines kaland    tour 2012    zoohacker remake orchestra    necrophobic    mission: impossible 4    rosa parks  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!